Ο Μπλίνκεν θα έχει συνομιλίες για την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Ηνωμένο Βασίλειο

 
δδδ

Ενημερώθηκε: 08/09/24 - 20:14

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το Σάββατο, ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ στις ΗΠΑ.

Η επίσκεψη του Μπλίνκεν στο Λονδίνο τη Δευτέρα και την Τρίτη θα είναι η υψηλότερη από έναν Αμερικανό αξιωματούχο από τότε που το Εργατικό Κόμμα του Στάρμερ κέρδισε τις εκλογές του Ιουλίου, δίνοντας τέλος στα 14 χρόνια διακυβέρνησης των Συντηρητικών.

Ο Μπλίνκεν θα συμμετάσχει σε έναν στρατηγικό διάλογο «επιβεβαιώνοντας την ειδική μας σχέση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Θα συζητήσει την Ασία καθώς και τη Μέση Ανατολή και «τις συλλογικές μας προσπάθειές να υποστηρίξουμε την Ουκρανία», ανέφερε ο Μίλερ σε δήλωση.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο Στάρμερ θα επισκεφθεί την επόμενη Παρασκευή, το δεύτερο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον από την εκλογή του.

Συνάντησε τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο στις 10 Ιουλίου, μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, καθώς ο Στάρμερ συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάστηκαν αδιάκοπα στα περισσότερα παγκόσμια ζητήματα και οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν ιστορικά θεωρούνταν πιο κοντά στο Εργατικό Κόμμα παρά στους Συντηρητικούς.

Ο Στάρμερ, ωστόσο, έχει υιοθετήσει πιο σκληρή γραμμή για το Ισραήλ από την ανάληψη των καθηκόντων του, με την κυβέρνησή του να ανακοινώνει την αναστολή ορισμένων αποστολών όπλων , επικαλούμενη τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν για παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου.

Η κυβέρνηση των Εργατικών απέσυρε επίσης τα σχέδια του συντηρητικού προκατόχου της να αμφισβητήσει το δικαίωμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) να ζητήσει τη σύλληψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μέλος του ΔΠΔ και έχουν αντιταχθεί στην προσπάθεια να στοχοποιηθεί ο Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ έχει τα δικά του συστήματα λογοδοσίας.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο κύριος προμηθευτής όπλων του Ισραήλ, δεν επέκριναν την απόφαση για τα όπλα, λέγοντας ότι η Βρετανία είχε τη δική της διαδικασία για να κάνει εκτιμήσεις.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ