Διάψευση Φλωρίδη: Ανυπόστατες οι πληροφορίες περί σύνταξης Προεδρικού Διατάγματος για την αγορά συστήματος παρακολούθησης

 
ηφυγγη

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 08/08/24 - 15:19

Τις πληροφορίες που εμφανίζουν την κυβέρνηση να έχει συντάξει Προεδρικό Διάταγμα για την αγορά νέου συστήματος παρακολούθησης τύπου Predator διαψεύδει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Έγγραφη απάντηση που διαβιβάστηκε στην Βουλή και υπογράφεται από τον κ. Γιώργο Φλωρίδη αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια σχετικά με τα αναφερόμενα στην εν θέματι Κοινοβουλευτική Ερώτηση, καθώς δεν του έχει τεθεί προς διεργασία οποιοδήποτε σχετικό ζήτημα».

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στο κοινοβούλιο μετά από ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (18/7/2024) οι οποίοι επικαλούνταν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για προμήθεια νέων συστημάτων από την ΕΥΠ.

«Σύμφωνα με πληροφορίες από τον διαδικτυακό τύπο, η κυβέρνηση δρομολογεί την απόκτηση και χρήση νέου συστήματος παρακολουθήσεων τύπου Predator. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος ότι προετοιμάζεται Προεδρικό Διάταγμα για τις προϋποθέσεις σύναψης συμβάσεων για την προμήθεια λογισμικών και συσκευών παρακολούθησης από την ΕΥΠ, την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας και τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με το άρθρο 13 του ν.5002/2022 το οποίο αναφέρει : “Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, μετά από πρόταση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες είναι επιτρεπτή η σύναψη συμβάσεων εκ μέρους κρατικών δομών για την προμήθεια λογισμικών ή συσκευών παρακολούθησης του άρθρου 370ΣΤ του Ποινικού Κώδικα για την εκπλήρωση των σκοπών τους, καθώς και επιπρόσθετοι όροι της χρήσης τους”, απαγόρευσε την διακίνηση λογισμικών τύπου Predator αλλά μόνο για τους ιδιώτες και όχι για τις κρατικές αρχές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Προεδρικό Διάταγμα διαμορφώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από εισηγήσεις και προτάσεις των συναρμόδιων υπουργείων, καθορίζοντας τις προϋποθέσεις για την προμήθεια και χρήση νέου λογισμικού παρακολούθησης, δημιουργώντας έντονους προβληματισμούς για τα εχέγγυα που θα έχει το εν λόγω σύστημα» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ερωτώντες βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ