Ένας χρόνος από την Κακοκαιρία Daniel, ένας χρόνος από την μεγαλύτερη καταστροφή της Θεσσαλίας

 
ccc

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 05/09/24 - 08:39

Η κακοκαιρία Daniel άφησε πίσω της σοβαρές καταστροφές στις περιοχές του Βόλου, του Νοτίου Πηλίου, της Λάρισας και της Καρδίτσας, με πλημμύρες που προκάλεσαν τεράστιες ζημιές.

Οι υπερχειλίσεις ποταμών, όπως του Πηνειού, πλημμύρισαν ολόκληρα χωριά, καταστρέφοντας υποδομές, σπίτια και επιχειρήσεις. Η κατάσταση ήταν τραγική, με κατοίκους να παλεύουν μέχρι σήμερα για την αποκατάσταση των περιουσιών τους.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα αφορά τις κτηνοτροφικές μονάδες, με πολλές να χάνονται εντελώς, γεγονός που έχει σοβαρές συνέπειες στις τοπικές οικονομίες. Οι κάτοικοι προσπαθούν να ξαναστήσουν τις επιχειρήσεις τους, αλλά οι δυσκολίες παραμένουν, ειδικά σε περιοχές όπου το οδικό δίκτυο δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως, ιδίως στα ορεινά. Αυτή η μακροχρόνια διαδικασία αναδεικνύει την ανάγκη για συνεχείς προσπάθειες και κρατική υποστήριξη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η κακοκαιρία Daniel αποτέλεσε ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο που ξεπέρασε τις μέχρι τώρα γνωστές κλιματικές στατιστικές, επηρεάζοντας ευρύτατα γεωγραφικές περιοχές, από τα Βαλκάνια μέχρι τη Βόρεια Αφρική και την Τουρκία. Η έντασή της και η τεράστια καταστροφή που προκάλεσε εισάγουν μια νέα πραγματικότητα στην κλιματική αντίληψη, καθώς οι συνέπειες από τέτοιες κακοκαιρίες γίνονται όλο και πιο καταστροφικές.

Οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις για το φθινόπωρο θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία των περιοχών που επλήγησαν και γενικότερα στην καλύτερη αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων. Αν και οι βροχές είναι απαραίτητες για το οικοσύστημα και την καλλιέργεια, είναι κρίσιμο να μην επαναληφθούν ακραίες συνθήκες που μπορούν να προκαλέσουν νέες πλημμύρες και καταστροφές.

Η πορεία της κακοκαιρίας

Στις 5 Σεπτεμβρίου, οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου. Την ίδια μέρα, η Ζαγορά δέχθηκε 1.092 χιλιοστά βροχής, 55 φορές περισσότερες από τις μέσες βροχοπτώσεις της χώρας για τον ίδιο μήνα. Η Πορταριά κατέγραψε επίσης νέο ρεκόρ βροχόπτωσης με 884 χιλιοστά. Δεν ήταν δυνατή η μέτρηση περαιτέρω χιλιοστών βροχοπτώσεων επειδή ο μετεωρολογικός σταθμός στη συνέχεια απέτυχε να δώσει στοιχεία.

Στις 6 Σεπτεμβρίου, ο χείμαρρος Κραυσίδωνας, που πηγάζει από το Πήλιο, ξεχείλισε στις όχθες του στο Βόλο και κατέστρεψε μια γέφυρα και ένα γηροκομείο, ενώ παρέσυρε αυτοκίνητα, λεωφορεία, δέντρα και άλλα βαριά αντικείμενα στο πέρασμά του.

Στις 7 Σεπτεμβρίου, ο βασικός αυτοκινητόδρομος μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης έκλεισε και τα δρομολόγια των τρένων μεταξύ των δύο πόλεων ανεστάλησαν. Επίσης περισσότεροι από 800 άνθρωποι χρειάστηκε να διασωθούν από την ΕΜΑΚ μέσα από κτίρια και γέφυρες που κατέρρευσαν και βυθισμένα χωριά. Στη Λάρισα, μετά το τέλος των βροχοπτώσεων στις 8 Σεπτεμβρίου, το νερό συνέχισε να ανεβαίνει, καθώς ο Πηνειός ποταμός υπερχείλισε στις όχθες του φτάνοντας σε στάθμη 9,5 μέτρων, σε σύγκριση με την κανονική στάθμη των 4 μέτρων.

Την ίδια μέρα, η συνεχόμενη έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα κατά τις πρωινές ώρες είχε σαν αποτέλεσμα την υπερχείλιση των ποταμών, με πολλά χωριά (όπως ο Βλοχός και η Μεταμόρφωση) να βυθιστούν κάτω από τα νερά και δεκάδες κατοίκους να εγκλωβιστούν. Κατά την επιχείρηση διάσωσης της ΕΜΑΚ στο χωριό Αστρίτσα Καρδίτσας, εντοπίστηκαν νεκρές, δύο ηλικιωμένες γυναίκες. Στο Μορφοβούνι Καρδίτσας αρκετά σπίτια κατέρρευσαν, ενώ οι κάτοικοι στον Παλαμά ανέβηκαν στις στέγες των σπιτιών τους ή σε ψηλότερα σημεία προκειμένου να προστατευθούν.

Στην πόλη των Τρικάλων, ο Ληθαίος ποταμός υπερχείλισε σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα ολόκληρες γειτονιές να μετατράπηκαν σε λιμνοθάλασσα. Επίσης κατοικίες, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά του ποταμού. Στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και ειδικότερα στην ανατολική είσοδο της πόλης σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές σε κτίρια, κατοικίες και επιχειρήσεις από την υπερχείλιση του χείμαρρου Γκουσμπασανιώτη.

Στο Δήμο Φαρκαδόνας οι καταστροφές ήταν τεράστιες με πολλά χώρια να βρίσκονται κάτω από το νερό όπως στο Κεραμίδι και στον Κλοκοτό, αλλά και στην έδρα του Δήμου, στην Φαρκαδόνα, η ζημιά ήταν επίσης μεγάλη με όλη την κωμόπολη να λαμβάνει εντολή εκκενώσεων προς το υψηλότερο σημείο της περιοχής στο δημαρχείο.

Η περιοχή μέχρι και σήμερα δεν έχει ηλεκτροδότηση ή ύδρευση. Στην Κοιλάδα των Τεμπών το ύψος των νερών του Πηνειού ποταμού έφτασε τα 18 μέτρα. Ο απολογισμός, μέχρι στιγμής, για την Ελλάδα είναι 17 άνθρωποι νεκροί και 229.192 πνιγμένα ζώα. Ο νομός Τρικάλων και Καρδίτσας κηρύχθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, καθώς οι περιοχές αυτές βρίσκονται στον Θεσσαλικό Κάμπο με αποτέλεσμα τις φονικές αυτές πλημμύρες.

Πηγή: ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ