Ποιες χώρες ηγούνται στον παγκόσμιο δείκτη ήπιας ισχύος

 
ddd

Ενημερώθηκε: 01/09/24 - 17:08

Η Αίγυπτος έχει καταταχθεί ως η κορυφαία αφρικανική χώρα στην παγκόσμια επιρροή ήπιας δύναμης για το 2024, σύμφωνα με έκθεση του Business Insider Africa . Η έκθεση, που βασίζεται στον Παγκόσμιο Δείκτη Soft Power που δημοσιεύτηκε από την Brand Finance , τοποθετεί την Αίγυπτο στην 39η θέση παγκοσμίως με βαθμολογία ήπιας δύναμης 44,9 μονάδων.

Η Νότια Αφρική και το Μαρόκο ακολουθούν την Αίγυπτο στην κατάταξη της ηπείρου, εξασφαλίζοντας τη δεύτερη και τρίτη θέση με βαθμολογίες 43,7 και 40,6 βαθμούς, αντίστοιχα. Ο δείκτης σημείωσε επίσης ότι «η Αίγυπτος εξασφαλίζει το χρυσό για την «πλούσια κληρονομιά» της», ενώ τα ΗΑΕ κατατάσσονται στην πρώτη θέση στη Μέση Ανατολή και στη 10η θέση παγκοσμίως. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ΗΠΑ προηγούνται με βαθμολογία ρεκόρ 78,8 μονάδων, αύξηση από 74,8 το 2023.

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ήπιας Ισχύος αξιολογεί τις αντιλήψεις και των 193 κρατών μελών του ΟΗΕ, αξιολογώντας τις χώρες με βάση οκτώ πυλώνες: επιχειρήσεις και εμπόριο, διεθνείς σχέσεις, εκπαίδευση και επιστήμη, πολιτισμός και κληρονομιά, διακυβέρνηση, μέσα ενημέρωσης και επικοινωνία, βιώσιμο μέλλον και άνθρωποι και αξίες. .

Η ήπια δύναμη ορίζεται ως η ικανότητα μιας χώρας να επηρεάζει τους άλλους μέσω της έλξης και της πειθούς και όχι μέσω εξαναγκασμού. Χώρες όπως η Αίγυπτος αξιοποιούν τη διπλωματία, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση για να ενισχύσουν την παγκόσμια φήμη τους και να οικοδομήσουν καλή θέληση.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα, η οποία βρίσκεται στην τρίτη θέση στον παγκόσμιο δείκτη, επεκτείνει την επιρροή της στην Αφρική την τελευταία δεκαετία και φιλοξενεί επί του παρόντος το φόρουμ Κίνας-Αφρικής , με Αφρικανούς ηγέτες πρόθυμους να εξερευνήσουν ευκαιρίες επενδύσεων και δανείων. Η Κίνα, η νούμερο δύο οικονομία στον κόσμο, είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αφρικής, με το διμερές εμπόριο να αγγίζει τα 167,8 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ