Super League: Το πιο... χρυσό καλοκαίρι - Οι ακριβότερες φετινές μεταγραφές

 
Super League: Το πιο... χρυσό καλοκαίρι - Οι ακριβότερες φετινές μεταγραφές

Πηγή Φωτογραφίας: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 12/09/24 - 15:43

Η μεταγραφική περίοδος έληξε οριστικά για τις ελληνικές ομάδες και χωρίς αμφισβήτηση το φετινό καλοκαίρι ήταν ένα από τα πιο «καυτά» για τους συλλόγους της Stoiximan Super League.

Οι 14 ομάδες του πρωταθλήματος ξόδεψαν συνολικά 51 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του transfermarkt. Αυτό το ποσό είναι μόνο για τις αγορές των παικτών, δεν συμπεριλαμβάνονται δηλαδή τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών. Παράλληλα, σε αυτήν την κατηγορία δεν ανήκουν όσοι ήρθαν ελεύθεροι, όπως ο Μαξίμοβιτς, ο Γουίλιαν και ο Λαμέλα.

Το αντίστοιχο ποσό πέρυσι ήταν στα 45 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο υπήρχε μια ειδοποιός διαφορά. Το περασμένο καλοκαίρι οι ομάδες είχαν έσοδα από πωλήσεις παικτών κοντά στα 44 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος περίπου 28,500,000 ευρώ, πάντα βάσει των στοιχείων του transfermarkt.

Επομένως το συνολικό ισοζύγιο των ομάδων της φετινής Stoiximan Super League στο θερινό μεταγραφικό παζάρι είναι – 22,5 εκατ. ευρώ, ενώ το περσινό -1 εκατ. ευρώ. Οι ομάδες δαπάνησαν υπέρογκα ποσά για τα ελληνικά δεδομένα, φτάνοντας κοντά μάλιστα και σε ιστορικό ρεκόρ.

Πρωταθλητής των μεταγραφών είναι ο Παναθηναϊκός, ο οποίος έδωσε και τα περισσότερα λεφτά για να ενισχυθεί (σχεδόν 20 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει έσοδα από πωλήσεις). Ως εκ τούτου έχει τους περισσότερους παίκτες στην 20άδα, 7 τον αριθμό. Ο Ολυμπιακός έχει 4, ξοδεύοντας 11,5 εκατ. ευρώ και λαμβάνοντας κάτι λιγότερο από 4 εκατ. ευρώ, ενώ ο Άρης έδωσε 5,2 εκατ. ευρώ για μεταγραφές και έλαβε 1,2 εκατ. ευρώ.

Οι δύο «Δικέφαλοι» είναι οι μόνοι που δεν βγήκαν ζημιωμένοι από το μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού. Ο ΠΑΟΚ ξόδεψε 6,6 εκατ. ευρώ και αποκόμισε σχεδόν 13 εκατ. ευρώ από τις πωλήσεις των στόπερ του (Κουλιεράκη και Εκόνγκ), την ίδια στιγμή που η ΑΕΚ έδωσε 7,4 εκατ. ευρώ και έλαβε 9 εκατ. ευρώ (από την πώληση του Πόνσε).

Οι Τετέ και Πελίστρι βρίσκονται στην κορυφή της συγκεκριμένης λίστας με 7,25 εκατ. ευρώ και 6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Δύο εξτρέμ οι οποίοι ήδη έχουν δείξει μερική από την ποιότητα που διαθέτουν και ήταν οι πρωταγωνιστές της πρόκρισης των «πρασίνων» επί της Λανς.

Στην τρίτη και τέταρτη θέση βρίσκουμε ακόμα δύο εξτρέμ. Ο Κρίστοφερ Βέλντε του Ολυμπιακού και ο Αμπουμπακαρί Κοΐτά της ΑΕΚ. Ο Νορβηγός αποκτήθηκε από την Λεχ Πόζναν αντί 4 εκατ. ευρώ, ενώ ο Μαυριτανός της Ένωσης αντί 3,6 εκατ. ευρώ από την Σεντ Τρούιντεν. Την πεντάδα κλείνει ο Μοντσού του Άρη, που ήρθε από την Ρεάλ Βαγιαδολίδ για 3,6 εκατ. ευρώ.

Στην 20άδα των πιο ακριβών μεταγραφών δεν υπάρχει ομάδα εκτός του BIG 5. Η Athens Kallithea έχει κάνει την πιο ακριβή μεταγραφή εκτός των «μεγάλων», δίνοντας 150 χιλιάδες ευρώ για την απόκτηση του Φινλανδού δεξιού μπακ, Πίρι Σοΐρι, από την Κραϊόβα. Η συγκεκριμένη μεταγραφή είναι η 26η πιο ακριβή της Stoiximan Super League.

Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται και οι παίκτες που έπαιζαν δανεικοί την περσινή σεζόν στους ελληνικούς συλλόγους και αποκτήθηκαν με μεταγραφή φέτος, όπως ο Ντραγκόφσκι, ενώ παράλληλα και παίκτες που οι ομάδες πλήρωσαν για τον δανεισμό τους, όπως ο Ουναΐ. Αντιθέτως, εκτός λίστας είναι ο Νταβίντ Κάρμο, ο οποίος αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό με τη μορφή δανεισμού από τη Νότιγχαμ Φόρεστ, αλλά δεν πλήρωσε κάτι.

Αναλυτικά η 20άδα με τις πιο ακριβές μεταγραφές της Stoiximan Super League:

1. Τετέ, από Γαλατάσαραΐ σε Παναθηναϊκό, 7,25 εκατ. ευρώ
2. Φακούντο Πελίστρι, από Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε Παναθηναϊκό, 6 εκατ. ευρώ
3. Κρίστοφερ Βέλντε, από Λεχ Πόζναν σε Ολυμπιακό, 4 εκατ. ευρώ
4. Αμπουμπακαρί Κοΐτά, από Σεντ Τρούιντεν σε ΑΕΚ, 3,6 εκατ. ευρώ
5. Μοντσού, από Ρεάλ Βαγιαδολίδ σε Άρη, 3,6 εκατ. ευρώ
6. Σβέριρ Ίνγκι Ίνγκασον, από Μίντιλαντ σε Παναθηναϊκό, 3,08 εκατ. ευρώ
7. Φέντορ Τσάλοφ, από ΤΣΣΚΑ Μόσχας σε ΠΑΟΚ, 3 εκατ. ευρώ
8. Λορέντσο Πιρόλα, από Σαλερνιτάνα σε Ολυμπιακό, 3 εκατ. ευρώ
9. Κοστίνια, από Ρίο Άβε σε Ολυμπιακό, 2,5 εκατ. ευρώ
10. Φραντζί Πιερό, από Μακάμπι Χάιφα σε ΑΕΚ, 2,5 εκατ. ευρώ
11. Ταρίκ Τισουντάλι, από Γάνδη σε ΠΑΟΚ, 2,2 εκατ. ευρώ
12. Ρομάν Γιάρεμτσουκ, από Κλαμπ Μπριζ σε Ολυμπιακό, 2 εκατ. ευρώ
13. Μπαρτλομιέι Ντραγκόφσκι, από Σπέτσια σε Παναθηναϊκό, 1,5 εκατ. ευρώ
14. Σάπι Σουλεΐμάνοφ, από Κράσνονταρ σε Άρη, 1 εκατ. ευρώ
15. Φίλιπ Μαξ, από Άιντραχτ Φρανκφούρτης σε Παναθηναϊκό, 1 εκατ. ευρώ
16. Μόουζες Οντουμπάτζο, από Άρη σε ΑΕΚ, 1 εκατ. ευρώ
17. Φίλιπ Σίντκλεφ, από Μπρομαποϊκάρνα σε Άρη, 600 χιλ. ευρώ
18. Τζόναθαν Γκόμεζ, από Ρεάλ Σοσιεδάδ Β΄ σε ΠΑΟΚ, 600 χιλ. ευρώ
19. Αζεντίν Ουναΐ, από Μαρσέιγ σε Παναθηναϊκό, 500 χιλ. ευρώ (δανεισμός)
20. Τιν Γεντβάι, από Λοκομοτίβ Μόσχας σε Παναθηναϊκό, 500 χιλ. ευρώ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ