Μέση Ανατολή: Ο πόλεμος πλήττει τον προϋπολογισμό του Ισραήλ

 
δδδ

Ενημερώθηκε: 09/09/24 - 21:53

Το δημοσιονομικό έλλειμμα του Ισραήλ συνεχίζει να αισθάνεται τον αντίκτυπο της συνεχιζόμενης θανάσιμης επίθεσης της χώρας στη Λωρίδα της Γάζας, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να αυξάνεται σταδιακά φέτος.

Ο λόγος του δημοσιονομικού ελλείμματος προς το ΑΕΠ της χώρας ήταν στο μείον 8,3 τοις εκατό τον Αύγουστο, αυξημένο από μείον 7,6 τοις εκατό τον Ιούνιο και μείον 6,2 τοις εκατό τον Μάρτιο και μείον 4,1 τοις εκατό τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν 84 δισεκατομμύρια σέκελ (22,38 δισεκατομμύρια δολάρια) αυτόν τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο, έναντι πλεονάσματος 0,3 δισεκατομμυρίων σέκελ (79,9 εκατομμύρια δολάρια) την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ενώ οι δαπάνες της χώρας αυξήθηκαν κατά 31,8 τοις εκατό από έτος σε έτος τους πρώτους οκτώ μήνες, τα έσοδα αυξήθηκαν μόλις 4 τοις εκατό, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών του Ισραήλ την Κυριακή.

Μόνο τον Αύγουστο, το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν 12,1 δισεκατομμύρια σέκελ (3,22 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία συνεχίστηκε μετά την επίθεση της Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο, είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν 41.000 θανάτους Παλαιστινίων, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

Οι επιθέσεις διάρκειας σχεδόν ενός έτους, τις οποίες κατηγορούν οι αντίπαλοι της κυβέρνησης έχουν σκοπό να εξασφαλίσουν την πολιτική επιβίωση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απαιτούν επίσης τεράστιες δαπάνες από τον ισραηλινό προϋπολογισμό και πλήττουν την οικονομία της χώρας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ