Τι περιμένει το Ισραήλ για να απαντήσει στο Ιράν - Κλειδί η διάλυση της Χεζμπολάχ

 
λλ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 02/10/24 - 11:11

Με κομμένη την ανάσα περιμένει η υφήλιος το πότε και κυρίως το πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στη μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν, το βράδυ της Τρίτης.

Το σίγουρο είναι ότι το Ισραήλ θα θελήσει να απαντήσει στο Ιράν αναφέρει ο αναλυτής του Sky News, Μάικλ Κλαρκ, προσθέτοντας, όμως, ότι υπάρχει και μια πιθανότητα αυτό να γίνει με τρόπο ώστε να «κλείσει» η νέα φάση έντασης στη Μέση Ανατολή.

«Το Ισραήλ θα θελήσει σίγουρα να απαντήσει γιατί δεν θέλει να επιτρέψει να δημιουργηθεί μια νέα νόρμα, ότι, δηλαδή, το Ιράν μπορεί να εκτοξεύει πυραύλους προς το ισραηλινο έδαφος. Το Τελ Αβίβ θέλει η απάντηση να είναι ισχυρότερη από ό,τι η επίθεση αλλά θα αντιμετωπίσει πίεση από τους συμμάχους του» περιγράφει ο βρετανός αναλυτής.

Αυτό που θα πουν τα κράτη της Δύσης στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι «αν πρόκειται να απαντήσεις, να το κάνεις με έναν προσεκτικό και χορογραφημένο τρόπο ώστε να μπορούμε να κλείσουμε το καπάκι της έντασης», προστίθεται στην ανάλυση.

Ωστόσο ο αναλυτής του Sky News δεν είναι σίγουρος αν ο Νετανιάχου είναι σε θέση να το κάνει αυτό καθώς οι Ισραηλινοί νιώθουν ότι είναι σε «ρέντα» και ότι μπορούν να απωθήσουν ταυτόχρονα όλους τους εχθρούς τους, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν.

«Δεν μπορούν να τους κερδίσουν αλλά μπορούν να τους υποχρεώσουν να περιοριστούν και έτσι να δώσουν αρκετά χρόνια "ανάσας" στους Ισραηλινούς σε σχέση με την πίεση που βιώνουν τώρα» συμπληρώνει ο Κλαρκ.

«Το αν θα μπορέσει να κλείσει το "καπάκι" της έντασης θα εξαρτηθεί από το πώς οι Ισραηλινοί θα δομήσουν την απάντησή τους για την οποία εκτιμώ ότι θα εκδηλωθεί τις επόμενες 24-48 ώρες» καταλήγει ο Βρετανός αναλυτής.

Το διαφορετικό κλίμα στο Ισραήλ καταγράφει και ο Τζέρεμι Μπόουεν του BBC στη δική του ανάλυση, περιγράφοντας ότι τον Απρίλιο ο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου «πάρε μια νίκη αλλά μην δώσεις μια πολύ μεγάλη απάντηση» και οι Ισραηλινοί έκαναν ακριβώς αυτό. Με αφορμή, όμως, την ανάρτηση του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, με την οποία ζήτησε το Τελ Αβίβ να στραφεί κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, εκτιμά ότι οι ισραηλινές διαθέσεις είναι τώρα πολύ διαφορετικές.

Ο ίδιος δεν αποκλείει οποιαδήποτε επίθεση του Ισραήλ είτε αυτή είναι σε πυρηνικές εγκαταστάσεις είτε σε εγκαταστάσεις με πετροχημικά είτε σε οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στην Ιρανική οικονομία.

Ο δημοσιογράφος του BBC βάζει, τέλος, στην εξίσωση και τον παράγοντα «επίθεση του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ» περιγράφοντας ότι κάποτε η λιβανέζικη οργάνωση θα αποτελούσε την προκεχωρημένη άμυνα του Ιράν.

«Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες το Ισραήλ έχει αποδεκατίσει την Χεζμπολάχ, έχει καταστρέψει το μισό οπλοστάσιό της και έχει εισβάλει στον Λίβανο. Έτσι το αντίβαρο που είχε το Ιράν όχι μόνο δεν υπάρχει τώρα, αλλά έχει διαλυθεί σε χίλια κομμάτια. Οπότε τώρα οι Ισραηλινοί νιώθουν πιο ελεύθεροι να δράσουν» καταλήγει η ανάλυση του BBC.

Πηγή: protothema.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ