ΔΕΘ: Πόσα μέτρα θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ποιοι θα δουν αυξήσεις

 
φφφ

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 05/09/24 - 21:27

Με πυξίδα τη δημοσιονομική ισορροπία, επίκεντρο τις μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο και στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών το Μέγαρο Μαξίμου οδεύει προς το πολιτικό και οικονομικό ορόσημο της ΔΕΘ.

Ειδικότερα, στην ομιλία του πρωθυπουργού από το βήμα του Βελίδειου Συνεδριακού κέντρου στη Θεσσαλονίκη θα περιλαμβάνονται συνολικά 36 μέτρα.

Με τις διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Κομισιόν για την εξασφάλιση επιπλέον δημοσιονομικού χώρου να βρίσκονται σε εξέλιξη, θεωρείται θέμα ωρών να δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πράσινο φως για αύξηση των δαπανών του επομένου έτους κατά επιπλέον 500 εκατ. ευρώ. Υπό αυτά τα δεδομένα, αποφασίστηκε σε αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο να δοθούν μικρά πράγματα αλλά σε πολλές κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες.

Η στήριξη του ΕΣΥ αποτελεί προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό με τους γιατρούς να αναμένεται να έχουν ιδιαίτερο όφελος, καθώς θα αυξηθεί η αμοιβή για τις εφημερίες, αυξάνοντας το ετήσιο εισόδημά τους σε μια προσπάθεια να προσελκύσει το ΕΣΥ γιατρούς.

Παράλληλα, μία ξεχωριστή αύξηση εξετάζεται για τους ένστολους ενώ έχει προαναγγελθεί ότι θα μονιμοποιηθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, ωστόσο η κυβέρνηση θα δώσει επιπλέον εισόδημα στους αγρότες και με την ομιλία του ο πρωθυπουργός θα αποκαλύψει με ποιον τρόπο θα τους ενισχύσει.

Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς, ο πρωθυπουργός το προανήγγειλε σήμερα με μια ανάρτησή του, στην οποία χαιρετίζει την υπογραφή της ΚΥΑ που ανεβάζει το επίδομα για τις άγονες περιοχές.

Παράλληλα, αναμένεται εξαγγελία για αύξηση κάποιων επιδομάτων, όπως το επίδομα τέκνου που από τα 70 ευρώ για κάθε παιδί θα φτάσει τα 110 ευρώ σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του δημογραφικού ζητήματος.

Το επίδομα στέγασης επίσης θα αυξηθεί για τις ευάλωτες οικογένειες που το λαμβάνουν ενώ αναμένεται αύξηση και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Παράλληλα, οι τρίτεκνοι θα εξομοιωθούν με τους πολύτεκνους.

Διπλή παρέμβαση για τα Airbnb: Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ
Διπλή παρέμβαση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αναμένεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει φρένο στο Airbnb σε κορεσμένες γειτονιές της Αθήνας, λαμβάνοντας δύο μέτρα: 

1)Την απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών, χωρίς να επηρεάζονται οι υφιστάμενες βραχυχρόνιες μισθώσεις ή να τίθενται ημερολογιακοί περιορισμοί.

2)Παράλληλα θα δοθεί τριετής απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος μισθωμάτων που εισπράττουν ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα διαθέσουν για μακροχρόνιες μισθώσεις ακίνητα τα οποία νοικιάζονται μέσω Airbnb ή παραμένουν κλειστά. Ειδικά για τα κλειστά διαμερίσματα προβλέπεται και αύξηση των επιδοτήσεων μέσω του προγράμματος ανακαινίζω-ενοικιάζω

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης: «Αυτό το οποίο δεν μας έχει συνηθίσει να κάνει ο Πρωθυπουργός είναι να βγάζει ένα μεγάλο καλάθι, για να γίνει προσωρινά ευχάριστος και να υποθηκεύσει τις επόμενες γενιές. Κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτής και πολύ περισσότερο στη δεύτερη τετραετία, που έχουμε διανύσει τον ένα από τα τέσσερα χρόνια, είναι η αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών. Είχαμε μιλήσει το 2023, για 1.500 ευρώ μέσο μισθό, είμαστε σε μια πορεία προς αυτό. Ταυτόχρονα έχουμε αυξήσει και τον κατώτατο μισθό με μια σειρά από παρεμβάσεις».

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας, δήλωσε ότι: «Τα μέτρα ζυγισμένα και δίκαια. Δημογραφικό μέτρα συμφιλίωσης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής».

Στο μέτωπο της φορολογικής πολιτικής, η κυβερνητική στρατηγική θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες:
-Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.
-Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%.
-Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.
-Αύξηση συντάξεων.
-Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων.
-Μόνιμη επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
-Αναστολή ΦΠΑ στις οικοδομές για το 2025.

Διευρύνεται η λίστα των δικαιούχων της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης
Περισσότεροι από ότι είχε αρχικά ειπωθεί φαίνεται ότι θα είναι οι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που θα καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα. Αυτό που έχει ήδη ανακοινωθεί είναι ότι θα στηριχθούν όσοι συνταξιούχοι δεν δουν αύξηση στη σύνταξη τους λόγω προσωπικής διαφοράς.
Φαίνεται όμως να προκρίνεται η λύση της διεύρυνσης της λίστας των δικαιούχων ως εξής:

χαμηλοσυνταξιούχοι
200 € για σύνταξη έως 700 €
150 € για σύνταξη από 701-1.100€
100€ για σύνταξη από 1.101-1.600 €
άτομα με αναπηρία
δικαιούχοι
Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
Επιδόματος Παιδιού
ανασφάλιστοι υπερήλικες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ