Μπάιντεν: Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή μπορούν «εύκολα» να κλιμακωθούν σε περιφερειακό πόλεμο

 
δδδ

Ενημερώθηκε: 11/08/24 - 19:22

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή μπορούν εύκολα να κλιμακωθούν σε έναν περιφερειακό πόλεμο, αλλά είναι ακόμα δυνατό να αποτραπεί αυτό το σενάριο, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι είναι δυνατή μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα πριν φύγει από την εξουσία τον Ιανουάριο, ο Μπάιντεν απάντησε: "Ναι. Είναι ακόμα δυνατό. Το σχέδιο που συνέταξα, εγκρίθηκε από την G7, εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κ.λπ. βιώσιμο Και εργάζομαι κυριολεκτικά κάθε μέρα - και ολόκληρη η ομάδα μου - για να μην κλιμακωθεί σε περιφερειακό πόλεμο.

Στις 31 Μαΐου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε τους όρους μιας πρότασης για την επίτευξη διευθέτησης στη Γάζα, η οποία προβλέπει κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την αμνηστία για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι υποστηρίζει την ιδέα και κατηγόρησε τη Χαμάς ότι δημιουργεί εμπόδια για την υλοποίηση του σχεδίου.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώθηκε απότομα μετά την εισβολή μαχητών της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο που συνοδεύτηκε από δολοφονίες κατοίκων ισραηλινών οικισμών κοντά στα σύνορα και σύλληψη πολλών ομήρων. Το Ισραήλ κήρυξε πλήρη πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας και ξεκίνησε μια χερσαία επιχείρηση στον θύλακα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ