Ν.Δένδιας από Λέρο: «Είμαστε όλοι εδώ δέσμιοι της συνταγματικής υποχρέωσης να διατηρήσουμε ένα ισχυρό, ελεύθερο και ασφαλές Έθνος»

 
Ν.Δένδιας από Λέρο: «Είμαστε όλοι εδώ δέσμιοι της συνταγματικής υποχρέωσης να διατηρήσουμε ένα ισχυρό, ελεύθερο και ασφαλές Έθνος

Ενημερώθηκε: 27/09/24 - 10:23

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Το διπλό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν – και διαδραματίζουν – οι Ένοπλες Δυνάμεις στη Λέρο και γενικότερα στα ακριτικά Δωδεκάνησα, αυτόν δηλαδή του παρόχου εθνικής ασφαλείας αλλά και της συνεχούς κοινωνικής προσφοράς προς τους ακρίτες κατοίκους των, υπογράμμισε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, κατά τον χαιρετισμό που απηύθηνε στη διάρκεια της τελετής Μνήμης για την 81η επέτειο της βυθίσεως του θρυλικού αντιτορπιλλικού μας «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ», στις 26 Σεπτεμβρίου 1943, στο Λακκί της Λέρου.

Ο Υπουργός, συνοδευόμενος από τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και Γεώργιο Κωστίδη αντιστοίχως, παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιήθηκαν στη Λέρο για την 81η επέτειο από τη βύθιση του Α/Τ «ΒΑΣ.ΟΛΓΑ» από γερμανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Στούκας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Κυβερνήτη του σκάφους Πλωτάρχη Γεώργιου Μπλέσσα ΒΝ και άλλων 69 μελών του πληρώματος.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ δεν παρέστη, ως παγίως είθισται στην εκδήλωση αυτή, καθώς παρέμεινε στην Αθήνα για την επίσημη υποδοχή στο ΓΕΝ του Ινδού ομολόγου του, στην πρώτη ποτέ επίσκεψη Ινδού Αρχηγού Ναυτικών Δυνάμεων στη χώρα μας, γεγονός ύψιστης στρατηγικής και επιχειρησιακής σημασίας, που εντάσσεται στην ευρύτερη αμυντική σύσφιξη των διμερών σχέσεων Ελλάδος και Ινδίας.

Ο κ. Δένδιας παρακολούθησε τη Δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο Λακκί της Λέρου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.κ. Παϊσίου, συλλειτουργούντος του Επισκόπου Στρατονικείας κ.κ. Στεφάνου, του εφημερίου του Πολεμικού Ναυτικού Αρχιμανδρίτου και Συνταγματάρχη Θρησκευτικού πατρός Αλεξίου Ιστρατόγλου και του ιερού κλήρου της νήσου, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων.

Παρόντες ήταν επίσης οι Βουλευτές Δωδεκανήσων κ.κ. Ιωάννης Παππάς, Εμμανουήλ Κόνσολας, Βασίλειος–Νικόλαος Υψηλάντης, ο Διοικητής Διοικητικής Μερίμνης Ναυτικού (Δ/ΔΔΜΝ) Αντιναύαρχος Παναγιώτης Δημητρόγλου ΠΝ ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΝ, ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσων κ. Ευστράτιος Χρήστου, ο Δήμαρχος Λέρου κ. Τιμόθεος Κωττάκης, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Θεοδώρου, ο Διοικητής της 80ης Ανωτάτης Διοικήσεως Ταγμάτων Εθνοφυλακής (80 ΑΔΤΕ) Ταξίαρχος Παύλος Ανδρικόπουλος, ο Λιμενάρχης Λέρου Αντιπλοίαρχος ΛΣ Χρήστος Ανδριανής, ο Ακόλουθος Αμύνης του Ηνωμένου Βασιλείου Πλοίαρχος Samuel James Law RN, συγγενείς και εκπρόσωποι πεσόντων και επιζώντων του Α/Τ «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ» και του βρετανικού HMS “INTREPID”, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, καθώς και αντιπροσωπείες σχολείων και συλλόγων.

Ο ΥΕΘΑ κατά τον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: «Ζούμε, κυρίες και κύριοι, μια περίοδο ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων. Η γεωστρατηγική σημασία των νησιών της Δωδεκάνησου, του Αρχιπελάγους, είναι νομίζω προφανής σε όλους. Η εγγύτητά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που δεν θα κουραστώ να θυμίζω, αποτελούν και τα ευρωπαϊκά σύνορα, είναι το κρίσιμο στοιχείο σε αυτήν την περίπτωση.

Και δεν θα κουραστώ να επαναλάβω, ότι η Λέρος και όλα - επαναλαμβάνω όλα - τα νησιά της Δωδεκανήσου έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα, έχουν δικαίωμα σε Αποκλειστική Οικονομική  Ζώνη και έχουν δικαίωμα σε χωρικά ύδατα έως 12 μίλια, όπως ακριβώς προβλέπει η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτελεί και εθιμικό Δίκαιο και δεσμεύει τους πάντες, δηλαδή και όσους και όσες χώρες δεν την έχουν υπογράψει.»

Ο ίδιος, αναφορικώς με την κοινωνική συνεισφορά των ΕΔ προς τους ακρίτες κατοίκους της περιοχής, πρόσθεσε: «Η Ελληνική Πολιτεία δεν είναι σήμερα εδώ όμως μόνο για να αποτίσει τον δέοντα φόρο τιμής. Είναι και για να υποδηλώσει ότι οι Ένοπλές Δυνάμεις παραμένουν αρωγός στη κοινωνία της Λέρου και στους κατοίκους των Δωδεκανήσων και εν ειρήνη. Σε όλες τις δυσχερείς καταστάσεις που ίσως κληθούν να αντιμετωπίσουν. Είναι καθήκον των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και μεγάλη τους προτεραιότητα να στηρίζουν τις κοινωνίες στις ακριτικές μας περιοχές.

Είμαστε όλοι εδώ δέσμιοι της συνταγματικής υποχρέωσης για να διατηρήσουμε ένα ισχυρό, ελεύθερο και ασφαλές Έθνος, μια ασφαλή, ελεύθερη και ανεξάρτητη Πατρίδα. Και λυπάμαι να πω ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού.

Στην εγρήγορση όμως αυτή του σήμερα, στην διαρκή εγρήγορση, ιδίως των Ενόπλων Δυνάμεων, πρότυπο διαχρονικό έχουμε την ιερή μνήμη όσων έχουν χάσει  τη ζωή τους, στη μακρά πορεία του χρόνου, σε αυτήν την προσπάθεια για την Εθνική Ανεξαρτησία. Θα τους θυμόμαστε πάντα και θα τους θυμάμαι ανάλογα».

  Τέλος, μετά την τελετή, ο κ. Δένδιας επιβιβάστηκε στην κανονιοφόρο Κ/Φ «ΑΗΤΤΗΤΟΣ», που ακολούθως έπλευσε στο σημείο της βυθίσεως του «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ», όπου έρριψε δάφνινο στεφάνι στη Μνήμη των 69 νεκρών του πληρώματός του, ενώ η παρουσία του στη Λέρο ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στη Λέσχη Εθνοφυλακής Λέρου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ