Η Μόσχα δηλώνει ότι θα προβεί σε αντίποινα κατά αμερικανικών μέσων ενημέρωσης

 
ψφ

Ενημερώθηκε: 05/09/24 - 13:06

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προβεί σε αντίποινα κατά αμερικανικών μέσων ενημέρωσης ως απάντηση στην απαγγελία κατηγοριών στις ΗΠΑ κατά στελεχών του ρωσικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου RT, στα οποία η Ουάσινγκτον προσάπτει ότι προσπάθησαν να επηρεάσουν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι αμερικανικές αρχές άσκησαν χθες, Τετάρτη, δίωξη για ξέπλυμα χρήματος σε δύο στελέχη του RT για σχέδιο, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, να προσλάβουν αμερικανική εταιρεία για την παραγωγή διαδικτυακού περιεχομένου με στόχο να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης ενέργειες με στόχο το RT, συμπεριλαμβανομένης της διευθύντριας σύνταξης του δικτύου Μαργκαρίτα Σιμονιάν. Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι ο στόχος της Μόσχας ήταν να οξύνει τις πολιτικές διαιρέσεις στις ΗΠΑ και να αποδυναμώσει τη δημόσια υποστήριξη για την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι οι κινήσεις αυτές των ΗΠΑ εντάσσονται στο πλαίσιο ενός σχεδίου που αποσκοπεί στην εξάλειψη οποιασδήποτε αντίθετης φωνής από το παγκόσμιο τοπίο των μέσων ενημέρωσης και στην αναμόχλευση φόβων στους Αμερικανούς ψηφοφόρους σε σχέση με τη Ρωσία ως ένα μυθικό εξωτερικό εχθρό.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σχετικά με τα αμερικανικά μέτρα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε την κίνηση αυτή των ΗΠΑ «κυνήγι μαγισσών» και τόνισε ότι έχει στόχο να φοβίσει τον αμερικανικό πληθυσμό.

«Όταν οι αρχές καταφεύγουν σε τέτοιους πρωτόγονους τρόπους για να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους, αυτό είναι παρακμή των ‘φιλελεύθερων δημοκρατιών’», σημείωσε, τονίζοντας ότι «θα υπάρξει απάντηση».

«Προειδοποιούμε ότι οι απόπειρες απέλασης Ρώσων δημοσιογράφων από την επικράτεια των ΗΠΑ, η δημιουργία απαράδεκτων συνθηκών για την εργασία τους ή οποιαδήποτε άλλη μορφή παρεμπόδισης των δραστηριοτήτων τους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των εργαλείων έκδοσης βίζας, θα αποτελέσουν τη βάση για τη λήψη συμμετρικών και/ή ασύμμετρων μέτρων αντιποίνων κατά των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης», πρόσθεσε.

Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) με έδρα τη Γαλλία κατατάσσει τη Ρωσία στην 162η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου και τις ΗΠΑ στην 55η θέση. Η Νορβηγία βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου και η Ερυθραία στην τελευταία θέση.

Μετά την εισβολή της το 2022 στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει ενισχύσει τον έλεγχο στην πληροφόρηση και τα μέσα ενημέρωσης, επιβάλλοντας το κλείσιμο των τελευταίων σημαντικών ανεξάρτητων ειδησεογραφικών μέσων και χαρακτηρίζοντας πολλούς δημοσιογράφους και ακτιβιστές «ξένους πράκτορες».

Πολλοί δυτικοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί έχουν φύγει από τη Μόσχα και η σύλληψη του ανταποκριτή της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς το 2023 ώθησε ακόμη περισσότερους δημοσιογράφους να εγκαταλείψουν τη Ρωσία. Πλέον δεν έχει απομείνει σχεδόν κανένας Αμερικανός δημοσιογράφος στη Ρωσία.

- Κατηγορίες για ανάμειξη στις εκλογές –

Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, δυτικοί ειδησεογραφικοί όμιλοι παρέχουν επιεική κάλυψη της Ουκρανίας, μεροληπτική κάλυψη του πολέμου και υπερβολικά αρνητική κάλυψη της Ρωσίας. Αυτοί δηλώνουν ότι προσπαθούν να παρέχουν ισορροπημένη κάλυψη.

Το RT απάντησε με σαρκασμό στις αμερικανικές κατηγορίες.

«Τρία πράγματα είναι σίγουρα στη ζωή: ο θάνατος, οι φόροι και η παρέμβαση του RT στις εκλογές στις ΗΠΑ», δήλωσε το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο στο Reuters. Το RT έπαψε να λειτουργεί στις ΗΠΑ αφού μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα σταμάτησαν να το χρησιμοποιούν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η διευθύντρια σύνταξής του, η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, δήλωσε ότι οι κατηγορίες αυτές αποτελούν προσπάθεια να πνίξουν το RT ως ανταγωνιστή.

Το Κρεμλίνο απέρριψε τον Ιούνιο ως παράλογους τους ισχυρισμούς των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι η Ρωσία επιδιώκει να παρέμβει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και σημείωσε ότι οι κατάσκοποι των ΗΠΑ έχουν την πρόθεση να παρουσιάσουν τη Ρωσία ως εχθρό.

Σε προηγούμενες αναφορές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών διαπιστωνόταν ότι η Μόσχα προσπάθησε να αναμειχθεί στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και του 2020. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι και οι ΗΠΑ έχουν αναμειχθεί στις εσωτερικές τους υποθέσεις.

Η Ρωσίδα δικηγόρος Μαρία Μπούτινα, η οποία έμεινε για 15 μήνες στη φυλακή στις ΗΠΑ κατηγορούμενη ότι ενήργησε ως μη καταχωρισμένη πράκτορας της Ρωσίας και τώρα εκπροσωπεί το ρωσικό κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία, χαρακτήρισε ανοησίες τους αμερικανικούς ισχυρισμούς.

«Η Ρωσία πιστεύει ότι δεν έχει σημασία ποιος θα κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ –ο μόνος νικητής είναι το αμερικανικό ιδιωτικό στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα. Αυτό είναι που μετράει –και τίποτε άλλο», δήλωσε στο Reuters η Μπούτινα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ