BBC: «Κανονικοποιείται» η πολιτική βία στις ΗΠΑ

 
δδδ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 16/09/24 - 09:51

Μετά από δεκαετίες χωρίς πολιτική βία εναντίον ενός προεδρικού υποψηφίου από ένα από τα μεγάλα κόμματα, οι ΗΠΑ το έχουν βιώσει τώρα δύο φορές σε διάστημα δύο μηνών - με στόχο τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και στις δύο περιπτώσεις.

Στα μέσα Ιουλίου, δέχθηκε πυρά από έναν ένοπλο σε μια προεκλογική συγκέντρωση στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια. Ο 20χρονος δράστης πυροβολήθηκε στη συνέχεια από ελεύθερο σκοπευτή. Δύο μήνες αργότερα, το απόγευμα της Κυριακής (15/9), κατά τη διάρκεια ενός γύρου γκολφ, ήταν ο προφανής στόχος ενός άλλου επίδοξου δολοφόνου, σύμφωνα με το FBI, με τον ύποπτο να βρίσκεται τώρα υπό κράτηση.

Οι αρχές είπαν ότι ένας άνδρας οπλισμένος με τουφέκι τύπου AK-47 περίμενε στους θάμνους ενώ ο Τραμπ έπαιζε στο γήπεδο του γκολφ στο West Palm Beach προτού εντοπιστεί ο φερόμενος ως δράστης από πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας, οι οποίοι άνοιξαν πυρ.

Οι Αμερικανοί πρέπει να προσαρμοστούν στη «νέα κανονικότητα» στην πολιτική σε φαινομενικά τακτική βάση τα τελευταία χρόνια. Ο εθνικός λόγος έχει οξυνθεί, οι κομματικοί διαχωρισμοί είναι πολύ πιο έντονοι και έχουν παγιωθεί και τα πρότυπα συμπεριφοράς των υποψηφίων έχουν διαβρωθεί. Δεδομένης της εθνικής «επιδημίας βίας με όπλα», αυτού του είδους οι επιθέσεις είναι ίσως μια άλλη, αναπόφευκτη νέα κανονικότητα. Αλλά προς το παρόν, προκαλούν ακόμη σοκ.

«Η βία δεν έχει θέση στην Αμερική», δήλωσε η αντιπρόεδρος Kάμαλα Χάρις, η οποία είναι επίσης η Δημοκρατική αντίπαλος του Tραμπ σε αυτές τις εκλογές, μετά το περιστατικό στη Φλόριντα. Οι λεπτομέρειες της φαινομενικής απόπειρας δολοφονίας – η ταυτότητα και το κίνητρο του δράστη ιδιαίτερα – θα καθορίσουν τελικά τον αντίκτυπο που έχει αυτή στην αμερικανική πολιτική.

Αλλά, προς το παρόν, φαίνεται ότι – παρά τα σχόλια του αντιπροέδρου – αυτού του είδους η βία είναι όλο και περισσότερο μέρος της σημερινής Αμερικής. Ο Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη του δήλωση μετά την προφανή απόπειρα κατά της ζωής του, υποσχέθηκε ότι τίποτα δεν θα τον επιβραδύνει ή θα τον κάνει να παραδοθεί.

Η απάντηση εντάσσεται σε μια εκστρατεία που συχνά υποστήριξε ότι ο πρώην πρόεδρος έχει γίνει στόχος δίωξης και επίθεσης επειδή μιλάει για τους «ξεχασμένους» Αμερικανούς. Τα λόγια του μετά την πρώτη του παραλίγο δολοφονία τον Ιούλιο – «πάλεψε, πάλεψε, πάλεψε», έγιναν κραυγή συγκέντρωσης για τους υποστηρικτές του.

«Δεν κυνηγούν εμένα, εσένα κυνηγούν», θέλει να πει ο Τραμπ. «Απλώς στέκομαι εμπόδιο». Τώρα ο πρώην πρόεδρος έχει ένα άλλο δραματικό παράδειγμα που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να εξηγήσει την άποψή του. Ωστόσο, αυτό το τελευταίο περιστατικό μπορεί να μην έχει το ίδιο συναισθηματικό βάρος με την επίθεση στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια. Εκείνη η επίθεση έγινε σε δημόσια συγκέντρωση, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, με τον πρώην πρόεδρο αιμόφυρτο να στέκεται όρθιος και να υψώνει τη γροθιά του. Ένας υποστηρικτής του σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν.

Αυτή τη φορά, το περιστατικό συνέβη σε ένα γήπεδο γκολφ που ανήκει στον Τραμπ, με τον πρώην πρόεδρο να απομακρύνεται γρήγορα από τον άμεσο κίνδυνο. Χωρίς γραφικές εικόνες για αναπαραγωγή επί μέρες, μπορεί να επηρεάσει τον αντίκτυπο που έχει αυτό στη συνείδηση ​​του κοινού.

Τουλάχιστον, ωστόσο, η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του θα δημιουργήσει νέους τίτλους που τουλάχιστον προσωρινά θα ξεφύγουν από τις προκλήσεις που αντιμετώπισε τις τελευταίες ημέρες η εκστρατεία του πρώην προέδρου. Η αμυντική, άνευρη απόδοση του Τραμπ κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας ενάντια στην Κάμαλα Χάρις, η κριτική για τη σχέση του με τη συνωμοσιολόγο Λόρα Λούμερ και οι αναλύσεις για τη στήριξη της τραγουδίστριας Τέιλορ Σουίφτ στη Δημοκρατική αντίπαλό του θα βρεθούν σε δεύτερη μοίρα.

Το δράμα της Κυριακής μπορεί να είναι συγκλονιστικό, αλλά με κάτι περισσότερο από επτά εβδομάδες να απομένουν σε αυτήν την προεδρική εκστρατεία, φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες ανατροπές.

Μέσω newsbomb.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ