Κάρλες Πουτζδεμόν: Δεν παραδίνομαι

 
ξξ

Ενημερώθηκε: 10/08/24 - 18:27

Ο φυγάς καταλανός ηγέτης των αυτονομιστών Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε το Σάββατο ότι δεν είχε καμία πρόθεση να παραδοθεί στις αρχές κατά τη διάρκεια μιας σύντομης επίσκεψης στην Ισπανία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο Πουτζντεμόν, ο οποίος διέφυγε στο εξωτερικό αφού ηγήθηκε μιας αποτυχημένης προσπάθειας ανεξαρτησίας για την Καταλονία το 2017, αψήφησε το ένταλμα σύλληψης για να επιστρέψει στην Ισπανία την Πέμπτη.

Εκφώνησε μια ομιλία σε χιλιάδες συγκεντρωμένους έξω από το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας στη Βαρκελώνη πριν ξεφύγει.

«Δεν είχα ποτέ καμία πρόθεση να παραδοθώ σε μια δικαστική αρχή που δεν είναι ούτε αρμόδια να μας διώξει… ούτε να αποδίδει δικαιοσύνη, αλλά έχει κίνητρο από πολιτικούς στόχους», είπε ο Πουτζντεμόν σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X.

Την Παρασκευή, ο Πουτζντεμόν είχε αποκαλύψει ότι ήταν πίσω στο Βέλγιο, όπου ζει εξόριστος τα τελευταία επτά χρόνια.

Ο 61χρονος ήλπιζε να μπει στο κτίριο του περιφερειακού κοινοβουλίου της Καταλονίας για να λάβει μέρος στην ψηφοφορία για την επιλογή νέου ηγέτη για την πλούσια βορειοανατολική περιοχή.

Αντίθετα, εξαφανίστηκε μέσα στο πλήθος καθώς η καταλανική περιφερειακή αστυνομική δύναμη εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό.

Μιλώντας από το σπίτι του στο Βατερλό, κοντά στη βελγική πρωτεύουσα, ο Πουτζντεμόν είπε ότι ήλπιζε «να μπει στο κοινοβούλιο για να λάβει μέρος στη συνεδρίαση και να ασκήσω το δικαίωμά μου να λέω και να ψηφίζω».

Όμως, μια ισχυρή αστυνομική παρουσία στο πάρκο κοντά στο κοινοβούλιο όπου έδωσε μια ομιλία τον έπεισε να εγκαταλείψει αυτά τα σχέδια για να αποφύγει «σίγουρη σύλληψη».

Είπε ότι έτσι αποφάσισε να φύγει «σε ένα πλαίσιο καταστολής και πλήρους περικύκλωσης» για να μπορέσει να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Ο ηγέτης του σκληροπυρηνικού καταλανικού εθνικιστικού κόμματος JxCAT είπε ότι είχε επίγνωση των «κινδύνων» και του «τεράστιου κόστους της αποτυχίας» αν προσπάθησε να εισέλθει στο κτίριο του κοινοβουλίου.

Κατηγόρησε το ισπανικό κράτος ότι δεν ενεργούσε δημοκρατικά και το ανώτατο δικαστήριο ότι αγνόησε τους νόμους που εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο.

Ο Πουτζντεμόν ηγήθηκε της περιφερειακής κυβέρνησης το 2017 όταν διεξήγαγε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία παρά την απαγόρευση του δικαστηρίου.

Μια βραχύβια ανακήρυξη ανεξαρτησίας πυροδότησε τη χειρότερη πολιτική κρίση της Ισπανίας από τότε που η χώρα επέστρεψε στη δημοκρατία μετά το θάνατο του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο το 1975.

Ο Πουτζντεμόν έφυγε από την Ισπανία λίγο μετά την αποτυχημένη προσπάθεια ανεξαρτησίας για να αποφύγει τη δίωξη και έκτοτε ζει στο Βέλγιο και πιο πρόσφατα στη Γαλλία.

Ενώ το ισπανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο αμνηστίας τον Μάιο για όσους εμπλέκονται στην προσπάθεια απόσχισης, το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε την 1η Ιουλίου ότι το μέτρο δεν θα ισχύει πλήρως για τον Πουτζντεμόν.

Τρεις αστυνομικοί συνελήφθησαν επειδή φέρονται να βοήθησαν τον Πουτζντεμόν να τραπεί σε φυγή, ενώ η περιφερειακή αστυνομία της Καταλονίας αρνήθηκε ότι συνεννοήθηκε μαζί του.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ