Έναν χρόνο µετά τη βιβλική καταστροφή που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» στη Θεσσαλία, ο πρωθυπουργός αναµένεται να επισκεφθεί τη ∆ευτέρα την πολύπαθη Περιφέρεια, όπου το απόγευµα στο ∆ηµαρχείο Νίκαιας στη Λάρισα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ∆ηµήτρης Κουρέτας, θα παρουσιάσουν τα αντιπληµµυρικά έργα που πραγµατοποιούνται στην περιοχή.
Στην παρουσίαση της αντιπληµµυρικής «ασπίδας» της Περιφέρειας θα παρευρίσκονται επίσης οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων Κώστας Τσιάρας και Υποδοµών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ τον συντονισµό θα έχει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.
Ο πρωθυπουργός αναµένεται να επισκεφθεί χωριά της περιοχής που επλήγησαν από τα ακραία φαινόµενα του περσινού Σεπτεµβρίου και να επιθεωρήσει τα έργα αποκατάστασης στις δοµές Υγείας, στο οδικό δίκτυο αλλά και στις σχολικές µονάδες. Από την κυβέρνηση διαµηνύεται ότι η ανασυγκρότηση της περιοχής αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και προς την επίτευξη αυτού του στόχου υλοποιείται οργανωµένο σχέδιο µε συντεταγµένες παρεµβάσεις και πρωτοβουλίες.
Μέρος του συγκεκριµένου σχεδίου άλλωστε αναµένεται να παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Λάρισα, µε έµφαση στα βασικά έργα υδρονοµίας, τα φράγµατα και τα αρδευτικά, τα οποία έχουν να κάνουν µε τη διαχείριση του νερού αλλά και µε την αντιπληµµυρική προστασία, που είναι το µείζον ζήτηµα στην κυβερνητική ατζέντα. Ως προς την ανακούφιση των πληγέντων, έναν χρόνο µετά την καταστροφή, το Μαξίµου εκτιµά πως έχει καταβληθεί µια µέγιστη δυνατή προσπάθεια στο σκέλος της κρατικής αρωγής και της στεγαστικής συνδροµής.
«Η κρατική µηχανή διαχειρίσθηκε περίπου 200.000 αιτήσεις και η υπόθεση έχει κοστίσει 4 δισεκατοµµύρια ευρώ», δήλωσε χθες ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, µιλώντας στην ΕΡΤ1. Και στο διά ταύτα τόνισε ο κ. Κοντογεώργης πως «αυτό που έχει σηµασία είναι η ζωή να βρει γρήγορα πάλι τους κανονικούς ρυθµούς», δίνοντας το στίγµα της κυβερνητικής στόχευσης για την επούλωση των πληγών που µένουν ανοιχτές στην πληγείσα περιοχή.
Άλλωστε στην τελευταία επίσκεψή του στη Λάρισα τον περασµένο Ιούνιο για τα εγκαίνια του Περιφερειακού Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλίας και των νέων εγκαταστάσεων της Περιφερειακής Πυροσβεστικής ∆ιοίκησης Θεσσαλίας ο πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο µήνυµα για τη στήριξη της περιοχής, αναφέροντας ότι το συνολικό κόστος ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας µετά τις θεοµηνίες «Daniel» και «Elias» θα ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ.
Και τόνισε σχετικά: «Είναι υποχρέωσή µας να στηρίξουµε τη Θεσσαλία σε αυτή τη δύσκολη και µακρά πορεία αποκατάστασης, αλλά ταυτόχρονα να τη θωρακίσουµε απέναντι σε αντίστοιχα φαινόµενα, τα οποία µπορεί να ξαναπροκύψουν στο µέλλον. Αλλά και να αντιµετωπίσουµε το δοµικό πρόβληµα της λειψυδρίας της Θεσσαλίας, το οποίο δεν είναι καινούργιο». Προς αυτή την κατεύθυνση σε τροχιά υλοποίησης µπήκε τις προηγούµενες ηµέρες το αντιπληµµυρικό σχέδιο της ΠεριφέρειαςΘεσσαλίας, που διαµόρφωσε σε συνεργασία µε τα συναρµόδια υπουργεία και την ολλανδική εταιρεία HVA, µε παρεµβάσεις που στοχεύουν στον καθαρισµό αναχωµάτων, ρεµάτων και στη διευθέτηση ποταµών.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις αρχές της εβδοµάδας ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ∆. Κουρέτας, υπογράµµισε: «Το αντιπληµµυρικό σχέδιο των Ολλανδών υποβλήθηκε στις 15 Μαρτίου, της Περιφέρειας στις 20 Μαρτίου και το τελικό εγκρίθηκε από την κυβέρνηση το Μεγάλο Σάββατο. Ακολούθησαν οι διαδικασίες δηµοπράτησης, οι οποίες απαιτούσαν χρόνο. Πλέον είµαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουµε ότι οι ανάδοχοι πιάνουν δουλειά, µετατρέποντας τη Θεσσαλία σε ένα απέραντο εργοτάξιο».
Να σηµειωθεί ότι, σύµφωνα µε το masterplan που έχει συντάξει η ολλανδική εταιρεία HVA, ο απαιτούµενος προϋπολογισµός για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας εκτιµάται στα 4,5 δισ. ευρώ και έχει ως σκοπό να αντιµετωπίσει τις αλληλένδετες προκλήσεις αφενός των κινδύνων πληµµύρας και αφετέρου της ξηρασίας, εξετάζοντας βασικές πτυχές που θα συνεισφέρουν στην καλύτερη ανοικοδόµηση (build back better) της Θεσσαλίας. Οι βασικοί άξονες του πλάνου ανασυγκρότησης εδράζονται στην ασφάλεια των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας, την ετοιµότητα για πληµµύρες και τη µεταρρύθµιση του γεωργικού κλάδου της Περιφέρειας.
Σε αυτό το πνεύµα, το σχέδιο ανασυγκρότησης εστιάζει στα άµεσα και αναγκαία µέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία της Θεσσαλίας από µελλοντικές πληµµύρες και στην αντιµετώπιση της κρίσης έλλειψης νερού, όσο και τις αναγκαίες µακροπρόθεσµες λύσεις για έργα υποδοµής, για αλλαγές στις γεωργικές πρακτικές αλλά και για το πώς να επιτευχθούν αλλαγές στην ψυχοκοινωνική νοοτροπία των Θεσσαλών αγροτών. Ακόµη προτείνεται η εφαρµογή εκτεταµένων µέτρων διαχείρισης πληµµυρών σε αυτές τις περιοχές ώστε να προστατευτούν οι καλλιεργήσιµες και κατοικηµένες εκτάσεις, µε την κατασκευή περίπου 100 µε 250 φραγµάτων ανάσχεσης (check dams) στις µικρότερες κοιλάδες, χαράδρες και ρέµατα, και σε συνδυασµό µε λύσεις που βασίζονται στη φύση (nature based solutions) η µεγάλη ροή υδάτων από τις ορεινές περιοχές εκτιµάται ότι θα µειωθεί.
Πηγή: parapolitika.gr