Λίβανος: Άγνωστη η τύχη του διαδόχου του Νασράλα - Ποιος είναι Χασέμ Σαφιεντίν

 
σσσσ

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Aziz Taher/File Photo

Ενημερώθηκε: 04/10/24 - 09:54

Νέο μπαράζ βομβαρδισμών στη Βηρυτό και συγκεκριμένα στο νότιο τμήμα της που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο ισραηλινός στρατός.

Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος της επίθεσης στην Ντανιγιές ήταν ο Χασέμ Σαφιεντίν, ο φερόμενος ως διάδοχος του Χασάν Νασράλα που δολοφήθηκε από ισραηλινό χτύπημα στις 27 Σεπτεμβρίου.

Βίντεο από το χτύπημα αποτυπώνουν την ένταση του χτυπήματος με πυκνό καπνό και φωτιά να σκεπάζουν τα πάντα. Δημοσιογράφοι που βρίσκονται στη Βηρυτό έκαναν λόγο για δυνατούς ήχους που έκαναν τα κτήρια να τρέμουν.

Ενδεικτικό της έντασης του ισραηλινού χτυπήματος η πληροφορία που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από πηγή κοντά στη Χεζμπολάχ, ότι υπήρξαν 11 συνεχόμενοι βομβαρδισμοί στην περιοχή-προπύργιο της λιβανέζικης οργάνωσης.

Τις πληροφορίες για τον Σαφιεντίν μετέδωσαν New York Times και Axios επικαλούμενοι ισραηλινούς αξιωματούχους που είπαν ότι η βραδινή επίθεση είχε στόχο συνάντηση υψηλόβαθμών στελεχών της Χεζμπολάχ.

Λίγη ώρα πριν το χτύπημα εκπρόσωπος των IDF είχε απευθύνει «επείγουσα έκκληση» σε κατοίκους της περιοχής που έγινε στόχο, να απομακρυνθούν.

«Είστε κοντά σε κτήρια και δομές που ανήκουν στην Χεζμπολάχ και οι IDF θα επιτεθούν σε αυτές στο κοντινό μέλλον» έγραψε χαρακτηριστικά.

Ο Σαφιεντίν είναι ο επικεφαλής του ανώτερου πολιτικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ και ήταν το νο2 της πολιτικής πτέρυγας της οργάνωσης πριν την δολοφονία Νασράλα, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις 27 Σεπτεμβρίου μετά από χτύπημα στην ίδια περιοχή την οποία βομβάρδισε σήμερα τα ξημερώματα ο ισραηλινός στρατός.

Σημειώνεται ότι σήμερα αναμένεται να μιλήσει δημόσια ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος αναμένεται να ηγηθεί της μεγάλης προσευχής της Παρασκευής και να εκφωνήσει κήρυγμα το οποίο ενδέχεται να δώσει τον τόνο για τα σχέδια της χώρας μετά την επίθεση που εξαπέλυσε την Τρίτη εναντίον του Ισραήλ με δεκάδες πυραύλους.

Ο Χαμενεΐ, ο οποίος λαμβάνει την τελική απόφαση για τα βασικά θέματα πολιτικής του Ιράν, ίσως με το σημερινό του κήρυγμα αποκαλύψει πώς σκοπεύει να κινηθεί η Τεχεράνη μετά το πλήγμα της Τρίτης.

Σύμφνωα με εικόνες που μεταδίδουν ιρανικά μέσα ενημέρωσης, πιστοί έχουν συγκεντρωθεί εδώ και ώρες έξω από το τζαμί από το οποίο αναμένεται να μιλήσει ο Χαμενεΐ.

Η προηγούμενη φορά που ο Χαμενεΐ ηγήθηκε της προσευχής της Παρασκευής ήταν τον Ιανουάριο του 2020 έπειτα από ιρανική επίθεση με πυραύλους εναντίον δύο βάσεων όπου στάθμευαν Αμερικανοί στο Ιράκ σε απάντηση στον φόνο του Ιρανού διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σολεϊμανί με πλήγμα αμερικανικού drone στη Βαγδάτη.

Ποιος είναι ο Χασέμ Σαφιεντίν, ηγετικό στέλεχος της Χεζμπολάχ που στοχοποιήθηκε από το Ισραήλ

Γεννημένος στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στον νότιο Λίβανο, ο Σαφιεντίν είναι ένα από τα πρώτα μέλη της Χεζμπολάχ. Εντάχθηκε μετά την ίδρυση, με ιρανική καθοδήγηση, της σιιτικής οργάνωσης τη δεκαετία του 1980, κατά τη διάρκεια του μακρόχρονου εμφύλιου πολέμου του Λιβάνου. Ανέβηκε γρήγορα στις τάξεις της μαζί με τον Νασράλα, καταλαμβάνοντας διαφορετικές θέσεις ως πολιτικός, πνευματικός και πολιτιστικός ηγέτης, καθώς και ως επικεφαλής των στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Οπως και ο Νασράλα, ο Σαφιεντίν εμφανιζόταν συνήθως με μαύρο τουρμπάνι, χαρακτηριστικό σιιτών κληρικών.

Η άνοδός του στις τάξεις της Χεζμπολάχ ήταν ταχύτατη. Το 1995 προήχθη στο ανώτατο συμβούλιο της Χεζμπολάχ και αμέσως μετά διορίστηκε επικεφαλής του συμβουλίου Τζιχάντ της ομάδας, το οποίο ελέγχει τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ. Μόλις τρία χρόνια αργότερα, το 1998, εξελέγη επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου του κόμματος, θέση την οποία είχε επίσης δύο φορές καταλάβει ο Νασράλα, μεταξύ άλλων και πριν από τον διορισμό του ως γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ το 1992, αναφέρει η έκθεση.

Οπως και ο Νασράλα, σπούδασε στο Ιράν. Δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς με την Τεχεράνη κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών του σπουδών στην ιρανική πόλη Κομ, πριν επιστρέψει στον Λίβανο για να εργαστεί για τη Χεζμπολάχ.

Αυτοί οι δεσμοί υπήρξαν επίσης βαθιά προσωπικοί. Ηταν στενός φίλος του υποστράτηγου Κασίμ Σολεϊμανί, Ιρανού που διοικούσε τη Δύναμη Quds του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης μέχρι που οι Ηνωμένες Πολιτείες τον σκότωσαν σε αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη το 2020.

Αργότερα εκείνο το έτος, ο γιος του Σαφιεντίν, Ρέζα Χασέμ Σαφιεντίν, παντρεύτηκε την κόρη του Ιρανού στρατηγού Ζεϊνάμπ Σολεϊμανί. Ο γάμος θεωρήθηκε από ορισμένους αναλυτές και επικριτές ότι σηματοδοτούσε την εδραίωση των σχέσεων του Ιράν με τη Χεζμπολάχ. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει περιγράψει τον αδελφό του Σαφιεντίν, Αμπντάλα, ως εκπρόσωπο της Χεζμπολάχ στο Ιράν.

Ο Σαφιεντίν χαρακτηρίστηκε τρομοκράτης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σαουδική Αραβία τον Μάιο του 2017 για τον ηγετικό του ρόλο στη Χεζμπολάχ. Τότε, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον χαρακτήρισε «ανώτερο ηγέτη» στο εκτελεστικό συμβούλιο της Χεζμπολάχ, το οποίο επιβλέπει τις «πολιτικές, οργανωτικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες» της οργάνωσης. Ανέφερε, δε, ότι συνιστούσε «σοβαρό κίνδυνο για διάπραξη τρομοκρατικών πράξεων που απειλούν την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν τη Χεζμπολάχ τρομοκρατική οργάνωση το 1997 και θεωρούν την οργάνωση υπεύθυνη για πολλαπλές επιθέσεις που σκότωσαν εκατοντάδες Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένων των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας με φορτηγά στην αμερικανική πρεσβεία και στους στρατώνες των Αμερικανών πεζοναυτών στη Βηρυτό το 1983, στο παράρτημα της αμερικανικής πρεσβείας στη Βηρυτό το 1984 και στην αεροπειρατεία της πτήσης 847 της TWA το 1985.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ