Μακρόν: Βαδίζοντας σε τεντωμένο σκοινί για την επιλογή πρωθυπουργού

 
φφ

Ενημερώθηκε: 26/08/24 - 17:26

Η  αναζήτηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού ικανού να κυβερνήσει τη χώρα φαίνεται να έχει φτάσει σε αδιέξοδο, καθώς οι αντιδράσεις εναντίον υπουργών του LFI και η αδυναμία του Μακρόν να διορίσει την πλειοψηφία των δικών του μελών στην κυβέρνηση δυσχεραίνουν τα πράγματα όλο και πιο πολύ.

Αφού ο Μακρόν ξεκίνησε διαβουλεύσεις με τις κύριες πολιτικές δυνάμεις της χώρας για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού – ξεκινώντας με μια συνάντηση με τους ηγέτες του αριστερού σχηματισμού NFP την Παρασκευή – αναμένεται να συνεχίσει τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους του ακροδεξιού κόμματος Rassemblement National (RN) τη Δευτέρα.

«Είμαι έτοιμη από σήμερα να πάω και να φτιάξω [συνασπισμούς], να συζητήσω με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, να προσπαθήσω να βρω έναν τρόπο να διασφαλίσω τη σταθερότητα της χώρας και να ανταποκριθώ επιτέλους στις επείγουσες ανάγκες που εξέφρασε ο γαλλικός λαός», δήλωσε η Λουσί Καστέ εξερχόμενη από τη συνάντησή της με τον πρόεδρο, η 37χρονη ανώτερη δημόσια υπάλληλος που προτάθηκε για την πρωθυπουργία από το NFP.

Παρόλο που το NFP δεν κέρδισε την πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης στις πρόωρες εκλογές, οι ηγέτες του αριστερού σχήματος επέμειναν επανειλημμένα ότι θα μπορούσαν να σχηματίσουν πλειοψηφίες για κάθε νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων.

Όμως, μετά την πρόωρη ψηφοφορία, υπήρξαν αντιδράσεις από άλλα κόμματα, με τους ηγέτες του κέντρου και της δεξιάς να επαναλαμβάνουν την αντίθεσή τους στην παρουσία υπουργών του LFI στην κυβέρνηση και στο πρόγραμμα του συνασπισμού των αριστερών κομμάτων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Για εμάς, είναι όχι στους υπουργούς του LFI και όχι σε ένα πρόγραμμα εμπνευσμένο από το LFI», δήλωσε στην εφημερίδα Ouest France ο Μπρούνο Ρεταϊλό, ηγέτης του δεξιού κόμματος Les Républicains στη Γερουσία.

«Είμαστε κατά της παρουσίας τους στην κυβέρνηση και κατά των ιδεών τους», πρόσθεσε.

Τη θέση αυτή συμμερίζεται και ο Λοράν Ουκιέ, ηγέτης του ίδιου κόμματος στην Εθνοσυνέλευση, ο οποίος δήλωσε ότι θέλει να «αποκλείσει τη France Insoumise», ενώ αρνείται να συμμετάσχει σε οποιονδήποτε κυβερνητικό συνασπισμό με την πρώην προεδρική πλειοψηφία.

Εν τω μεταξύ, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ υπερασπίστηκε τον διορισμό ενός πρωθυπουργού «που δεν προέρχεται από τα κόμματα του κεντρικού μπλοκ» για να σεβαστεί την επιθυμία για αλλαγή που εξέφρασαν οι Γάλλοι ψηφοφόροι στην κάλπη.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, επομένως, βρίσκεται σε λεπτή θέση.

Ενώ αρνείται να διορίσει πρωθυπουργό την Καστέ, επειδή μια κυβέρνηση των κομμάτων του NFP θα ανατρεπόταν αμέσως, δεν μπορεί να διορίσει πρωθυπουργό από το δικό του στρατόπεδο, καθώς θα κατηγορηθεί ότι αγνοεί την εκλογική του ήττα.

Και αυτή τη φορά, δεν μπορεί να στηριχθεί στους Les Républicains, οι οποίοι στο παρελθόν υπήρξαν ζωτικής σημασίας για την ικανότητα της κυβέρνησής του να προωθήσει τη νομοθεσία.

Σε απόγνωση, ο Γάλλος πρόεδρος θα μπορούσε να ξεκινήσει έναν δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων ήδη από την Τρίτη για να «δοκιμάσει μερικά ονόματα», πιθανότατα με τεχνικό και όχι πολιτικό προφίλ.

Όμως, θα πρέπει να αποφασίσει γρήγορα, καθώς η γαλλική κοινωνία γίνεται όλο και πιο ανυπόμονη και οι προθεσμίες για τον προϋπολογισμό του φθινοπώρου πλησιάζουν γρήγορα.

Πηγή: euractiv.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ