Με την πορεία αξιοποιήσεως τριών Στρατοπέδων στη Δυτική Θεσσαλονίκη και επισκέψεις στις έδρες της Μεραρχίας Υποστηρίξεως (ΜΕΡΥΠ) και της Σχολής Πολέμου Στρατού Ξηράς (ΣΧΠΞ), αμφότερες εδρεύουσες και αυτές στη Θεσσαλονίκη, ασχολήθηκε σήμερα ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης κατά την παραμονή του στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, στο πλαίσιο της εκεί παραμονής του εν όψει των εγκαινίων της 88ης Διεθνούς Εκθέσεως της πόλεως!
Πιο συγκεκριμένα.
Ο ΥΦΕΘΑ σε συνέντευξή του (TV 100/δημοσιογράφος Μαρία Μουστάκα) αναφέρθηκε στο θέμα της αξιοποιήσεως τριών Στρατοπέδων στη Δυτική Θεσσαλονίκη, που βρέθηκαν στην ατζέντα των συναντήσεών του με τους Δημάρχους Κορδελιού-Ευόσμου και Παύλου Μελά, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τόσο ο Υπουργός κ. Δένδιας όσο και εγώ έχουμε θέσει το ζήτημα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, προς όφελος αφενός των τοπικών κοινωνιών, αλλά ταυτόχρονα και των στελεχών μας. Προχωρούμε σε μια αξιοποίηση που ωφελεί το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, αλλά βεβαίως και το κοινωνικό σύνολο και σε καμία περίπτωση δεν «χαρίζονται ή εκποιούνται» ακίνητα.
Είχα τη χαρά να επισκεφθώ τον Δήμο Ευόσμου – Κορδελιού, όπου κατά τη συνάντηση με τον Δήμαρχο τέθηκε το ζήτημα της αξιοποίησης, μεταξύ άλλων, του Στρατοπέδου Παπακυριαζή, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η διάνοιξη της οδού Ιπποδρομίου. Εξέφρασα τη θετική προδιάθεση από πλευράς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά κυρίως από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να δοθεί μία λύση. Υπάρχει μία πρόσθετη δυσκολία, διότι όταν μιλάμε για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, συνήθως αναφερόμαστε σε ανενεργά και μη επιχειρησιακά αναγκαία στρατόπεδα. Το στρατόπεδο Παπακυριαζή είναι αυτή τη στιγμή ενεργό. Ωστόσο, εξετάζουμε πώς μπορεί ένα μέρος αυτού να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, βεβαίως με το αντίστοιχο αντιστάθμισμα προς το Ταμείο Εθνικής Άμυνας».
Αναφορικώς με το πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου για την κατασκευή του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, ο ΥΦΕΘΑ τόνισε ότι «…πρόκειται για ένα μεγάλο στρατόπεδο περίπου 640 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 150 έχουν ήδη αποδοθεί στο Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να γίνει το νέο αντικαρκινικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ένα έργο πανεθνικής εμβέλειας, το οποίο θα αποτελέσει ορόσημο για το χώρο της Υγείας και θα ωφελήσει σημαντικά τους κατοίκους της Βορείου Ελλάδος. Για την υπόλοιπη έκταση κάναμε μια πρώτη συζήτηση με τον Δήμαρχο Παύλου Μελά, ώστε να υπάρξει μια αξιοποίηση προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στο να καταλήξουμε στο τελικό σχέδιο. Σχετικά με το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες από πλευράς του Δήμου. Είμαστε και εκεί στο τελικό στάδιο και θεωρώ, με βάση και αυτά που άκουσα με πολύ μεγάλη χαρά και από τον κ. Δήμαρχο, ότι πρόκειται για υπόθεση ολίγων ημερών, προκειμένου να επιλυθεί και η τελευταία εκκρεμότητα».
Σήμερα επίσης, ο κ. Κεφαλογιάννης συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη και τον Διοικητή Γ’ Σώματος Στρατού/NRDC-GR Αντιστράτηγο Αθανάσιο Γαρίνη, επισκέφθηκε τις έδρες της ΜΕΡΥΠ και της ΣΠΣΞ, στην Καλαμαριά, όπου τον υποδέχθηκαν, κατά περίπτωση, οι Διοικητές τους Υποστράτηγος Δημήτριος Αραμπατζής και Ταξίαρχος Αναστάσιος Κυριακίδης αντιστοίχως.
Κατά τις επισκέψεις του αυτές ο κ. Κεφαλογιάννης ενημερώθηκε για την οργάνωση, την αποστολή και τις τρέχουσες δραστηριότητές τους, περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις και συνομίλησε με το προσωπικό, ενώ απηύθυνε χαιρετισμό προς τους σπουδαστές της ΣΠΣΞ. Ο ΥΦΕΘΑ συνεχάρη τους εκπαιδευτές και τη Διοίκηση της Σχολής για το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο εκπαιδεύσεως, παροτρύνοντας τους σπουδαστές της να συνεχίσουν την προσπάθεια ενημερώσεως και καταρτίσεώς τους, καθ’ όλη τη διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου, ώστε να διευρύνουν διαρκώς την κριτική τους ικανότητα και τη στρατηγική τους αντίληψη, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ προσβλέπει σε μια συνεχή αναβάθμιση της Σχολής και θα είναι αρωγός σε ό,τι ζητηθεί, με γνώμονα την προώθηση του εκπαιδευτικού έργου, όπως επισήμανε χαρακτηριστικώς.