Ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας έφυγε για την Ισπανία

 
ηηη

Ενημερώθηκε: 08/09/24 - 17:01

Ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Edmundo González, εγκατέλειψε τη χώρα για να ζητήσει άσυλο στην Ισπανία, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκεζ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει στον Γκονζάλες ασφαλή διέλευση από τη χώρα, λίγες ημέρες μετά τη διαταγή σύλληψής του, για να συμβάλει στην αποκατάσταση "της πολιτικής ειρήνης και ηρεμίας της χώρας".

Στον Γκονζάλες, τον οποίο αρκετές ξένες κυβερνήσεις θεωρούν νόμιμο νικητή της προεδρικής κούρσας του Ιουλίου, χορηγήθηκε άσυλο στην Ισπανία.

Ο Γκονζάλες και η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο δεν έχουν ακόμη σχολιάσει.

Εν τω μεταξύ, η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ισπανίας δήλωσε ότι η απόφαση να εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα ήταν αποκλειστικά του Γκονζάλες και ότι αναχώρησε με αεροπλάνο που έστειλε η πολεμική αεροπορία της χώρας.

"Η Ισπανία είναι προσηλωμένη στα πολιτικά δικαιώματα και τη σωματική ακεραιότητα όλων των Βενεζουελάνων", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Ο Γκονζάλες, πρώην διπλωμάτης, ήταν μια αντικατάσταση της τελευταίας στιγμής όταν απαγορεύτηκε η υποψηφιότητα του Ματσάδο.

Προηγουμένως άγνωστος στους περισσότερους Βενεζουελάνους, η εκστρατεία του πυροδότησε γρήγορα τις ελπίδες εκατομμυρίων Βενεζουελάνων που αναζητούν απεγνωσμένα την αλλαγή μετά από μια δεκαετή ελεύθερη πτώση της οικονομίας.

Οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιουλίου, από τις οποίες ανακηρύχθηκε νικητής ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο. Οι εθελοντές της αντιπολίτευσης που συνέλεξαν τα φύλλα καταμέτρησης από τα ηλεκτρονικά μηχανήματα ψηφοφορίας δείχνουν ότι ο Γκονζάλες κέρδισε τις εκλογές.

Η ελεγχόμενη από τον Μαδούρο επιτροπή του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα από πάνω από 30.000 μηχανήματα ψηφοφορίας μετά τις φετινές εκλογές, κατηγορώντας μια υποτιθέμενη κυβερνοεπίθεση από τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο γενικός εισαγγελέας Τάρεκ Γουίλιαμ Σάαμπ, πιστός σύμμαχος του Μαδούρο, ζήτησε τη σύλληψη του Γκονζάλες αφού δεν εμφανίστηκε τρεις φορές σε σχέση με ποινική έρευνα για αυτό που θεωρεί πράξη εκλογικού σαμποτάζ.

Εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών και του Κέντρου Κάρτερ, που κατόπιν πρόσκλησης της κυβέρνησης Μαδούρο παρακολούθησαν τις εκλογές, διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι εκλογικές αρχές στερούνταν αξιοπιστίας.

Σε μια δήλωση που άσκησε κριτική στην εκλογική διαδικασία, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ απέφυγαν να επικυρώσουν τον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης για νίκη, αλλά δήλωσαν ότι τα αρχεία της ψηφοφορίας που δημοσίευσε στο διαδίκτυο φαίνεται να παρουσιάζουν όλα τα πρωτότυπα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ