Στην πρώτη του μεγάλη τηλεοπτική συνέντευξή του αφότου μπήκε στο 10 της Downing Street, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Keir Starmer εμφανίστηκε στο BBC για να συζητήσει μια σειρά από πιεστικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της άνοδος του ακροδεξιού εξτρεμισμού και των ταραχών αυτό το καλοκαίρι.
Σε μια συνέντευξη με τη Laura Kuenssberg, ο Starmer είπε ότι ενώ δεν πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια ρατσιστική χώρα, αναγνώρισε ότι ο ρατσισμός έπαιξε ρόλο στην αναταραχή.
«Δεν νομίζω ότι είμαστε μια ρατσιστική χώρα, νομίζω ότι είμαστε μια χώρα αξιοπρεπών ανθρώπων», είπε ο Στάρμερ, υπογραμμίζοντας τη θετική ανταπόκριση των κοινοτήτων που ενώθηκαν για να καθαρίσουν και να ανοικοδομήσουν στον απόηχο των ταραχών. «Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της Βρετανίας».
Οι ταραχές, που ξέσπασαν σε αρκετές περιοχές μετά τον θάνατο τριών παιδιών σε επίθεση τον Ιούλιο στο Σάουθπορτ, χαρακτηρίστηκαν από τον Στάρμερ ως «εντελώς παράνομες» και «απαράδεκτες». Η βία, η οποία περιελάμβανε επίθεση σε ξενοδοχείο που φιλοξενούσε μετανάστες, πυροδοτήθηκε από ψευδείς ισχυρισμούς ότι οι φόνοι διαπράχθηκαν από μετανάστη.
Τόνισε ότι ενώ οι άνθρωποι έχουν ισχυρές απόψεις για θέματα όπως η μετανάστευση, η βία και η αταξία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτή.
Ερωτηθείς εάν οι ταραχοποιοί είχαν κίνητρο τον ρατσισμό, ο Στάρμερ επεσήμανε τις ακροδεξιές επιρροές. «Νομίζω ότι ήταν ακροδεξιά, νομίζω ότι υπήρχε ρατσισμός εκεί», είπε, εξηγώντας ότι αυτά τα στοιχεία διέφεραν σε όλη τη χώρα.
Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε για τους κινδύνους που θέτουν οι ακροδεξιές ιδεολογίες, αποκαλώντας τις «το είδος του ελαίου φιδιού της εύκολης απάντησης».
Εξέφρασε ανησυχία για την άνοδο του ακροδεξιού εξτρεμισμού, αλλά παρέμεινε πεπεισμένος ότι η εστίαση της κυβέρνησης στην επίτευξη ουσιαστικής αλλαγής – από τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και της μετανάστευσης – ήταν ο δρόμος προς τα εμπρός.
Αναφερόμενος στον ευρύτερο κοινωνικό αντίκτυπο των ταραχών, ο Στάρμερ ανέπτυξε αναλυτικά τα σχόλια που έκανε εκείνη την εποχή, όταν αναφέρθηκε σε μια «κοινωνική μαύρη τρύπα».
Εξήγησε ότι οι ταραχές ήταν σύμβολο μιας «διαλυμένης κοινωνίας» που χρειάζεται επισκευή. «Οι ταραχές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν», επανέλαβε, «αλλά η κοινωνική μαύρη τρύπα ήταν ένα σπάσιμο της κοινωνίας μας, το οποίο πρέπει να διορθώσουμε».
Για την καταπολέμηση τέτοιων αναταραχών στο μέλλον, ο Στάρμερ τόνισε την ανάγκη για ισχυρότερη αστυνομική παρουσία στην πρώτη γραμμή και ταχύτερη δικαστική διαδικασία. Υπογράμμισε τη σημασία της ανάκτησης του ελέγχου και της ανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης στους δημόσιους θεσμούς.