Η Κίνα απαντά στην ΕΕ με δασμούς στο μπράντι

 
κκκ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 08/10/24 - 19:18

Η Κίνα επέβαλε φόρο στις εισαγωγές ευρωπαϊκού μπράντι, μια κίνηση που η Γαλλία χαρακτήρισε «αντίποινα» για τους πρόσφατους μεγάλους δασμούς που ανακοίνωσε η ΕΕ στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

Όπως εξηγεί το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, οι εισαγωγές μπράντι απειλούν με «σημαντική ζημία» τους δικούς της παραγωγούς. Η Κίνα εξηγεί ότι η κίνηση ήταν ένα μέτρο «αντιντάμπινγκ» που θα προστατεύσει τους εγχώριους παραγωγούς της. Εφεξής οι εισαγωγείς θα πρέπει να καταβάλλουν υψηλά ποσά για το ευρωπαϊκό ποτό.

Το BBC σημειώνει ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής νέων δασμών και σε άλλες εισαγωγές από την ΕΕ, όπως τα αυτοκίνητα, το χοιρινό κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Επιπλεόν, η Κίνα έχει δηλώσει ότι οι δασμοί της ΕΕ στα ηλεκτρικά της οχήματα αποτελούν παραβίαση των παγκόσμιων εμπορικών κανόνων.

Η αντίδραση του Πεκίνου έρχεται λίγες ημέρες αφότου οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν υψηλούς δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής.

Στην απόφαση της Κίνας αντέδρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δήλωσε ότι θα καταφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κάνοντας λόγο για «κατάχρηση» από πλευράς της Κίνας των μέτρων εμπορικής άμυνας.

Από την πλευρά τους οι Γάλλοι ποτοπαραγωγοί δήλωσαν ότι οι δασμοί, οι οποίοι θα πλήξουν μεγάλες μάρκες (όπως τη Hennessy και τη Remy Martin) θα είναι «καταστροφικοί» για τη βιομηχανία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ