Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δημοσίευσε ένα σχέδιο προετοιμασίας για πόλεμο με την Κίνα

 
δδδ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 19/09/24 - 22:03

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δημοσίευσε ένα σχέδιο προετοιμασίας για πιθανή στρατιωτική δράση κατά της Κίνας έως το 2027 και ο ρωσικός στόλος αναφέρεται επίσης ως απειλή, σύμφωνα με το έγγραφο ."

«Το Σχέδιο Πλοήγησης του Ναυτικού των ΗΠΑ είναι η ολοκληρωμένη στρατηγική μου καθοδήγηση για την ενίσχυση της ετοιμότητας του στόλου μας, δίνοντας προτεραιότητα στην αυξημένη ετοιμότητα για πιθανή σύγκρουση με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έως το 2027, καθώς και για την ενίσχυση του μακροπρόθεσμου πολεμικού πλεονεκτήματος του Ναυτικού», είπε ο αρχηγός των ναυτικών επιχειρήσεων.

Το έγγραφο ισχυρίζεται ότι εξετάζει τα υποτιθέμενα σχέδια της Κίνας να εισβάλει στην Ταϊβάν έως το 2027.

Αναφέρει εν συντομία τη Ρωσία, της οποίας ο στόλος «παρά τις απώλειες στη Μαύρη Θάλασσα , διατηρεί μαχητική ισχύ στον Άπω Βορρά και στον Ατλαντικό, τη Μεσόγειο , τη Βαλτική και τον Βόρειο Ειρηνικό »."«Το Κρεμλίνο έχει επίσης το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο», σημείωσε ο αμερικανικός στρατός.

Όπως ανέφερε προηγουμένως το NBC , ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν κατά τη σύνοδο κορυφής της APEC του Νοεμβρίου 2023 ότι η Κίνα επιδιώκει την επανένωση με την Ταϊβάν με ειρηνικά μέσα και όχι με βία. Το τηλεοπτικό κανάλι θα διευκρινίσει ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι, την παραμονή της συνάντησης, ζήτησαν από τον ιδιοκτήτη του Λευκού Οίκου να δηλώσει υποστήριξη στους στόχους του Πεκίνου για «ειρηνική ενοποίηση με την Ταϊβάν», και επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία της νησί. Όμως η Ουάσιγκτον απέρριψε αυτό το αίτημα.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, oι ΗΠΑ διατηρούν πυραυλικό σύστημα στις Φιλιππίνες

Άποψη του πυραυλικού συστήματος Typhon στο διεθνές αεροδρόμιο Laoag

Άποψη του πυραυλικού συστήματος Typhon στο Διεθνές Αεροδρόμιο Laoag, στο Laoag, Φιλιππίνες, 18 Σεπτεμβρίου 2024, σε αυτή τη δορυφορική εικόνα. 2024 Planet Labs Inc. REUTERS

Σύμφωνα με το άρθρο του Reuters, oι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν άμεσα σχέδια να αποσύρουν ένα πυραυλικό σύστημα μεσαίου βεληνεκούς που έχει αναπτυχθεί στις Φιλιππίνες, παρά τις κινεζικές απαιτήσεις, και δοκιμάζουν τη σκοπιμότητα χρήσης του σε μια περιφερειακή σύγκρουση, πηγές με γνώση της είπε το θέμα.

Το σύστημα Typhon, το οποίο μπορεί να εξοπλιστεί με πυραύλους κρουζ ικανούς να πλήξουν κινεζικούς στόχους, εισήχθη για κοινές ασκήσεις νωρίτερα αυτό το έτος, είπαν και οι δύο χώρες τότε, αλλά παρέμεινε εκεί.

Το αρχιπέλαγος της Νοτιοανατολικής Ασίας, ο γείτονας της Ταϊβάν στο Νότο, αποτελεί σημαντικό μέρος της στρατηγικής των ΗΠΑ στην Ασία και θα ήταν απαραίτητο σημείο για τον στρατό να βοηθήσει την Ταϊπέι σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης.

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν καταδικάσει την πρώτη ανάπτυξη του συστήματος στον Ινδο-Ειρηνικό, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι τροφοδοτεί μια κούρσα εξοπλισμών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε την Πέμπτη ότι ανησυχεί πολύ για το σχέδιο διατήρησης του συστήματος σε ισχύ.

«Απειλεί σοβαρά την ασφάλεια των χωρών της περιοχής και εντείνει τη γεωπολιτική αντιπαράθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Λιν Τζιάν σε συνέντευξη Τύπου.

Η ανάπτυξη, ορισμένες λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως, έρχεται καθώς η Κίνα και ο σύμμαχος της αμυντικής συνθήκης των ΗΠΑ, οι Φιλιππίνες, συγκρούονται για τμήματα της σκληρά αμφισβητούμενης Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Οι τελευταίοι μήνες έφεραν μια σειρά από θαλάσσιες και αεροπορικές αντιπαραθέσεις στη στρατηγική υδάτινη οδό.

Φιλιππινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι δυνάμεις των Φιλιππίνων και των ΗΠΑ συνέχισαν να εκπαιδεύονται με το σύστημα πυραύλων, το οποίο βρίσκεται στο βόρειο νησί Λουζόν, με θέα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και βρίσκεται κοντά στο στενό της Ταϊβάν. Είπαν ότι δεν γνώριζαν τα άμεσα σχέδια για την επιστροφή του, παρόλο που οι κοινές ασκήσεις λήγουν αυτόν τον μήνα.

Ένας εκπρόσωπος του στρατού των Φιλιππίνων, ο συνταγματάρχης Louie Dema-ala, δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη ότι η εκπαίδευση συνεχίζεται και ότι εναπόκειται στον Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών στον Ειρηνικό (USARPAC) να αποφασίσει πόσο καιρό θα παραμείνει το πυραυλικό σύστημα.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος των Φιλιππίνων και άλλο άτομο που γνωρίζει το θέμα είπε ότι οι ΗΠΑ και οι Φιλιππίνες δοκιμάζουν τη σκοπιμότητα χρήσης του συστήματος εκεί σε περίπτωση σύγκρουσης και πόσο καλά λειτουργεί σε αυτό το περιβάλλον. Και οι δύο μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.Ο κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι το Typhon - το οποίο προορίζεται να είναι κινητό και να μετακινείται ανάλογα με τις ανάγκες - βρίσκεται στις Φιλιππίνες για «δοκιμή σχετικά με τη σκοπιμότητα της ανάπτυξής του στη χώρα, ώστε όταν παραστεί ανάγκη, να μπορεί εύκολα να αναπτυχθεί εδώ».Το γραφείο του προέδρου των Φιλιππίνων Ferdinand Marcos Jr δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

ΑΝΤΙΠΛΟΪΚΑ ΟΠΛΑ
Οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν μια ποικιλία αντιπλοϊκών όπλων στην Ασία, καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να καλύψει γρήγορα τη διαφορά σε μια κούρσα πυραύλων Ινδο-Ειρηνικού στην οποία η Κίνα έχει μεγάλο προβάδισμα, ανέφερε το Reuters .
Αν και ο αμερικανικός στρατός αρνήθηκε να πει πόσα θα αναπτυχθούν στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, περισσότεροι από 800 πύραυλοι SM-6 πρόκειται να αγοραστούν τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα που περιγράφουν στρατιωτικές αγορές. Αρκετές χιλιάδες Tomahawks βρίσκονται ήδη στα αποθέματα των ΗΠΑ, έδειξαν τα έγγραφα.

Η Κίνα έχει καταγγείλει την ανάπτυξη του Typhon πολλές φορές, συμπεριλαμβανομένου του Μαΐου όταν ο Wu Qian, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ότι η Μανίλα και η Ουάσιγκτον είχαν φέρει «τεράστιους κινδύνους πολέμου στην περιοχή».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε τον Ιούνιο την ανάπτυξη όταν ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα ξαναρχίσει την παραγωγή πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς με πυρηνική ικανότητα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων Ενρίκε Μανάλο τον Ιούλιο διαβεβαίωσε τον Κινέζο ομόλογό του ότι η παρουσία του πυραυλικού συστήματος στη χώρα του δεν αποτελεί απειλή για την Κίνα και δεν θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή.
Η Κίνα έχει στρατιωτικοποιήσει πλήρως τουλάχιστον τρία από τα πολλά νησιά που κατασκεύασε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τα οποία ως επί το πλείστον διεκδικεί πλήρως παρά τη διαιτητική απόφαση του 2016 που υποστήριξε τις Φιλιππίνες, εξοπλίζοντάς τις με αντιπλοϊκούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, δήλωσαν οι ΗΠΑ. .

Η Κίνα λέει ότι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της στα νησιά Spratly είναι καθαρά αμυντικές και ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στο έδαφός της.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ