DW: Διάσκεψη «τελευταίας ευκαιρίας» για τη Μέση Ανατολή

 
ββ

Ενημερώθηκε: 15/08/24 - 17:13

«Τελευταία ευκαιρία» επικράτησε να αποκαλείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα και από ισραηλινούς αξιωματούχους, επειδή ουσιαστικά φαίνεται ότι θα κρίνει κατά πόσον θα απελευθερωθούν όσοι όμηροι έχουν επιζήσει μετά από δέκα μήνες πολέμου. Τα κρατικά ΜΜΕ πρόβαλαν ιδιαίτερα την κρισιμότητα της κατάστασης, τονίζοντας την εξάωρη διάρκεια της συνεδρίαση του διευρυμένου υπουργικού συμβουλίου, αρμόδιου για ζητήματα ασφάλειας και άμυνας.

Στη συνεδρίαση οριστικοποιήθηκαν οι τρεις βασικές «κόκκινες γραμμές» που θα προβάλει η ισραηλινή αντιπροσωπεία, προσδίδοντάς της παράλληλα διευρυμένο πεδίο διαπραγμάτευσης ως προς άλλα, δευτερεύοντα ζητήματα που εκκρεμούν. Είναι ενδεικτικό ότι στην αντιπροσωπεία του Ισραήλ, που βρίσκεται στην καταριανή πρωτεύουσα ήδη από το πρωί, δεν συμμετέχουν μόνο οι διοικητές της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, και της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας (Shabak), Ρονέν Μπαρ, αλλά και υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού, αρμόδιος για την αμιγώς πρακτική εφαρμογή επί του εδάφους όσων μέτρων πρόκειται να συζητηθούν.

Οι σημαντικότερες «κόκκινες γραμμές» της ισραηλινής διαπραγματευτικής γραμμής είναι οι εξής: Να παραμείνει υπό ισραηλινό έλεγχο ο Άξονας Φιλαδέλφειας που διαχωρίζει την Γάζα από την Αίγυπτο, να γίνεται αυστηρός έλεγχος με χρήση προηγμένων τεχνολογικών μέσων στην μετακίνηση των Παλαιστινίων από το νότιο προς το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και, τέλος, να απαιτηθεί από την Χαμάς να παραδώσει ονομαστικό κατάλογο των 33 ισραηλινών ομήρων, που πιστεύεται ότι βρίσκονται ακόμα εν ζωή. Μάλιστα, σήμερα το πρωί έγινε γνωστό ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται εδώ και καιρό σε συνεννοήσεις με μία ιδιωτική αμερικανική εταιρεία security, που είναι πρόθυμη να αναλάβει την ευθύνη του ελέγχου της χερσαίας διόδου από την νότια προς την βόρεια Γάζα  με τεχνολογικές δυνατότητες αναγνώρισης προσώπων. 

Έμμεσα παρούσα η Χαμάς στις διαπραγματεύσεις

Από την άλλη, η οργάνωση Χαμάς δεν συμμετέχει στη συνδιάσκεψη, εμμένοντας στο αίτημά της να τεθεί σε εφαρμογή το πλαίσιο εκεχειρίας που είχε συμφωνήσει εγγράφως στις 2 Ιουλίου, θέτοντας μεταξύ άλλων ως απαραίτητη προϋπόθεση για εκεχειρία και λήξη του πολέμου την ολική απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα. Στην πραγματικότητα όμως, με τους αξιωματούχους τους να δηλώνουν ότι η οργάνωση «αναμένει να πληροφορηθεί το αποτέλεσμα της συνδιάσκεψης», προφανώς από τους Καταρινούς και Αιγυπτίους διαμεσολαβητές, ουσιαστικά συμμετέχει και εκείνη στην διαπραγμάτευση εμμέσως και από μακριά.

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και ο διεθνής παράγοντας εν γένει, εναποθέτουν πολλές ελπίδες στη σημερινή συνδιάσκεψη της λεγόμενης «τελευταίας ευκαιρίας». Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες οι διαπιστευμένοι στο Ισραήλ πρέσβεις των ΗΠΑ, της Βρετανίαςκαι της Γερμανίας, με κοινή τους ανακοίνωση τόνισαν την κρισιμότητα της σημερινής συνδιάσκεψης, όχι μόνο για την έκβαση του μετώπου της Γάζας, αλλά και για το μέτωπο Ισραήλ-Χεζμπολάχ, που διασυνδέεται άμεσα με την πιθανότητα ευρύτερης περιφερειακής εμπλοκής με τη συμμετοχή του Ιράν και των αντιπροσώπων του στην περιοχή. Δεν είναι καθόλου τυχαία η χθεσινή έκτακτη μετάβαση στην Βηρυτό του Αμερικανού διαμεσολαβητή, Άμος Χόχσταϊν, που εξέφρασε την ελπίδα η συνδιάσκεψη στην Ντόχα να διαρκέσει και αύριο. Παράλληλα, έφθασε σήμερα το πρωί στη Βηρυτό και ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Στεφάν Σεζουρνέ, για διαβουλεύσεις με την λιβανική κυβέρνηση, με σκοπό να συγκρατηθεί η Χεζμπολάχ να μην προχωρήσει σε απερίσκεπτες κινήσεις, ενόσω οι συζητήσεις στην Ντόχα θα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πηγή: Γ. Χαρίτος - dw.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ