Το τοπίο στην ομίχλη...για τον ΣΥΡΙΖΑ: Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά - Η κρίσιμη Κ.Ε

 
δδδ

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 31/08/24 - 18:33

Με το ΣΥΡΙΖΑ, να οδεύει σε μία από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις κομματικού οργάνου, αυτή της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο ΣΚ, και ενώ όλα τα ενδεχόμενα μοιάζουν ανοιχτά, από τη νέα προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες έως τη νέα διάσπαση, ο Στέφανος Κασσελάκης για πρώτη φορά επιλέγει να πετάξει το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον να τοποθετηθεί ευθέως.

Όπως δήλωσε στη Realnews: «Θα περίμενα τουλάχιστον από τον Αλέξη Τσίπρα να μην ανέχεται διάφοροι αυτόκλητοι ερμηνευτές του να μιλούν ή να γράφουν υπονοώντας ότι τον εκφράζουν. Όλοι αυτοί συρρικνώνουν το προφίλ του από πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού παράταξης σε αρχηγό ομάδας. Αν θέλει, μπορεί να τοποθετηθεί ο ίδιος για τα τεκταινόμενα στον χώρο μας, χωρίς “κύκλους” και “διαρροές”. Καθαρά και ανοιχτά, όπως τοποθετήθηκε την ημέρα έναρξης του Συνεδρίου μας τον Φεβρουάριο και η τοποθέτησή του απαντήθηκε από το συνεδριακό σώμα.

Ο κ. Κασσελάκης βάζει δε στο στόχαστρο σενάρια περί του ενδεχομένου δημιουργίας νέου κεντροαριστερού κόμματος, κι εξαπολύει τα βέλη του στην ομάδα των “87”, λέγοντας: «Αυτό που διαφαίνεται είναι ένα σχέδιο για ένα νεφελώδες κεντροαριστερό σχήμα-“κουρελού”, που φιλοδοξεί να συστεγάσει ηττημένα πολιτικά σχέδια, είτε μιλάμε για το όλον ή για ένα τμήμα του ακόμα και σήμερα σημιτικού ΠΑΣΟΚ, είτε για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς. Πρόθυμοι φαίνεται ότι υπάρχουν από όλες τις πλευρές, όπως και πρόθυμοι επιχειρηματικοί κύκλοι».

Την ίδια ώρα, με μεταμεσονύχτια ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης συντηρεί το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής:

«Ήρθε ο:

-Καιρός για ριζικές αλλαγές στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
-Καιρός για σκληρή και αποτελεσματική αντιπολίτευση
-Καιρός να βάλουμε πλώρη να τους ρίξουμε
-Καιρός για πρόγραμμα και σχέδιο ανάταξης της κοινωνικής πλειοψηφίας σε σύγκρουση με τη διαπλοκή».

Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς: Πρόεδρος ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, επισημαίνει: «Ο πρόεδρος έχει πάρει μία σαφή θέση και λέει ότι δεν θα βάλει ξανά σε δοκιμασία τα μέλη του κόμματος. Να πάμε σε οργανωμένη εξωστρέφεια».

Ο Γιάννης Σαρακιώτης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, επισημαίνει: «Δεν πρέπει να υπάρξει νέα προσφυγή στην κάλπη».

Διχαστική λογική καταλογίζει στον Στέφανο Κασσελάκη, ο Διονύσης Καλαματιανός και ζητά διαφυγή μέσω των μελών, όπως δήλωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα «Η ηγεσία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων – Προσφυγή στις κάλπες με απόφαση της ηγεσίας».

Ο πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, αφού ξεκαθαρίζει πως δεν έχει προσωπικές επιδιώξεις κρατά αποστάσεις από μια πρόταση μομφής: «Θέτω θέμα λανθασμένης και επιζήμιας πολιτικής της ηγεσίας μας. Δεν θα επέλεγα έναν νέο διχασμό με μια πρόταση μομφής».

Αντίθετα, ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νικόλας Φαραντούρης, μιλώντας στο Σκάι: «Οτιδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει σε διέξοδο, της δικής μου εμπλοκής συμπεριλαμβανομένης, θα είναι κάτι το οποίο θα εξετάσω».

Προειλημμένη τέλος χαρακτηρίζει την απόφαση διαγραφής του ο Χρήστος Σπίρτζης σε επιστολή του προς την Επιτροπή Δεοντολογίας που συνεδριάζει την Τετάρτη και τονίζει πως με αποκλειστική ευθύνη της ηγεσίας δεν μπορεί να ανακτηθεί η σοβαρότητα, η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα του κόμματος.

Στο δρόμο για την κρίσιμη συνεδρίαση
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις, συζητήσεις, τοποθετήσεις και αντεγκλήσεις στο προσκήνιο και ζυμώσεις στο παρασκήνιο για ισχυροποίηση η αναδιάταξη συμμαχιών, είναι είναι αυτό τα οποία θα χαρακτηρίσουν την τελευταία εβδομάδα, στο δρόμο προς την κρισιμότατη κεντρική επιτροπή του επόμενου Σαββατοκύριακου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να απασφαλίσει, ρίχνοντας το γάντι προς την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα και καλώντας τον να τοποθετηθεί ευθέως, σε όσα συμβαίνουν.
Την ίδια ώρα, και παρότι οι κινήσεις της ηγεσίας από πολλούς θεωρείται ότι δημιουργούν συνθήκες επαναπροσέγγισης με τον Παύλο Πολάκη εκείνος εμφανίζεται έτοιμος πιο έτοιμος από ποτέ, να πατήσει το κόκκινο κουμπί καταθέτοντας πρόταση μομφής.

Ο δε Νικόλας Φαραντούρης ευθέως δηλώνει πλέον, ότι θα είναι πιθανός υποψήφιος εάν ανοίξει κούρσα για την ηγεσία.
Οι 87 προετοιμάζουν τις κινήσεις τους ζυγίζοντας εάν θα καταθέσουν ή θα συνταχθούν με μία πρόταση μορφής κατά του προέδρου.

Και βεβαίως αναμένονται οι κινήσεις της ηγεσίας εφόσον θα προκληθεί ο Στέφανος Κασσελάκης μέσω πρότασης μομφής. Είναι πολύ πιθανό είτε περάσει αυτή είτε όχι, να ανοίξει ο δρόμος ή να προταθεί η δρομολόγηση έκτακτου συνεδρίου που θα ξεκαθαρίσει το θέμα υποψηφιοτήτων και φυσικά το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί νέα εκλογική κούρσα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ