Κέρκυρα: Εκβιασμοί επιχειρηματιών από εφοριακούς - εκβιαστές - 5 συλλήψεις

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 11/10/24 - 19:14

Χειροπέδες πέρασαν οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων σε τέσσερις εφοριακούς της ΔΟΥ Κέρκυρας και έναν λογιστή, που εμπλέκονται σε εκβιασμούς, δωροληψίες και χρηματισμό.

Κατηγορούνται ότι εκβίαζαν φορολογουμένους, κατά κύριο λόγο επιχειρηματίες της Κέρκυρας που είχαν εκκρεμότητες με την Εφορία, και τους αποσπούσαν χρηματικά ποσά.

Ο υποδιευθυντής της εφορίας, φέρεται να ήταν ο «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης. Συνεργοί του φέρονται δυο ελεγκτές, ένας υπάλληλος καθώς και ιδιώτης λογιστής ως μεσάζοντας.

Τα μέλη του κυκλώματος εκβίαζαν επιχειρηματίες με φορολογικές εκκρεμότητες. Άνθρωπος – κλειδί φέρεται να ήταν ο ιδιώτης λογιστής, ο οποίος παρείχε στοιχεία στους επίορκους εφοριακούς. Τα στελέχη των Εσωτερικών Υποθέσεων, έπειτα από ενημέρωση που είχαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ξεκίνησαν τις έρευνες, που οδήγησαν στις 5 συλλήψεις.

Από τα ξημερώματα της Παρασκευής όταν και έγιναν οι συλλήψεις από τους «Αδιάφθορους» της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει ξεκινήσει έρευνα σε σπίτια και γραφεία προκειμένου να βρεθούν και άλλα στοιχεία για την υπόθεση αυτή.

Ο Γιώργος Πιτσιλής διοικητής της ΑΑΔΕ, αναφέρει πως: «δεν έχουμε την παραμικρή ανοχή σε κανένα φαινόμενο διαφθοράς. Επί της αρχής, αλλά και στην πράξη. Γι΄ αυτό μόλις πληροφορηθήκαμε τη δράση συγκεκριμένου κυκλώματος διαφθοράς, απευθυνθήκαμε αμέσως στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας».

Οι επίορκοι εκβίαζαν επιχειρηματίες με αντάλλαγμα να μην ξεκινήσει έλεγχος στις επιχειρήσεις τους. Ζητούσαν χρήματα από ιδιώτες φορολογούμενους ώστε να επισπεύσουν την διαδικασία επιστροφής φόρου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά την διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν πάνω από 40.000 ευρώ εκ των οποίων σχεδόν τα μισά χρήματα, στο σπίτι του λογιστή – μεσάζοντα.

Ο Κώστας Κιτσάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Κέρκυρας, δήλωσε: «Πιστεύω ότι αυτά αφορούν μία μικρή μειοψηφία και ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα στελέχη και των αρχών και των συναδέλφων μου κάνουν καλά τη δουλειά τους».

Σε δήλωση του ο Κωστής Χατζηδάκης σημειώνει ότι το υπουργείο δεν πρόκειται να χαριστεί σε οποία φαινόμενα διαφθοράς και τονίζει: «Κάνουμε κάθε μέρα ότι μπορούμε για να ανταποκριθούμε σε αυτήν την εύλογη απαίτηση τους (των φορολογουμένω ). Δεν συμβιβαζόμαστε με τη διαφθορά!».

Οι συλληφθέντες, προκειμένου να διαφυλάξουν την δράση τους, φέρονται να έπαιρναν μέτρα αντιπαρακολούθησης, χρησιμοποιώντας στις μεταξύ τους επικοινωνίες κωδικές εκφράσεις.

Έχουν αποκαλυφθεί τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις εκβιασμών, ενώ οι αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν στα χέρια τους συνομιλίες, που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Τα «κόλπα» των εκβιαστών εφοριακών

Σκιά των μελών της εγκληματικής οργάνωσης είχαν γίνει, οι «Αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ.., κατά τις οποίες διαπίστωσαν μεταξύ άλλων πολλές συναντήσεις του φερόμενου εγκεφάλου του κυκλώματος, του υποδιευθυντή με τον λογιστή, που είχε-σύμφωνα με τις αρχές- τον ρόλο του μεσάζοντα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ertnews, κανείς από τους 4 εφοριακούς που συνελήφθησαν , δεν εμφανιζόταν απευθείας στα θύματα.

Τον ρόλο αυτό είχε αναλάβει ο λογιστής. Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 10 περιπτώσεις, ωστόσο εκτιμάται ότι είναι περισσότερες και τουλάχιστον δύο φορολογούμενοι έχουν δώσει λεπτομέρειες για την δράση του κυκλώματος.

Οι εμπλεκόμενοι φέρονται να κατάφερναν να αποσπάσουν χρήματα είτε εκβιάζοντας επιχειρηματίες προκειμένου να μην πραγματοποιήσουν ελέγχους στις επιχειρήσεις τους, είτε ζητώντας χρήματα από ιδιώτες-φορολογούμενους για να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την επιστροφή φόρου που είχαν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ