Ο Μαδούρο στα χνάρια του Ερντογάν: Κλείνει για 10 μέρες την πλατφόρμα X

 
κξ

Ενημερώθηκε: 09/08/24 - 10:15

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο είπε ότι διέταξε αποκλεισμό της πρόσβασης στο X στη Βενεζουέλα για 10 ημέρες, κατηγορώντας τον ιδιοκτήτη Έλον Μασκ ότι χρησιμοποιεί το κοινωνικό δίκτυο για να προωθήσει το μίσος μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές της χώρας.

Δημοσιογράφοι του Associated Press στο Καράκας διαπίστωσαν ότι το βράδυ της Πέμπτης οι αναρτήσεις είχαν σταματήσει να φορτώνονται στο X σε δύο ιδιωτικές τηλεφωνικές υπηρεσίες και στην κρατική Movilnet.

«Ο Έλον Μασκ είναι ο ιδιοκτήτης του X και έχει παραβιάσει όλους τους κανόνες του ίδιου του κοινωνικού δικτύου», είπε ο Μαδούρο σε ομιλία του μετά από πορεία φιλοκυβερνητικών ομάδων. Ο Μαδούρο ισχυρίστηκε ότι ο Μασκ «έχει υποκινήσει το μίσος».

Ο Μαδούρο κατηγόρησε επίσης το κοινωνικό δίκτυο ότι χρησιμοποιείται από τους αντιπάλους του για να δημιουργήσει πολιτική αναταραχή.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είπε ότι υπέγραψε ένα ψήφισμα «με την πρόταση της CONATEL, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, η οποία αποφάσισε να αφαιρέσει το κοινωνικό δίκτυο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, από την κυκλοφορία στη Βενεζουέλα για 10 ημέρες, ώστε να μπορούν να παρουσιάσουν τα έγγραφά τους .» Ο Μαδούρο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε εναντίον του Χ.

Το γραφείο τύπου του X δεν απάντησε αμέσως σε ένα email από το AP που ζητούσε σχόλιο.

«Χ έξω για 10 μέρες! Έξω ο Έλον Μασκ!» είπε ο Μαδούρο.

Η ανακοίνωση του προέδρου έρχεται αφότου ο Μαδούρο και ο Μασκ αντάλλαξαν κατηγορίες για τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα της 28ης Ιουλίου. Οι εκλογικές αρχές ανακήρυξαν τον Μαδούρο νικητή, αλλά δεν έχουν ακόμη καταγράψει τις ψήφους.

Εν τω μεταξύ, η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι έχει συλλέξει αρχεία από περισσότερο από το 80% των 30.000 ηλεκτρονικών μηχανημάτων ψηφοφορίας σε εθνικό επίπεδο, τα οποία δείχνουν ότι νικητής ήταν ο υποψήφιός της, ο Edmundo González.

Ο Μασκ χρησιμοποίησε το κοινωνικό δίκτυο για να κατηγορήσει τον αυτοαποκαλούμενο σοσιαλιστή ηγέτη για «μεγάλη εκλογική νοθεία».

«Ντροπή στον δικτάτορα Μαδούρο», είπε ο Μασκ τη Δευτέρα σε ανάρτησή του.

Μετά τις εκλογές, ο Μαδούρο έχει εκφράσει την ανάγκη να «ρυθμιστούν» τα κοινωνικά δίκτυα στη Βενεζουέλα.

Ο Μαδούρο κατήγγειλε επίσης ότι η κοινωνική πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε από τους αντιπάλους του για να απειλήσει τις οικογένειες των οπαδών και των πολιτικών συμμάχων του, το στρατιωτικό προσωπικό, τους αστυνομικούς και για να δημιουργήσει μια κατάσταση ανησυχίας στη Βενεζουέλα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ