Οι πόλεμοι γεννούν "σούπερ" μικρόβια που θα εξαπλωθούν "παντού"

 
κκ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 22/09/24 - 19:38

Αυτό το άρθρο αποτελεί μέρος της ειδικής έκθεσης A global έκτακτης ανάγκης: Αντιμετώπιση μικροβιακής αντοχής , που παρουσιάστηκε από την Wellcome .

Όταν θεραπεύουν ασθενείς, οι γιατροί θέλουν επιλογές. Στη Γάζα δεν έχουν κανένα: Εν μέσω σοβαρής έλλειψης φαρμάκων, οι ανθεκτικές στα φάρμακα λοιμώξεις αναγκάζουν τους γιατρούς να ακρωτηριάσουν τα άκρα των τραυματισμένων παιδιών για να σώσουν τη ζωή τους, προειδοποίησε ένας κορυφαίος παγκόσμιος ειδικός στον τομέα της υγείας.

Έπειτα από 11 μήνες ισραηλινών βομβαρδισμών, η Γάζα έχει μετατραπεί σε γόνιμο έδαφος για υπερμικροβίους που έχουν ανοσία στα τυπικά αντιβιοτικά. Η διάχυση από τη Γάζα και άλλες εμπόλεμες ζώνες όπως η Ουκρανία σε γειτονικές περιοχές θα προσθέσει μόνο μια αυξανόμενη κρίση αντιμικροβιακής αντοχής (AMR), για την οποία οι ειδικοί φοβούνται ότι θα είναι μια από τις μεγαλύτερες έκτακτες ανάγκες δημόσιας υγείας τα επόμενα χρόνια.

«Βλέπω ότι όλα οδηγούν σε μια καταστροφική άνοδο της αντίστασης στη Γάζα και σίγουρα θα μεταδοθεί στα νοσοκομεία της περιοχής», δήλωσε στο POLITICO ο ειδικός AMR Hanan Balkhy, περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ανατολική Μεσόγειο.

«Σε λίγο καιρό, αν όχι ήδη, θα είναι στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στα ανατολικά, στα νότια. Θα είναι παντού», είπε ο Balkhy, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από μια επίσκεψη στη Γάζα για να παρακολουθήσει την υγειονομική κρίση.

Η ανακάλυψη της πενικιλίνης το 1928 άλλαξε την ιατρική, ξεκινώντας ένα κύμα νέων αντιβιοτικών που βελτίωσαν σημαντικά την ανθεκτικότητα στις καθημερινές λοιμώξεις. Αλλά η υπερβολική χρήση και η κακή χρήση αυτών των φαρμάκων, καθώς και η κατάρρευση της ανακάλυψης αντιβιοτικών, επέτρεψε στα βακτήρια να καλύψουν τη διαφορά και να γίνουν ανθεκτικά.

Το 2019, οι ανθεκτικές στα φάρμακα λοιμώξεις συνέβαλαν σε 5 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως και ευθύνονται άμεσα για 1,3 εκατομμύρια. Στο χειρότερο σενάριο, η ανθρωπότητα θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς την επιστροφή στην προ-πενικιλλίνη εποχή.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συναντηθούν στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη αυτόν τον μήνα σε αναζήτηση συμφωνίας για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Μέχρι στιγμής, η πρόωρη πρόοδος έχει μειωθεί , ενώ οι πόλεμοι στη Γάζα και την Ουκρανία συνεχίζουν να επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Τέλεια καταιγίδα

Ο πόλεμος είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο βακτηρίων να αναπτύξουν ανθεκτικότητα στα φάρμακα, αλλά οι επιστήμονες εξακολουθούν να μαθαίνουν πώς ακριβώς συμβαίνει και σε ποιο βαθμό.

Για αρχή υπάρχουν πληγές: «Φανταστείτε να βγάζετε ένα μικροσκοπικό σώμα από κάτω από ένα κατεστραμμένο κτίριο με όλο αυτό το τσιμέντο, και τραβάτε αυτό το παιδί… κόκαλα που προεξέχουν από το δέρμα, που έχουν συνθλιβεί σε μικροσκοπικά κομμάτια», Balkhy είπε.

Στη συνέχεια, υπάρχουν τα λύματα: δρόμοι κατακλύζονται από ανθρώπινα και ζωικά απόβλητα. η «ζυμωμένη μυρωδιά στον αέρα», περιέγραψε ο Balkhy. Ποτέ δεν έχει δει πουθενά πιο ευνοϊκό για την εξάπλωση ανθεκτικών στα φάρμακα βακτηρίων από τη Γάζα, είπε.

Η αναδυόμενη έρευνα σχετικά με τον αντίκτυπο των συμπυκνωμένων βαρέων μετάλλων στην αντοχή στα φάρμακα έχει επίσης δείξει ότι τα βαρέα μέταλλα είναι τοξικά για τα βακτήρια — αλλά όπως και με τα αντιβιοτικά, τα μικρόβια μπορούν να προσαρμοστούν. Κάποιες έρευνες υποδεικνύουν ότι, καθώς γίνονται ανθεκτικά στα βαρέα μέταλλα, τα βακτήρια μπορούν να προστατευτούν και από τα αντιβιοτικά.

Ο Antoine Abou Fayed, μικροβιολόγος στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, δήλωσε στο POLITICO ότι ανησυχεί ότι τα βαρέα μέταλλα από τις βόμβες και τα κατεστραμμένα κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του μολύβδου και του ψευδάργυρου, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αντίσταση στα φάρμακα στη Γάζα.

Αντιμέτωποι με έναν χείμαρρο λοιμώξεων, οι γιατροί δεν έχουν σχεδόν τίποτα για να τις θεραπεύσουν —καμία αξιόπιστη πρόσβαση σε τεστ, εργαστήρια ή βασικά φάρμακα— καθιστώντας την αντίσταση στα φάρμακα πιο πιθανή έκβαση, είπε στο POLITICO ο Sameer Sah, διευθυντής προγραμμάτων Ιατρικής Βοήθειας για Παλαιστίνιους. .

«Η έλλειψη φαρμάκων είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην AMR(μικροβιακή αντοχή), καθώς μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένη χρήση φαρμάκων και να δυσκολέψει την ολοκλήρωση μιας σειράς αντιβιοτικών», είπε ο Σαχ μέσω email. «Αυτό επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι άνθρωποι εκτοπίζονται και αντιμετωπίζουν καθημερινούς ισραηλινούς στρατιωτικούς βομβαρδισμούς σε όλη τη Γάζα, καθιστώντας δύσκολη ή και αδύνατη την παρακολούθηση των ασθενών».

Η Γάζα μπορεί να είναι το πιο επικίνδυνο έδαφος αναπαραγωγής για ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια στον κόσμο, αλλά δεν είναι το μόνο, είπε ο Balkhy — οι συνθήκες στο Σουδάν δεν είναι πολύ καλύτερες, ενώ στην Ουκρανία, η AMR ήταν ήδη ένα σημαντικό πρόβλημα πριν εισβάλει η Ρωσία στο 2022.

Το χειρότερο αποτέλεσμα δημόσιας υγείας

Η αντίσταση στα φάρμακα θα μπορούσε να είναι ένα από τα χειρότερα αποτελέσματα της δημόσιας υγείας του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε στο POLITICO ο Dmytro Skirhiko, γενικός γιατρός του Κιέβου που προωθεί τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους της κατάχρησης αντιβιοτικών.

Όχι μόνο υπάρχουν περισσότερες μολύνσεις - μεταξύ τραυματισμένων στρατιωτών και πολιτών, και σε πολυσύχναστες, κακώς αεριζόμενες καταφύγια βομβών - αλλά είναι επίσης πιο δύσκολο να ρυθμιστεί η πώληση αντιβιοτικών, είπε.

Ορισμένα φαρμακεία διενεργούν μόνο επιπόλαιους ελέγχους σχετικά με το εάν οι ασθενείς συνταγογραφήθηκαν αντιβιοτικά από γιατρό - κάτι καινούργιο στην Ουκρανία, αλλά «ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα», ωστόσο, είπε ο Skirhiko.

Σε αντίθεση με τη Γάζα, η υποδομή υγείας της Ουκρανίας δεν έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό και πριν από τον πόλεμο η ουκρανική κυβέρνηση ήταν σε θέση να βελτιώσει τις δυνατότητες δοκιμών της χώρας, δήλωσε στο POLITICO ο Jarno Habicht, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ουκρανία. Η χώρα διαθέτει τώρα 100 εργαστήρια που πραγματοποιούν επιτήρηση ανθεκτικών στα φάρμακα βακτηρίων, σε σύγκριση με μόλις τρία το 2017, είπε ο Habicht.

Ακόμα κι έτσι, τα νοσοκομεία της Ουκρανίας βρίσκονται υπό πίεση και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αναγκάζονται να λάβουν γρήγορες αποφάσεις. Εάν οι τραυματίες ασθενείς δεν βελτιωθούν μετά την έναρξη ενός γύρου αντιβιοτικών, εξήγησε, οι γιατροί μπορεί να τους αλλάξουν σε άλλο φάρμακο. Συνήθως αυτή η διαδικασία θα ήταν αυστηρά ελεγχόμενη, αλλά στην εποχή του πολέμου η βέλτιστη πρακτική δεν είναι πάντα εφικτή.

Το πρωταρχικό καθήκον του γιατρού είναι να σώσει τη ζωή του ασθενούς, είπε ο Habicht - και μπορεί να μην έχουν πέντε ή έξι ημέρες για να περιμένουν τα αποτελέσματα του εργαστηρίου πριν αποφασίσουν για τη θεραπεία.

Στη Γάζα, εν τω μεταξύ, δεν υπάρχουν εργαστήρια: Ό,τι και αν γίνει το τεστ AMR συμβαίνει σε εγκαταστάσεις αλλού. Σύμφωνα με τον Abou Fayed, είναι αδύνατο να υπολογιστεί η εξάπλωση των ανθεκτικών στα φάρμακα βακτηρίων στη Γάζα λόγω του επιπέδου καταστροφής.

«Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία γιατί όλα καταστρέφονται στη Γάζα… κανείς δεν δοκιμάζει», είπε, προσθέτοντας ότι όλα όσα είναι γνωστά για το AMR και τις εμπόλεμες ζώνες υποδηλώνουν ότι είναι θέμα χρόνου να πληρώσει ο κόσμος “βαριά τιμή.”

«Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό δεν είναι κάτι που θα επηρεάσει μόνο τη Γάζα. Θα επηρεάσει τον κόσμο, το Ισραήλ είναι το πρώτο μέρος που επηρεάζεται λόγω της διάχυσης».

Ακόμη και μέσα στην ομίχλη του πολέμου, οι ειδικοί της AMR όπως ο Balkhy είναι πεπεισμένοι ότι έρχεται μια παγκόσμια κρίση υγείας. «Δεν υπάρχει αμφιβολία, ούτε ένα γιώτα, ούτε καν 0,001 τοις εκατό αμφιβολία, ότι το AMR είναι εκεί», είπε.

«Η Γάζα θα είναι πιθανώς η γενέτειρα πολλών ανθεκτικών βακτηρίων που θα εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο».

Πηγή: politico

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ