Στον αστερισμό μιας νέας διάσπασης ο ΣΥΡΙΖΑ - Πιέσεις για διαγραφή Κασσελάκη

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 06/10/24 - 08:56

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία τον επικαιροποιημένο οδικό χάρτη που αποφάσισε αιφνιδίως το πρωί του Σαββάτου η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, επιφέροντας μεταβολές στο χρονοδιάγραμμα ενόψει του επικείμενου Συνεδρίου.

Η νέα απόφαση μεταθέτει το Συνέδριο κατά μία εβδομάδα, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε αρκετά στελέχη του κόμματος, ενώ η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε επίσης την ενοποιημένη τροπολογία των Γιάννη Μπουλέκου, Θανάση Θεοχαρόπουλου και Κώστα Ζαχαριάδη.

Στην τροπολογία τονίζεται η σημασία της ενότητας και της συλλογικής δράσης των προοδευτικών δυνάμεων, καταδικάζοντας τις «προσβλητικές αναφορές» εναντίον στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που, όπως υποστηρίζεται, «τραυματίζουν την ενότητα του κόμματος». Η παρέμβαση αυτή φαίνεται να στοχεύει σε πρόσφατες εσωκομματικές κόντρες, καθώς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν οι αντιδράσεις για τη στάση συγκεκριμένων στελεχών.

Παράλληλα, η κούρσα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποκτά νέες διαστάσεις, καθώς οι Νικόλας Φαραντούρης και Απόστολος Γκλέτσος υπέβαλαν επίσημα τις υποψηφιότητές τους για την Προεδρία, ενώ η Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε εκ μέρους του Στέφανου Κασσελάκη τις 87 υπογραφές στήριξης και το Πόθεν Έσχες του υποψηφίου. Το γεγονός αυτό έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς η απόφαση για την παραπομπή του Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, με το ερώτημα της διαγραφής, κλιμακώνει την ένταση στους κόλπους του κόμματος.

Η σκληρή κόντρα των δυο πλευρών και το γεγονός ότι η «συγκατοίκηση» είναι αδύνατη αποτυπώθηκε από τις τοποθετήσεις της Όλγας Γεροβασίλη και της Θεοδώρας Τζάκρη. Η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας κατηγόρησε τους «87» λέγοντας: «εσείς είστε η χειρότερη εκδοχή μιας μικρής και ανήμπορης αριστεράς που την σήκωσε στην πλάτη ο λαός και την πήγε στην εξουσία το 2015. Εσείς καταστρέφετε την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα και όχι ο Στέφανος Κασσελάκης».

Η απάντηση ήρθε από την Όλγα Γεροβασίλη: «δεν υπάρχουν υποψήφιοι πρόεδροι δια αντιπροσώπων… όποιος δεν σέβεται τις δημοκρατικές αποφάσεις της πλειοψηφίας δεν μιλάει για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά για ένα άλλο κόμμα. Ζητώ από τη Θεοδώρα Τζάκρη να ανακαλέσει όσα προσβλητικά έως υβριστικά εκστόμισε από αυτό εδώ το βήμα σε βάρος συντρόφων και συντροφισσών».

Την ίδια στιγμή, εγκρίθηκε και η πρόταση για τον τρόπο εκλογής των συνέδρων με βάση τρεις διαβαθμίσεις, ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής των μελών. Οι συνέδροι θα εκλέγονται σε ποσοστό που ξεκινά από 1/40 και φτάνει μέχρι 1/60, διαμορφώνοντας μια πιο αναλογική εκπροσώπηση στο επικείμενο Συνέδριο. Η πρόταση αυτή αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τη διαμόρφωση των εσωκομματικών συσχετισμών, κάτι που προκάλεσε νέες διαφωνίες στο εσωτερικό της Κεντρικής Επιτροπής.

Έντονο ενδιαφέρον προκάλεσε και η επανεμφάνιση της Νίνας Κασιμάτη, Βουλευτού Β’ Πειραιά, η οποία επέστρεψε στη συνεδρίαση για να καταψηφίσει την τροπολογία του Δημήτρη Χατζησωκράτη. Η συγκεκριμένη τροπολογία αφορούσε την αποσύνδεση της εκλογής της νέας Κεντρικής Επιτροπής από την εκλογή του νέου Προέδρου, κάτι που τελικά πέρασε μεν, αλλά προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κασιμάτη και άλλων 12 μελών της Επιτροπής. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε ως μήνυμα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας τη διάσταση απόψεων που επικρατεί εντός του κόμματος.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η γνωστοποίηση της παραπομπής του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της πλειοψηφίας. Με το ενδεχόμενο της διαγραφής του από το κόμμα να βρίσκεται πλέον ανοιχτό, η κατάσταση εντός του ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε νέα φάση έντασης. Η παραπομπή αυτή συνιστά ευθεία κλιμάκωση και στέλνει σαφές μήνυμα ενόψει του Συνεδρίου, δημιουργώντας ένα ρευστό και εκρηκτικό πολιτικό τοπίο.

Η απόφαση αυτή έχει διχάσει τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, με αρκετά στελέχη να εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για την επιρροή που θα έχει στις εσωτερικές διαδικασίες του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει, ενώ οι υποστηρικτές του κάνουν λόγο για πολιτική δίωξη που στοχεύει στην εξουδετέρωσή του ως υποψηφίου. Παράλληλα, η παραπομπή του πυροδοτεί ανησυχίες για το μέλλον του κόμματος, καθώς η ενότητα φαίνεται να δοκιμάζεται σκληρά σε μια κρίσιμη στιγμή.

Το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει τεταμένο, με τις διαφωνίες να εντείνονται όσο πλησιάζει το Συνέδριο. Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για τη μετάθεση του Συνεδρίου και οι εξελίξεις με την υποψηφιότητα Κασσελάκη αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία του κόμματος, ενώ οι επόμενες εβδομάδες προβλέπονται καθοριστικές για το μέλλον της ηγεσίας και της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ