Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ αρνήθηκε χθες να διορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση, παρατείνοντας το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας, αφού έτσι αναβάλλονται επ’ αόριστον οι βουλευτικές εκλογές στη γειτονική χώρα, οι οποίες είχαν προαναγγελθεί για τις 20 Οκτωβρίου.
Κόκκινο πανί για τον πρόεδρο και την κοινοβουλευτική αντιπολίτευση είναι ο υπουργός Εσωτερικών Καλίν Στογιάνοφ, που εκτός από την κριτική που του ασκείται για αστυνομική βία κατά τη διάρκεια πολιτικών διαδηλώσεων, κατηγορείται και ως συνεργάτης του Βούλγαρου ολιγάρχη Ντελιάν Πέεφσκι, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για διαφθορά.
Σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ράντεφ τονίζει ότι η εξασφάλιση ηρεμίας της πολιτικής κατάστασης και η διεξαγωγή δίκαιων εκλογών είναι «προφανώς αδύνατη» αν ο Στογιάνοφ παραμείνει στη θέση του.
Ο Ράντεφ γνωστοποίησε ότι ζήτησε από την ορισθείσα εν ενεργεία πρωθυπουργό Γκόριτσα Γκραντσάροβα-Κοζάρεβα, η οποία είναι επιφορτισμένη με το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης, να εξετάσει κάποιον άλλον εκτός από τον Στογιάνοφ για υπουργό Εσωτερικών, όμως εκείνη αρνήθηκε.
«Μετά την άρνηση της κυρίας Γκραντσάροβα-Κοζάρεβα να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που παρέχεται, δεν θα υπογράψω το διάταγμα για το διορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης», ανέφερε ο Βούλγαρος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «οι εκλογές αναβάλλονται για μετά τις 20 Οκτωβρίου και το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του μέχρι να σχηματιστεί νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση».
Για το σχηματισμό του υπηρεσιακού υπουργικού συμβουλίου, η Γκραντσάροβα-Κοζάρεβα πρότεινε να παραμείνουν στις θέσεις τους οι περισσότεροι σημερινοί υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του Στογιάνοφ, ο οποίος είναι υπουργός Εσωτερικών από τον Ιούνιο του 2023.
Μετά την ανακοίνωση του προέδρου, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός είπε ότι θα καταθέσει αναφορά στο γραφείο του εισαγγελέα, ισχυριζόμενη ότι της ασκείται πολιτική πίεση για να την αναγκάσουν να απομακρύνει τον Στογιάνοφ από τη θέση του, ενώ ο ίδιος ο Στογιάνοφ δήλωσε ότι «δεν θα υποχωρήσω τη στιγμή που γίνεται προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο το σύστημα».
Από το 2020, όταν χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την κατάληψη κρατικών θεσμών από το οργανωμένο έγκλημα, η Βουλγαρία βιώνει ένα κλίμα έντονης πολιτικής αστάθειας. Καμία από τις διάφορες πολιτικές δυνάμεις της χώρας δεν κατάφερε να δημιουργήσει μια σταθερή κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια, με τους Βούλγαρους ψηφοφόρους να έχουν προσέλθει στις κάλπες έξι φορές αυτό το διάστημα.
Πηγή: Politico μέσω ertnews.gr