Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για "γενοκτονία" - Μπορέλ: δεν υπάρχουν δικαιολογίες - Διεθνής κατακραυγή

 
ηη

Ενημερώθηκε: 10/08/24 - 17:59

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα παλαιστινιακά εδάφη, η Ιταλίδα Φραντσέσκα Αλμπανέζε, κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ για «γενοκτονία» Παλαιστινίων, έπειτα από έναν βομβαρδισμό εναντίον ενός σχολείο στη Γάζα, που στοίχισε τη ζωή σε 93 ανθρώπους, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία του παλαιστινιακού θύλακα.

«Το Ισραήλ διαπράττει μία γενοκτονία Παλαιστινίων, μία συνοικία τη φορά, ένα νοσοκομείο τη φορά, ένα σχολείο, ένας καταυλισμός προσφύγων, μια ζώνη ασφαλείας», έπειτα από 10 και πλέον μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε η Αλμπανέζε σε ανάρτησή της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Palestinians inspect the site of an Israeli strike on a school sheltering displaced people,

Το Ισραήλ διεξάγει τέτοια πλήγματα εναντίον των Παλαιστινίων χρησιμοποιώντας «αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα», είπε επίσης η ίδια.

«Ας μας συγχωρήσουν οι Παλαιστίνιοι για τη συλλογική ανικανότητά μας να τους προστατεύσουμε, σεβόμενοι την πιο στοιχειώδη έννοια του διεθνούς δικαίου», συμπλήρωσε.

Palestinians inspect the site of an Israeli strike on a school sheltering displaced people,

Η Αλμπανέζε, η οποία είναι εξουσιοδοτημένη από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, όμως δεν εκφράζεται εκ μέρους του Οργανισμού, προέβη σε παρόμοια σχόλια τον Μάρτιο, προκαλώντας τις έντονες επικρίσεις του Ισραήλ, την οποία κατηγόρησε για «αντισημιτισμό».

Το Κατάρ ζητάει τη διεξαγωγή μιας "επείγουσας διεθνούς έρευνας", μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό σχολείου

Το Κατάρ, που έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, ζήτησε να διεξαχθεί μια «επείγουσα διεθνής έρευνα», μετά τον βομβαρδισμό ενός σχολείου στη Γάζα, ο οποίος στοίχισε σήμερα τη ζωή σε 93 ανθρώπους, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία του παλαιστινιακού θύλακα.

Το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε, σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε, «την αποστολή ανεξαρτήτων ερευνητών του ΟΗΕ, προκειμένου να διεξάγουν έρευνες για τη συνεχή στόχευση από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σχολείων και καταφυγίων για τους εκτοπισμένους».

Τουρκία: Το Ισραήλ διέπραξε «νέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» στην επίθεση στο σχολείο

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση που καταδικάζει την επίθεση το ξημέρωμα του Ισραήλ σε αίθουσα προσευχής στο σχολείο al-Tabin στην πόλη της Γάζας, όπου στεγαζόταν εκατοντάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Είπε ότι το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για τη «σφαγή» περισσότερων από 100 αμάχων που είχαν βρει καταφύγιο στο σχολείο.

«Αυτή η επίθεση καταδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου σκοπεύει να σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός», συνεχίζει η δήλωση.

«Διεθνείς παράγοντες που δεν λαμβάνουν μέτρα για να σταματήσουν το Ισραήλ είναι συνένοχοι στα εγκλήματα του Ισραήλ».

Ο Μπορέλ «τρομοκρατήθηκε» από τις εικόνες από το βομβαρδισμένο σχολείο της Γάζας

Ο Josep Borrell, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας, λέει ότι είναι «τρομοκρατημένος» από τις εικόνες που προέρχονται από το σχολείο al-Tabin της πόλης της Γάζας, όπου πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση.

Γράφοντας στο X, ο Μπορέλ σημείωσε ότι η επίθεση είναι η 10η που έπληξε τα σχολεία της Γάζας τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας «σφαγές» για τις οποίες «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία».

Ο Μπορέλ χρησιμοποίησε επίσης την ανάρτησή του για να επικρίνει τον υπουργό Οικονομικών του Ισραήλ, Μπέζαλελ Σμότριτς, ότι εναντιώθηκε σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, λέγοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να «σταματήσει η δολοφονία αμάχων» και να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των Ισραηλινών αιχμαλώτων.

Βρετανία

Η Βρετανία δήλωσε σήμερα «σοκαρισμένη» από τον πολύνεκρο ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον ενός σχολείου στη Γάζα, ζητώντας την εφαρμογή «μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός».

«Η Χαμάς πρέπει να σταματήσει να θέτει σε κίνδυνο του αμάχους, το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Λάμι στο Χ.

«Χρειαζόμαστε μια άμεση κατάπαυση του πυρός για την προστασία των αμάχων, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και τον τερματισμό των περιορισμών στην παροχή βοήθειας», συμπλήρωσε.

Γαλλία

Η Γαλλία «καταδίκασε» σήμερα Σάββατο (10/8) «κατηγορηματικά» το ισραηλινό πλήγμα εναντίον ενός σχολείου στην πόλη της Γάζας, με 93 νεκρούς, σύμφωνα με τον απολογισμό της Πολιτικής Προστασίας της Λωρίδας της Γάζας.

«Εδώ και εβδομάδες, σχολικά κτίρια στοχοθετούνται επανειλημμένα, με έναν αφόρητο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων», επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας σε ένα δελτίο τύπου, υπενθυμίζοντας πως «ο σεβασμός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου είναι επιβεβλημένος από το Ισραήλ».

Ιράν

Το Ιράν καταδίκασε σήμερα ένα «έγκλημα πολέμου» που διέπραξαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό ενός σχολείου στη Γάζα, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τον παλαιστινιακό λαό.

Αυτή η επίθεση «απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι το καθεστώς του απαρτχάιντ του Ισραήλ δεν σέβεται κανέναν κανόνα και κανονισμό του διεθνούς δικαίου ούτε τις ηθικές και ανθρωπιστικές αρχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Κανανί, σε ένα δελτίο Τύπου.

Ο Κανανί περιέγραψε αυτήν την επίθεση «ένα βάρβαρο, σαφές παράδειγμα της ταυτόχρονης διάπραξης γενοκτονίας, εγκλήματος πολέμου και εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας» από το Ισραήλ.

«Ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό το βίαιο καθεστώς (το Ισραήλ) είναι μια ακλόνητη δράση των μουσουλμανικών χωρών και χωρών που τάσσονται υπέρ της ελευθερίας σε ολόκληρο τον κόσμο για να στηριχθεί με απτό τρόπο το παλαιστινιακό έθνος», υπογράμμισε ο Ιρανός εκπρόσωπος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ