Ν.Δένδιας: «Κάθε ημέρα η Πατρίδα μας γίνεται ισχυρότερη, δυνατότερη…» - Στις 19 Σεπτεμβρίου η καθέλκυση της δεύτερης φρεγάτα FDI-HN «ΝΕΑΡΧΟΣ»

 
Ν.Δένδιας: «Κάθε ημέρα η Πατρίδα μας γίνεται ισχυρότερη, δυνατότερη…» - Στις 19 Σεπτεμβρίου η καθέλκυση της δεύτερης φρεγάτα FDI-HN «ΝΕΑΡΧΟΣ»

Ενημερώθηκε: 15/08/24 - 21:35

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

«Κάθε ημέρα η Πατρίδα μας γίνεται ισχυρότερη, δυνατότερη…» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, με δήλωσή του ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας από την Τήνο, που βρέθηκε σήμερα ως εκπρόσωπος της κυβερνήσεως και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου αλλά και την 84η επέτειο της άνανδρης βυθίσεως του ευδρόμου «ΕΛΛΗ» από ιταλικό υποβρύχιο στις 15 Αυγούστου 1940, ενώ αποκάλυψε ότι στις 19 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Λοριάν της Γαλλίας, η καθέλκυση της δεύτερης φρεγάτα τύπου FDI-HN, κλάσεως «Κίμων», της φρεγάτας «ΝΕΑΡΧΟΣ».

Πιο συγκεκριμένα.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις σήμερα τιμούν την Προστάτιδα τους Υπέρμαχο Στρατηγό και επίσης τιμούν τους νεκρούς από τον άνανδρο τορπιλισμό του Εύδρομου «ΕΛΛΗ» εδώ, στο Λιμάνι της Τήνου, στις 15 Αυγούστου του 1940. Αλλά οι Ένοπλες Δυνάμεις μας δεν μένουν μόνο στην ανάμνηση του χθες, στην τιμή στους νεκρούς μας. Μεταρρυθμίζονται. Κάθε ημέρα η Πατρίδα μας γίνεται ισχυρότερη, δυνατότερη, για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Και εδώ, στη μέση του Αιγαίου όπου βρισκόμαστε, είναι καλό να το θυμόμαστε αυτό», τόνισε σχετικώς ο κ.Δένδιας.

Και πρόσθεσε: «Μέσα στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Αεροπορία, το Ναυτικό, ο Στρατός, δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα. Βαδίζουμε για τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις που είχε ποτέ η Πατρίδα μας στη μακραίωνη ιστορία της. Ήδη, σε λίγες ημέρες, στα μέσα του Σεπτέμβρη, στις 19 Σεπτεμβρίου, η δεύτερη φρεγάτα «Belharra», το πιο σύγχρονο πλοίο του τύπου του στον πλανήτη μαζί με την πρώτη φρεγάτα μας, θα πέσει στη θάλασσα».

Ο ίδιος, σε άλλο σημείο επισήμανε ότι «η Ορθοδοξία σήμερα τιμά την κορυφαία Θεομητορική Εορτή, την Κοίμηση της Θεοτόκου. Για μας τους Ορθόδοξους είναι το «Πάσχα του Καλοκαιριού». Ακουμπά την ψυχή κάθε Ελληνίδας, κάθε Έλληνα».

Τον ΥΕΘΑ συνόδευαν οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος - Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ. Στις εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης  η βουλευτής Κυκλάδων  της ΝΔ κυρία Αικατερίνη Μονογυιού, η κυρία Τόνια Αντωνίου ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος ΛΣ Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιος ΛεονταρίτηςηΈπαρχος Τήνου κυρία Αναστασία Δεληγιάννη-Άσπρου, ο Δήμαρχος Τήνου κ. Παναγιώτης Κροντηράς, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας, εκπρόσωποι των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας, της τοπικής αυτοδιοικήσεως και τοπικών φορέων, καθώς και πλήθος κόσμου.

Ο κ. Δένδιας παρέστη επίσης στην επιμνημόσυνη δέηση για  τους πεσόντες του ευδρόμου «ΕΛΛΗ», στις 15 Αυγούστου 1940, που  τελέσθηκε επί της πυραυλακάτου ΤΠΚ «ΜΥΚΟΝΙΟΣ» στο θαλάσσιο χώρο  ανοικτά του λιμανιού της  Τήνου, όπου βυθίστηκε η «ΕΛΛΗ» από το ιταλικό υποβρύχιο “Delfino”, ανήμερα του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, για να ακολουθήσει η ρίψη στεφάνων στον υγρό τάφο του «ΕΛΛΗ», όπου βρήκαν το θάνατο 9 μέλη του πληρώματός του, από τον ΥΕΘΑ και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Επίσης ο ΥΕΘΑ, οι Αρχηγοί και οι άλλοι επίσημοι παρακολούθησε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ.κ. Δωροθέου Β, ο οποίος μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο κ.κ. Δωρόθεος παρέδωσε τη θαυματουργή εικόνα στον κ. Δένδια για να την τοποθετήσει σε κινητή βάση  για την περιφορά της, στη λεωφόρο Μεγαλόχαρης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κινήσεως προς την πλατεία Παντανάσσης οι συγκεντρωμένοι  πιστοί περνούσαν κάτω από την κινητή βάση, όπου είχε τοποθετηθεί η εικόνα της Παναγίας και την οποία κρατούσαν στελέχη του ΠΝ και του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, προκειμένου να λάβουν τη χάρη Της και τη βοήθεια Της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ευκαιρία του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου η φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟ», το αρματαγωγό «ΧΙΟΣ», που μετέφερε τους σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), η ΤΠΚ «ΜΥΚΟΝΙΟΣ» και σκάφη του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ είχαν καταπλεύσει στην Τήνο, ενώ  μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 Mk.2 της 331 Μοίρας Παντός Καιρού «Θησεύς» της Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν πάνω από το χώρο της εκδηλώσεως, στην πλατεία Παντανάσσης. Τον εορτασμό πλαισίωσαν αγήματα και η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού καθώς  και η φιλαρμονική του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου.

Τέλος, στον μήνυμα του ο κ.κ. Δωρόθεος Β επισήμανε την ανάγκη εθνικής συσπειρώσεως και εθνικής ενότητος καθώς με  αυτόν τον τρόπο οι Έλληνες πετυχαίνουν σε όλα τα επίπεδα της ζωής. Ευχήθηκε κουράγιο και δύναμη στους πληγέντες της πρόσφατης πυρκαγιάς την Αττική, ενώ προέτρεψε την Πολιτεία σε βοήθεια τους και την Εκκλησία σε στήριξη τους και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέδραμαν  στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ