Τουρκία: Ο Χακάν Φιντάν δεν διαψεύδει τα σενάρια περί παροπλισμού των S-400

 
HAKAN FIDAN

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 30/09/24 - 20:06

Οσα είχε προ εβδομάδων δημοσιεύσει η «Κ» για τον “βελούδινο” παροπλισμό των ρωσικών πυραύλων S-400 που έχουν προτείνει στην Αγκυρα οι Αμερικανοί προκειμένου έτσι να ξεμπλοκάρει η πώληση των F-35, επανέρχεται στο προσκήνιο έπειτα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο TRT Haber ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.  

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας είχαν αναφέρει ότι: «Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση των δύο χωρών αναφορικά με τους S-400 και τα F-35». «Εμείς πάντοτε δηλώνουμε ότι δεν είναι σωστό για τους συμμάχους να επιβάλλουν περιορισμούς ή κυρώσεις ο ένας στον άλλον και ότι αυτό δεν συνάδει με το πνεύμα της συμμαχίας. Η προσδοκία μας είναι οι σύμμαχοί μας να λάβουν αποφάσεις προσήκουσες στο πνεύμα της συμμαχίας και την κοινή προοπτική ασφάλειας και να αρθούν όλοι οι περιορισμοί, συγκεκαλυμμένοι και φανεροί», είχαν αναφέρει τότε πηγές του τουρκικού ΥΠΑΜ.

Σύμφωνα με όσα είχε γράψει η Λένα Αργύρη στην «Κ» στις 22 Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ κατέθεσαν το περασμένο καλοκαίρι λεπτομερή πρόταση προς την τουρκική πλευρά με στόχο την επίλυση του ζητήματος των S-400. Ο λόγος για μια φόρμουλα που προτείνει τον «βελούδινο» παροπλισμό των ρωσικών πυραύλων και έτσι ξεμπλοκάρει την πώληση των F-35 στην Τουρκία. Η εν λόγω πρόταση τυπικά επιτρέπει στην Τουρκία να διατηρήσει τα ρωσικά συστήματα στο έδαφός της αλλά ουσιαστικά μεταφέρει τον έλεγχό τους στις ΗΠΑ.

«Εχουμε μια μεθοδική στάση να μην αποκαλύπτουμε πάρα πολλά για τις θέσεις μας, για το τι θα κάνουμε, πότε και πώς θα το κάνουμε μέχρι να φτάσουμε στον τελικό μας στόχο. Υπάρχει μια αρχή εδώ στην οποία πάντα εμμένουμε. Το θέμα CAATSA (σ.σ. των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ στην Τουρκία αφότου η Μόσχα αγόρασε από τη Ρωσία τους S-400) ήταν ένα από τα ζητήματα που έπληξαν τις συμμαχικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Πρέπει να βγούμε από αυτό», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν κατά τη συνέντευξή του στο TRT Haber.

Το ίδιο θέμα βρέθηκε, ωστόσο, και στις σελίδες του τουρκικού Τύπου.

Ο Αϊντίν Χασάν γράφει, χαρακτηριστικά, στη Milliyet ότι «στις συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ έχει ξεκινήσει η αναζήτηση μιας φόρμουλας για την άρση των κυρώσεων βάσει του CAATSA και την προετοιμασία του δρόμου για την επιστροφή (σ.σ. της Τουρκίας) στο πρόγραμμα των F-35» και ότι «αυτές οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ […] έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Ελλάδα».

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ