Σε συναγερμό η Φλόριντα: Σε κατηγορία 4 ενισχύθηκε ο τυφώνας Milton - Έτοιμο σχέδιο για εκκενώσεις

 
θθθ

Ενημερώθηκε: 07/10/24 - 19:00

Ενισχύθηκε ο τυφώνας Milton σε κατηγορία 4 κατά την πορεία του προς τις περιοχές της Φλόριντα, Τάμπα και Ορλάντο, με τις αρχές να αναμένεται να καλέσουν σε μαζικές εκκενώσεις μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τον καταστροφικό τυφώνα Helene που χτύπησε την ακτογραμμή.

Ο τυφώνας αναμένεται να διατηρήσει την ισχύ του για τις επόμενες δύο ημέρες, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων στο Μαϊάμι. Ο τυφώνας Helene ήταν επίσης κατηγορίας 4 όταν χτύπησε στην ξηρά στη βόρεια Φλόριντα. Τότε είχε εκδοθεί προειδοποίηση για τις περιοχές της πολιτείας Γιουκατάν του Μεξικού και μεγάλο μέρος της δυτικής ακτής της Φλόριντα.

τυφώνας

Κατά το πέρασμά του από τον Κόλπο του Μεξικού, οι άνεμοι έπνεαν με 240 χλμ. την ώρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο τυφώνας αναμένεται να χτυπήσει τη στεριά την Τετάρτη στην περιοχή του κόλπου της Τάμπα και μπορεί να κρατήσει την ισχύ καθώς κινείται στην κεντρική Φλόριντα προς τον Ατλαντικό Ωκεανό. Αυτό θα γλιτώσει σε μεγάλο βαθμό άλλες πολιτείες που καταστράφηκαν από την καταιγίδα Helene, η οποία σκότωσε τουλάχιστον 230 ανθρώπους στο δρόμο της από τη Φλόριντα προς τα Απαλάχια Όρη .Play Video

Οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν για κύματα 2,4 έως 3,6 μέτρων στον κόλπο της Τάμπα.

τυφωνας

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ήταν επιτακτική ανάγκη να καθαριστούν οι καταστροφές που άφησε πίσω της η Helene πριν από την άφιξη του Μίλτον. 

Περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι κλήθηκαν να εκκενώσουν τη Φλόριντα το 2017 καθώς ο τυφώνας Ίρμα χτύπησε. Η μαζική έξοδος είχε ως αποτέλεσμα να μπλοκαριστούν οι αυτοκινητόδρομοι και να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές στα βενζινάδικα.

τυφωνας

Βασιζόμενη στα διδάγματα που αντλήθηκαν από την Ίρμα και άλλες προηγούμενες καταιγίδες, η Φλόριντα εγκατέστησε καύσιμα έκτακτης ανάγκης για οχήματα αερίου και σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων κατά μήκος των διαδρομών εκκένωσης, δήλωσε την Κυριακή ο Κέβιν Γκάθρι, εκτελεστικός διευθυντής του Τμήματος Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της Φλόριντα.

«Ετοιμαζόμαστε… για τη μεγαλύτερη εκκένωση που έχουμε δει, πιθανότατα από το 2017, τον τυφώνα Ίρμα », είπε ο Γκάθρι.

τυφώνας

Το κέντρο του Milton βρισκόταν το πρωί της Δευτέρας περίπου 240 χιλιόμετρα δυτικά του Προγκρέσο του Μεξικού και περίπου 1.185 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τάμπα, κινούμενος ανατολικά-νοτιοανατολικά με 13 χλμ. την ώρα.
Παράλληλα, ο Ντε Σάντις επέκτεινε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης την Κυριακή σε 51 κομητείες και προεισοποίησε ότι οι κάτοικοι της Φλόριντα θα πρέπει να προετοιμαστούν για περισσότερες διακοπές ρεύματος και θα πρέπει να φροντίσουν για φαγητό και νερό μιας εβδομάδας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ