Γ.Κεφαλογιάννης: «Κάθε γενιά έχει καθήκον να προσφέρει τα μέγιστα στην Πατρίδα και να δίνει συνειδητά τον δικό της αγώνα»

 
sss

Ενημερώθηκε: 06/10/24 - 14:52

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Την ανάγκη όπως «Κάθε γενιά, σύμφωνα με τις προκλήσεις της εποχής της, έχει καθήκον να προσφέρει τα μέγιστα στην Πατρίδα και να δίνει συνειδητά τον δικό της αγώνα. Ας γίνουν οι ευγενικές ιδέες και ο ανιδιοτελής ηρωισμός του Παύλου Μελά πηγή έμπνευσης για όλους μας.» επισήμανε ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης στον χαιρετισμό του κατά την επετειακή εκδήλωση για τα 120 χρόνια από την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα (1904-2024), που πραγματοποιήθηκε στην πλήρως ανακαινισμένη Οικία του Ήρωος Ανθυπολοχαγού Πυροβολικού Παύλου Μελά, στην Κηφισιά.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης αντιστοίχως, ο Δήμαρχος Κηφισιάς  κ. Βασίλης Ξυπολιτάς, οι Επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΣ και πρώην υπουργοί Στρατηγοί ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής και Χαράλαμπος Λαλούσης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και της Εκκλησίας, αντιπροσωπεία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μέλη της οικογένειας του Παύλου Μελά και λοιποί προσκεκλημένοι.

Εκτός του ΥΦΕΘΑ ο οποίος απηύθηνε σύντομο χαιρετισμό, στην εκδήλωση μίλησαν για τον Μακεδονικό Αγώνα και την προσωπικότητα του Ήρωος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γ.Κωστίδης, ο Διευθυντής ΓΕΣ/ΔΕΝΔΗΣ Ταξίαρχος Βασίλειος Μουντοκαλάκης, ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός ε.α. Χαράλαμπος Λαλούσης και η εγγονή του Ήρωος Κυρία Ναταλία Ιωαννίδη.

  Κατά το χαιρετισμό του ο κ. Κεφαλογιάννης, τόνισε ότι «εκδηλώσεις σαν τη σημερινή μάς κάνουν να αισθανόμαστε υπερήφανοι και γεμίζουν την ψυχή μας με το ιερό καθήκον για την προάσπιση της Πατρίδας, αλλά και το χρέος που έχουμε να τιμούμε τους εθνικούς μας ήρωες και να μνημονεύουμε τις πράξεις τους», ενώ ευχαρίστησε την εγγονή του ήρωα Παύλου Μελά, Κυρία Ναταλία Ιωαννίδη, η οποία με γενναιοδωρία και πατριωτικό αίσθημα δώρισε την οικία του στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, τον Επίτιμο Α/ΓΕΣ Στρατηγό ε.α. Αλκιβιάδη Στεφανή, διότι ως Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης συνέβαλε στην ολοκλήρωση της δωρεάς, καθώς και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Δράμας «Κύκλωψ», η οποία κάλυψε με χορηγία της το κόστος των εργασιών αποκατάστασης του κτιρίου, το οποίο παραδόθηκε στην υπηρεσία του Έθνους ως μνημείο της Σύγχρονης Ιστορίας.

            Καταλήγοντας στον χαιρετισμό του ο ΥΦΕΘΑ τόνισε ότι «Κάθε γενιά, σύμφωνα με τις προκλήσεις της εποχής της, έχει καθήκον να προσφέρει τα μέγιστα στην Πατρίδα και να δίνει συνειδητά τον δικό της αγώνα. Ας γίνουν οι ευγενικές ιδέες και ο ανιδιοτελής ηρωισμός του Παύλου Μελά πηγή έμπνευσης για όλους μας.»

            Μετά την τελετή, όλοι οι προσκεκλημένοι περιηγήθηκαν στην Οικία του Παύλου Μελά και ξεναγήθηκαν στην έκθεση ανέκδοτου φωτογραφικού υλικού από το αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ).

            Αξίζει να σημειωθεί ότι η Οικεία Π.Μελά, αποφοίτου της ΣΣΕ, και ο περιβάλλον αυτήν χώρος, έχουν τεθεί υπό την υψηλή φροντίδα και επιμέλεια της Σχολής, η οποία έχει αναλάβει την επίβλεψη του χώρου, τη συντήρησή του, καθώς αποτελεί χώρο «Ιερό» για τους νεότερους και νεότερες Ευέλπιδες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ