Φωτιά στο διεθνές σκηνικό βάζει η κορύφωση της αντιπαράθεσης του Ισραήλ με το Ιράν και οι επιπτώσεις αγγίζουν ιδιαίτερα έντονα τις χώρες της περιοχής, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο αριθμός των Λιβανέζων που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους ξεπερνά το 1,2 εκατομμύριο και περισσότεροι από 100.000 έχουν ήδη περάσει τα σύνορα προς τη Συρία – δημιουργώντας αναπόφευκτα ένα μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ευρώπη.
Η κλιμάκωση της σύγκρουσης προβλέπεται να κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δυσχερή, την ώρα που αυξάνονται σημαντικά τα μέτρα ασφαλείας σε ισραηλινούς στόχους αλλά και εθνικές υποδομές στις ευρωπαϊκές χώρες. Η ένταση αναπόφευκτα βάζει φωτιά και στην τιμή του πετρελαίου. Όσο οι διπλωματικές προσπάθειες αποτυγχάνουν τόσο οι συνέπειες θα είναι πιο σοβαρές.
Στο χθεσινό ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε η προετοιμασία για αύξηση της χωρητικότητας σε κάποιες από τις 33 υφιστάμενες δομές φιλοξενίας προσφύγων, κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Παράλληλα, υπό τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων, οι υπηρεσίες ασφαλείας στην Αθήνα έχουν ενισχύσει τα σημεία φύλαξης σημείων ισραηλινού ενδιαφέροντος.
Το ενδεχόμενο να υπάρξουν και στην Ελλάδα φαινόμενα όπως οι εκρήξεις χθες τα ξημερώματα κοντά στις ισραηλινές πρεσβείες σε Κοπεγχάγη και Στοκχόλμη, έχουν προβληματίσει τις αρχές, με το αρχηγείο της ΕΛΑΣ και ΓΑΔΑ να εκδώσουν διαταγή, ζητώντας την αύξηση των μέτρων φύλαξης σε πιθανούς στόχους βίαιων επιθέσεων.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, τα μέτρα που λαμβάνονται χαρακτηρίζονται αυστηρότερα σε σχέση με αυτά των τελευταίων μηνών.
Στον σχεδιασμό της ΕΛΑΣ για την πρωτεύουσα μετέχουν κλιμάκια μυστικών αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής, της Κρατικής Ασφάλειας και ένστολοι αστυνομικοί.
Νέα μέτρα σε πιθανούς στόχους στην Ελλάδα
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας λαμβάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες όχι μόνο για σημεία εβραϊκών και ισραηλινών συμφερόντων, αλλά, καθώς το κλίμα εντείνεται, και για κρίσιμες εθνικές υποδομές. Στη Γαλλία, δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες σε ζευγάρι ότι συμμετείχαν σε ιρανικές συνωμοσίες για τις δολοφονίες Εβραίων σε Γαλλία και Γερμανία και οι πληροφορίες στον γαλλικό Τύπο κάνουν λόγο για στοχευμένες επιθέσεις από τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες, ένα σχέδιο που έχει ξεκινήσει από το 2015, όμως τελευταία έχει πάρει νέες διαστάσεις.
Στη Γερμανία, σύμφωνα με αποκαλύψεις του «Spiegel», έγινε γνωστό ότι το Ιράν στρατολόγησε πρόσφατα μέλη εγκληματικών οργανώσεων για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εναντίον εβραϊκών ιδρυμάτων. Ενώ οι μυστικές υπηρεσίες απέτρεψαν τις περισσότερες επιθέσεις, ένας πυρήνας φέρεται να διαπράττει εμπρηστικές επιθέσεις σε διάφορα μέρη της χώρας. Ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας για τέτοιους στόχους και στην Ελλάδα, με τη μεγαλύτερη βαρύτητα να δίνεται σε ιδρύματα και χώρους λατρείας.
Άνοδος στην τιμή του αργού πετρελαίου
Άμεσες ήταν οι επιπτώσεις της έντασης στη Μέση Ανατολή στην τιμή του πετρελαίου, που σημείωσε άνοδο για δεύτερη ημέρα, την ώρα που η απειλή για ισραηλινά αντίποινα αυξάνει τους κινδύνους για τις ενεργειακές προμήθειες από την περιοχή. Η τιμή του Brent ξεπέρασε τα 76 δολάρια το βαρέλι, αφού την Τρίτη είχε σημειωθεί άνοδος πάνω από 5% μετά την ιρανική επίθεση. Το West Texas Intermediate κινούνταν κοντά στα 71 δολάρια, αν και παρέμενε επίσης πολύ κοντά στο υψηλό της προηγούμενης συνεδρίασης.
Δεδομένου ότι η Μέση Ανατολή αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 των παγκόσμιων προμηθειών, η άνοδος του αργού αντανακλά τις ανησυχίες των επενδυτών για το σημαντικότερο εμπόρευμα στον κόσμο. Βέβαια, παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ και το Ιράν βρίσκονται αντιμέτωπα από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, οι προηγούμενες ανοδικές κινήσεις του πετρελαίου ήταν βραχύβιες ελλείψει πραγματικών διακοπών στην παραγωγή. Ενώ πολλοί συμμετέχοντες θεωρούν «μειωμένο τον κίνδυνο» των διακοπών προμηθειών, οι ενεργειακές υποδομές θα μπορούσαν να γίνουν στόχος για οποιαδήποτε πλευρά, ανέφερε η RBC Capital Markets LLC, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση.