Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή: «Οποιος μας βλάπτει τον βλάπτουμε», λέει ο Νετανιάχου -Ολες οι εξελίξεις από την ένταση Ισραήλ-Χεζμπολάχ

 
ΙΣΡΑΗΛ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ

Ενημερώθηκε: 25/08/24 - 12:55

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του θα λάβει όλα τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για την άμυνά του, μερικές ώρες μετά την εκτόξευση από τη λιβανική Χεζμπολά εκατοντάδων ρουκετών τύπου Κατιούσα και drones εναντίον της επικράτειάς του, σε αντίποινα για τον θάνατο ανώτερου στελέχους του σιιτικού κινήματος στα τέλη του περασμένου μήνα σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το παν για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, για να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά στα σπίτια τους με ασφάλεια» και «να συνεχίσουμε να τηρούμε μια απλή αρχή: όποιος μας κάνει κακό - του κάνουμε κακό», ανέφερε κ. Νετανιάχου καθώς άρχιζε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι υπήρξαν χιλιάδες εκτοξεύσεις της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, μερικές από τις οποίες στόχευαν το κεντρικό Ισραήλ. Οι περισσότεροι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν αναχαιτίστηκαν. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο ισραηλινός στρατός έπληξε με 100 μαχητικά αεροσκάφη εκατοντάδες ράμπες εκτόξευσης ρουκετών της Χεζμπολάχ. Όπως έγινε γνωστό, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο αεροπορικό πλήγμα του Ισραήλ στην πόλη Χιάμ στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το λιβανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων και πηγή των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Νασράλα θα απευθύνει ομιλία στις 18:00 σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ θα απευθύνει ομιλία σήμερα στις 18:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), μετά την ανακοίνωση του κινήματός του ότι διεξήγαγε επίθεση ευρείας κλίμακας κατά του Ισραήλ, αναφέρει το ίδιο σε ανακοίνωσή του.

Η ομιλία του Χασάν Νασράλα θα αφορά "τις τελευταίες εξελίξεις", διευκρίνισε η Χεζμπολάχ στην ανακοίνωσή της.

Όπως μετέδωσε το Al Jazzera, «σύμφωνα με πηγές κοντά στη Χεζμπολάχ, δύο βασικοί στόχοι χτυπήθηκαν βόρεια του Τελ Αβίβ», όμως περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν στα πλαίσια της παρέμβασης του Χ. Νασράλα.

Το Al Jazzera επίσης, επικαλούμενο και το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Haaretz, μετέδωσε πως ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι η Χεζμπολάχ είχε στόχο να χτυπήσει στρατιωτικές βάσεις πληροφοριών και τη Μοσάντ στο κεντρικό Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα πυρά του λιβανικού σιιτικού κινήματος ήταν μέρος μιας "μεγαλύτερης επίθεσης που είχε σχεδιαστεί και μπορέσαμε να αποτρέψουμε ένα μεγάλο μέρος αυτής σήμερα το πρωί", σημείωσε από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός, ανακοινώνοντας ότι διεξήγαγε προληπτικά πλήγματα στον Λίβανο για να αποτρέψει μια "επίθεση ευρείας κλίμακας" της Χεζμπολάχ.

Ο ΟΗΕ και ο Λιβανέζος πρωθυπουργός ζητούν να σταματήσει η κλιμάκωση μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ

Η συντονίστρια του ΟΗΕ στον Λίβανο και οι κυανόκρανοι που είναι ανεπτυγμένοι στη χώρα όπως και ο Λιβανέζος πρωθυπουργός ζήτησαν σήμερα να υπάρξει αποκλιμάκωση μεταξύ του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Ο Νατζίμπ Μικάτι επεσήμανε ότι «είχε επαφές με τους φίλους του Λιβάνου ώστε να σταματήσει η κλιμάκωση», αφού η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας επίθεση εναντίον του Ισραήλ, το οποίο προέβη σε αμυντικά πλήγματα στο λιβανέζικο έδαφος για να περιορίσει το εύρος της επίθεσης.

Η συντονίστρια του ΟΗΕ στον Λίβανο και η προσωρινή δύναμη του ΟΗΕ (Unifil) που είναι ανεπτυγμένη στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου ζήτησαν από τη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ «να απέχουν από οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση» και να υπάρξει «κατάπαυση του πυρός».

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το πιο επείγον είναι «να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα και να εφαρμοστεί η απόφαση 1701 του ΟΗΕ», η οποία έβαλε τέλος στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το 2006.

Στην κοινή τους ανακοίνωση η συντονίστρια του ΟΗΕ και η Unifil υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη «επιστροφής στην παύση των εχθροπραξιών μετά την εφαρμογή της απόφασης 1701».

Η απόφαση αυτή προβλέπει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ μπορούν να αναπτυχθούν στο νότιο τμήμα της χώρας που συνορεύει με το Ισραήλ.

Από την πλευρά της η Αίγυπτος προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ανοίξει ένα νέο μέτωπο πολέμου στον Λίβανο, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας έκκληση για σταθερότητα.

Ο επικεφαλής της Μοσάντ στις συνομιλίες στο Κάιρο για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο επικεφαλής της Μοσάντ -της ισραηλινής κατασκοπείας- Δαυίδ Μπαρνέα θα ηγηθεί ισραηλινής αντιπροσωπείας που θα συνεχίσει σήμερα τις συνομιλίες στο Κάιρο με σκοπό να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, μετέδωσε η ραδιοφωνία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές της.

Δεν διευκρίνισε εάν, όπως χθες Σάββατο, θα πάει στο Κάιρο ο επικεφαλής της Σιν Μπετ, της ισραηλινής αντικατασκοπείας, ο Ρονέν Μπαρ.

Στις χθεσινές συνομιλίες ήταν επίσης παρόντες ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή Μπρετ ΜακΓκέρκ, καθώς και οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Αντιπροσωπεία της Χαμάς πήγε στο Κάιρο, χωρίς να αναμένεται να συμμετάσχει στις συνομιλίες· επρόκειτο να συναντηθεί χθες βράδυ με αιγύπτιους αξιωματούχος, είπε στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Εδώ και μήνες, οι μεσολαβητές προσπαθούν να πείσουν τις αντιμαχόμενες πλευρές να κηρύξουν ανακωχή, να σταματήσουν έστω για κάποιο διάστημα τον πόλεμο που διανύει την 324η ημέρα του, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η μόνη ανάπαυλα ήταν η κατάπαυση του πυρός μιας εβδομάδας τον Νοέμβριο.

Αιγυπτιακή πηγή ανέφερε χθες πως οι χθεσινές συνομιλίες επρόκειτο να αποτελέσουν «σημείο καμπής», ενώ η Ουάσιγκτον έκανε προχθές Παρασκευή λόγο για «πρόοδο».

Μεταξύ άλλων, αγκάθι στις συνομιλίες είναι το ζήτημα του ελέγχου του λεγόμενου Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, στενής ζώνης κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου που κυρίευσε ο ισραηλινός στρατός τον Μάιο.

Ο κ. Νετανιάχου δηλώνει αποφασισμένος οι δυνάμεις του να διατηρήσουν τον έλεγχο του «για να εμποδιστεί ο επανεξοπλισμός της Χαμάς που θα της επέτρεπε να διαπράξει εκ νέου τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου», σύμφωνα με το γραφείο του.

Από την πλευρά του το παλαιστινιακό κίνημα απαιτεί αποχώρηση των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων από όλο τον θύλακο, συμπεριλαμβανομένου του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ