Υπουργείο Πολιτισμού: Νέα δεδομένα στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στους πολιτιστικούς χώρους

 
χχχ

Ενημερώθηκε: 29/08/24 - 17:51

Νέα δεδομένα στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στους πολιτιστικούς χώρους δημιουργεί το υπουργείο Πολιτισμού, δημιουργώντας ψηφιακή πύλη πληροφόρησης για επισκέπτες με μειωμένη κινητικότητα.

Ειδικότερα, ένα βήμα πιο μπροστά προχωρά το υπουργείου Πολιτισμού την πολιτική του για την καθολική προσβλητικότητα στους πολιτιστικούς χώρους με την προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) η οποία προβλέπει την καταγραφή συνθηκών προσβασιμότητας χώρων πολιτισμού και την ανάπτυξη ψηφιακής πύλης πληροφόρησης για επισκέπτες με μειωμένη κινητικότητα (“ΕΥΜΑΙΟΣ”). Το έργο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης , ενώ φορέας υλοποίησης ορίστηκε η ΕΣΑμεΑ.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου επικεντρώνεται στην καταγραφή των συνθηκών προσβασιμότητας σε πολιτιστικούς χώρους και υποδομές της χώρας (αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία, ιστορικά κτίρια, κ.λπ.) με στόχο την αναβάθμισή τους, καθώς και τη δημοσιοποίηση σχετικών πληροφοριών, ώστε να εξυπηρετούνται ποιοτικά και αποτελεσματικά οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες, αλλά κυρίως τα άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις, τα ηλικιωμένα άτομα, και γενικότερα, τα εμποδιζόμενα άτομα.

Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός εύχρηστου συστήματος καταγραφής και αξιολόγησης (μεθοδολογία και τεχνικές) των συνθηκών πρόσβασης χώρων πολιτισμού, διαφόρων κατηγοριών, με στόχο τη συγκέντρωση χρηστικών πληροφοριών προσβασιμότητας για τους επισκέπτες και την επισήμανση των αναγκαίων παρεμβάσεων βελτίωσής της από τους αρμόδιους φορείς διαχείρισης, την ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος διενέργειας της αξιολόγησης και συγκέντρωσης πληροφοριών προσβασιμότητας για το πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας, που θα περιλαμβάνει ψηφιακό εργαλείο επιθεώρησης για αυτοψίες πεδίου, κεντρικό εθνικό αποθετήριο «ΕΥΜΑΙΟΣ», και διαδικτυακές υπηρεσίες διάθεσης ενημερωμένων στοιχείων προσβασιμότητας σε πραγματικό χρόνο, την επιλογή και εκπαίδευση επιθεωρητών φυσικής προσβασιμότητας για τη διενέργεια αυτοψιών, τον προγραμματισμό και τη διεξαγωγή αυτοψιών φυσικής προσβασιμότητας σε τουλάχιστον 100 επισκέψιμους χώρους πολιτισμού ανά την επικράτεια και καταχώριση των πληροφοριών στο αποθετήριο «ΕΥΜΑΙΟΣ» και τη δημιουργία δίγλωσσης διαδικτυακής πύλης (ελληνικά-αγγλικά με προοπτική προσθήκης επιπλέον γλωσσών) με ειδικές προδιαγραφές προσβασιμότητας για όλες τις κατηγορίες κοινού ειδικών αναγκών και απαιτήσεων, όπου θα διατίθενται πλούσιες περιγραφικές και χρηστικές πληροφορίες για τους επισκέψιμους χώρους, συμπεριλαμβανομένων αναλυτικών στοιχείων προσβασιμότητας.

Μενδώνη: Η ισότιμη συμμετοχή των συμπολιτών μας με αναπηρία στη δημόσια ζωή είναι συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, δήλωσε: «Η ισότιμη συμμετοχή των συμπολιτών μας με αναπηρία στη δημόσια ζωή είναι συνταγματική υποχρέωση της δημοκρατικής μας πολιτείας. Το Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Άτομα με Αναπηρία, με πρόγραμμα, σύστημα και επιμονή δημιουργεί υποδομές που δίνουν πρόσβαση στους συμπολίτες μας με αναπηρία σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία και γενικά στις πολιτιστικές υποδομές της χώρας μας. Το στοίχημά μας είναι να αποκαταστήσουμε την προσβασιμότητα σε μνημεία παγκόσμιας ακτινοβολίας, χωρίς να αλλοιωθεί, στο ελάχιστο, ο χαρακτήρας τους –κι αυτή είναι η κεντρική κυβερνητική κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτού του Σχεδίου Δράσης εντάσσεται και η συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία για το έργο πνοής, που αφορά την καταγραφή των συνθηκών προσβασιμότητας στους χώρους πολιτισμού και την ανάπτυξη διαδικτυακής πύλης πληροφόρησης των επισκεπτών με μειωμένη κινητικότητα. Σύντομα, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να γνωρίζουν, ανά πάσα στιγμή, αν και πώς μπορούν να επισκεφτούν τους χώρους Πολιτισμού, σε όλη την επικράτεια. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού, συνεχίζει να εργάζεται προκειμένου οι φυσικές αδυναμίες των συμπολιτών μας με αναπηρία να πάψουν να αποτελούν ανυπέρβλητο φραγμό για την ισότιμη πρόσβασή τους στο πολιτιστικό προϊόν, την αισθητική απόλαυση και τη γνώση».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ