Nέα ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο με δεκάδες νεκρούς – Μαίνονται οι σφοδρές μάχες στο Κουρσκ

 
φφφ

Ενημερώθηκε: 30/08/24 - 20:43

Συνεχίζονται οι εκατέρωθεν πολεμικές επιχειρήσεις μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων, στον απόηχο της είδησης της συντριβής του F-16 που επιχειρούσε για την Ουκρανία για την οποία θα διεξαχθεί έρευνα για τα αίτια και τις συνθήκες.

Τουλάχιστον έξι νεκροί -μεταξύ των οποίων και ένα παιδάκι που έπαιζε σε παιδικη χαρά- σκοτώθηκαν σήμερα (30/8) και 55 τραυματίστηκαν το απόγευμα από ρωσικές βόμβες στο Χαρκοβο. Τουλάχιστον 28 είναι οι τραυματίες. Συνολικά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, 550 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους ως αποτελέσμα των ρωσικών βομβαρδισμών.

Νωρίτερα, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον έξι τραυματίστηκαν σε ρωσική επίθεση στην πόλη Σούμι, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία.

Συνολικά, οι Ρώσοι εκτόξευσαν 18 σαχέντ και έναν πύραυλο κατά της Ουκρανίας την περασμένη νύχτα. Παράλληλα, και οι Ουκρανοί επιτέθηκαν με δικά τους ντρόουν κατά ρωσικών εγκαταστάσεων, στην υπό κατάληψη Κριμαία και στις περιφέρειες Μπριάνσκ και Καλούζσκα.

ΕΕ – Ζοζέπ Μπορέλ: Η απόφαση για την άρση των περιορισμών στα όπλα που παρέχονται στην Ουκρανία είναι αρμοδιότητα του κάθε κράτους-μέλους ξεχωριστά – Η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών δεν θα γίνει σε ουκρανικό έδαφος

Η απόφαση για την άρση των περιορισμών στα όπλα που παρέχονται στην Ουκρανία είναι αρμοδιότητα του κάθε κράτους-μέλους ξεχωριστά, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά την ολοκλήρωση του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών ‘Αμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Στο Συμβούλιο, στο οποίο συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο υπουργός ‘Αμυνας της Ουκρανίας Ρουστέμ Ουμέροφ, συζητήθηκε το αίτημα του Κιέβου για άρση των περιορισμών στη χρήση ευρωπαϊκών όπλων κατά στρατιωτικών στόχων σε ρωσικό έδαφος. «Αποφασίσαμε ότι αυτό είναι κάτι που αφορά διμερείς αποφάσεις κάθε κράτους μέλους με την Ουκρανία. Ειδικά για τις χώρες που παρέχουν όπλα μεγάλου βεληνεκούς», είπε ο Ζ. Μπορέλ. «Είναι μια εθνική απόφαση, μέσω διμερούς συνεννόησης με την Ουκρανία», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ επανέλαβε την προσωπική του άποψη ότι θεωρεί «γελοίο» να λέμε ότι το να επιτρέπεται η στόχευση εντός του ρωσικού εδάφους σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον της Μόσχας. «Δεν είμαστε σε πόλεμο εναντίον της Μόσχας. Είναι γελοίο να το λέμε αυτό. Υποστηρίζουμε την Ουκρανία, η οποία έχει δεχθεί επίθεση από το ρωσικό έδαφος», είπε ο Ζ. Μπορέλ.

Επιπλέον, στο Συμβούλιο τέθηκε το ζήτημα της ανανέωσης της ευρωπαϊκής αποστολής εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών (EUMAM). Ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι έχουν ήδη εκπαιδευτεί 60.000 Ουκρανοί στρατιώτες και σήμερα οι υπουργοί συμφώνησαν να ανεβάσουν τον πήχυ εκπαιδεύοντας επιπλέον 15.000 στρατιώτες ως το τέλος του έτους. «Τελικά αποφασίστηκε ότι η εκπαίδευση θα γίνει όσο το δυνατό πιο κοντά στα ουκρανικά σύνορα, αλλά όχι σε ουκρανικό έδαφος», είπε ο Μπορέλ. Ανέφερε, επίσης, ότι συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ένας σύνδεσμος στο Κίεβο ο οποίος θα συντονίζει τις στρατιωτικές εκπαιδεύσεις.

Σφοδρές μάχες γίνονται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την κομβικής σημασίας πόλη Ποκρόφσκ στο Ντονμπάς, με τους Ρώσους να ρίχνουν όλο και περισσότερες δυνάμεις.

Ο στρατός του Κιέβου προχώρησε δυο χιλιόμετρα στην περιοχή Κούρσκ της Ρωσίας

Με τις δύο πλευρές να αναφέρονται σε στρατιωτικές τους επιτυχίες, συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Ο αρχηγός στρατού της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν προχωρήσει έως και 2 χιλιόμετρα στην εισβολή τους στην δυτική περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο Ολεξάντρ Σίρσκι ενημέρωσε τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω βιντεοσύνδεσης και είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχο τους 5 τ.χ ρωσικού εδάφους.

Πηγή: ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ