«Καμπανάκι» από τους ειδικούς για το λιώσιμο του πάγου στην Αυστρία

 
κκκ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 08/09/24 - 18:52

Ερευνητές παγετώνων και υδρολόγοι πραγματοποιούν επί του παρόντος έρευνες στους παγετώνες του Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

Παρόλο που λεπτομερή στοιχεία και αποτελέσματα μετρήσεων δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, είναι σαφές ότι οι παγετώνες έχασαν και φέτος μάζα και μέγεθος.

Ο Μπέρναρντ Ζάγκελ, ερευνητής παγετώνων στο Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ, περιγράφει αυτή την απώλεια μάζας:

«Αν έχουμε τέτοια ακτινοβολία, με οκτώ έως εννέα ώρες ηλιοφάνειας, ο παγετώνας χάνει το ύψος του κατά περίπου δέκα εκατοστά. Αυτό είναι τεράστιο, διότι δέκα εκατοστά πάγου χάνονται ετησίως. Για να αναπληρωθεί αυτό, θα χρειαστούν δέκα μέτρα φρέσκου χιονιού, το οποίο στη συνέχεια θα μετατραπεί σε πάγο».

Ο Zάγκελ λέει ότι οι έντονες χιονοπτώσεις στα αυστριακά βουνά Τάουερν μέχρι την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού δεν έκαναν πολλά για να προστατεύσουν τους παγετώνες. Τόνισε ότι η ποσότητα τήξης σε υψόμετρα όπως τα 3.000 μέτρα βρίσκεται σε απίστευτο επίπεδο.

Πιστεύει ακράδαντα ότι αυτό οφείλεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου:

«Πριν από 30 χρόνια, η λίμνη πάγου στο Sonnblickkees μόλις είχε δημιουργηθεί. Εκεί που τώρα υπάρχει γυμνός βράχος, τότε υπήρχε πάγος πάχους δέκα μέτρων - σήμερα η άκρη του παγετώνα απέχει 600 μέτρα. Και αν ρωτάτε για την αιτία, αν είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τότε στην πραγματικότητα θα ήθελα να το αντιστρέψω και να πω ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αποδειχθεί ότι δεν είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Ο παγετώνας Stubacher Sonnblickkees σε υψόμετρο 2.700 μέτρων έχει χάσει 45 εκατομμύρια κυβικά μέτρα πάγου τα τελευταία 25 χρόνια, δηλαδή το ήμισυ της μάζας του. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι σε δέκα χρόνια δεν θα είναι ορατός κανένας παγετώνας στην περιοχή.

«Υποθέτω ότι σε δέκα χρόνια δεν θα μπορείτε πλέον να δείτε παγετώνα. Μπορεί να βλέπουμε ακόμη μικρά κομμάτια πάγου, αλλά με βάση αυτά που γνωρίζουμε για τη γεωμετρία του παγετώνα, μπορούμε στην πραγματικότητα να πούμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι δύσκολα θα τους δούμε τα επόμενα 10 με 15 χρόνια», προειδοποιεί ο Zάγκελ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ