Φαραντούρης: «Το ενεργειακό χρηματιστήριο θεσπίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ»

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 08/08/24 - 15:11

Μια σπαρταριστή στιχομυθία είχε νωρίτερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλας Φαραντούρης, με το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Περικλή Κουρμούλη. Μιλώντας για την ακρίβεια στην ενέργεια, το μέλος του ΚΚΕ έκανε λόγο και για το χρηματιστήριο ενέργειας, το οποίο απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πράγματι, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε εξαγγείλει την δημιουργία του.

Παίρνοντας τον λόγο ο κύριος Φαραντούρης, είπε ότι «οι στρεβλώσεις στην αγορά -και να διορθώσω μερικά πραγματάκια- οφείλεται στην έλλειψη εποπτείας και ρύθμισης της αγοράς. Τα χρηματιστήρια ενέργειας στην Ευρώπη - 27 χρηματιστήρια ενέργειας, παράγουν τιμές 3 και 4 φορές κάτω από την Ελλάδα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί απλούστατα, το ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας - που δε θεσπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, να διορθώσω, αλλά από ευρωπαϊκή οδηγία η οποία έχει αποφασιστεί 10 χρόνια πριν και ενσωματώθηκε υποχρεωτικά, όπως γίνεται στο ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Ο κύριος Κουρμούλης διέκοψε τον κύριο Φαραντούρη λέγοντας «από τον ΣΥΡΙΖΑ», με τον κύριο Φαραντούρη να απαντά «Επί ΣΥΡΙΖΑ - μισό λεπτάκι. Όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ, επί ΣΥΡΙΖΑ. Έχει τεράστια διαφορά». Ο κύριος Κουρμούλης εκ νέου διέκοψε τον κύριο Φαραντούρη λέγοντας ξανα «από τον ΣΥΡΙΖΑ», με τον κύριο Φαραντούρη να εκνευρίζεται και να λέει «επί ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι πολύ προσεκτικός στα ελληνικά μου».

Δηλαδή, Προσπαθούν με νύχια και με δόντια να αποβάλλουν από επάνω τους «τη ρετσινιά» του χρηματιστηρίου ενέργειας, ενώ ταυτοχρόνως προσπαθούν να κριτικάρουν την «κακή λειτουργία» του.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πιστεύουν καν στην ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία εμπεριέχει την σύσταση του συγκεκριμένου θεσμού. Και επειδή Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών δεν υφίσταται, απλώς καταλήγουν όλα στον λαϊκισμό

Η δήλωση του Νικόλα Φαραντούρη

Νικόλας Φαραντούρης: «Οι στρεβλώσεις στην αγορά -και να διορθώσω μερικά πραγματάκια- οφείλεται στην έλλειψη εποπτείας και ρύθμισης της αγοράς. Τα χρηματιστήρια ενέργειας στην Ευρώπη - 27 χρηματιστήρια ενέργειας, παράγουν τιμές 3 και 4 φορές κάτω από την Ελλάδα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί απλούστατα, το ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας - που δε θεσπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, να διορθώσω, αλλά από ευρωπαϊκή οδηγία η οποία έχει αποφασιστεί 10 χρόνια πριν και ενσωματώθηκε υποχρεωτικά, όπως γίνεται στο ευρωπαϊκό Δίκαιο -» 

Περικλής Κουρμούλης: «Από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Νικόλας Φαραντούρης: «Επί ΣΥΡΙΖΑ - μισό λεπτάκι. Όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ, επί ΣΥΡΙΖΑ. Έχει τεράστια διαφορά. Η ευρωπαϊκή -».

Περικλής Κουρμούλης: «Από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Νικόλας Φαραντούρης: «Επί ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι πολύ προσεκτικός στα ελληνικά μου. Όταν λοιπόν η ευρωπαϊκή οδηγία είχε θεσπιστεί και εφαρμόστηκε υποχρεωτικά από τα 27 κράτη-μέλη, είχαμε πει ότι δεν είναι τόσο το χρηματιστήριο -όσο και οποιοδήποτε άλλο χρηματιστήριο ενέργειας-, όσο η έλλειψη εποπτείας της αγοράς και του χρηματιστηρίου ενέργειας. Όταν στην Ολλανδία υπάρχουν 150 εταιρείες, που ανταγωνίζονται η μια την άλλη και στην Ελλάδα υπάρχουν 4 εταιρείες, οι οποίες παράγουν τη χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας της επόμενης ημέρας, αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η ολιγοπωλειακή διάρθρωση της αγοράς, απαιτεί εποπτία της αγοράς».

Με πληροφορίες από το manifesto.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ