Η Βαρκελώνη έχει αποκλειστεί καθώς η αστυνομία αναζητά τον Κάρλες Πουτζντεμόν

 
λλ

Πηγή Φωτογραφίας: AFP μέσω Getty Images

Ενημερώθηκε: 08/08/24 - 12:30

Η καταλανική αστυνομία απέκλεισε τη Βαρκελώνη σε μια προσπάθεια να συλλάβει τον ηγέτη των αυτονομιστών Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος την Πέμπτη εμφανίστηκε ξανά για σύντομο χρονικό διάστημα για να απευθυνθεί σε υποστηρικτές στην πόλη πριν εξαφανιστεί.

Οι αξιωματικοί έχουν δημιουργήσει σημεία ελέγχου σε εξόδους από την πόλη καθώς αναζητούν ένα όχημα στο οποίο φέρεται να ταξιδεύει ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, ο οποίος καταζητείται από τις ισπανικές αρχές από το 2017.

Επτά χρόνια αφότου έφυγε από την Ισπανία για να αποφύγει τη σύλληψη, ο Πουτζντεμόν εμφανίστηκε ξανά στη Βαρκελώνη μπροστά σε εκατοντάδες υποστηρικτές που επευφημούσαν την Πέμπτη έξω από το καταλανικό κοινοβούλιο.

Μετά εξαφανίστηκε.

Ο Πουτζντεμόν εμφανίστηκε σε μια σκηνή δίπλα στην Αψίδα του Θριάμβου της πόλης. Οι υποστηρικτές σχημάτισαν ένα ανθρώπινο φράγμα γύρω του. Ο πολιτικός υπόκειται σε ενεργό ένταλμα σύλληψης και οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν εντολή να τον συλλάβουν εάν τον δουν.

«Παρά όλες τις προσπάθειες να μας βλάψουν, ήρθα σήμερα εδώ για να τους υπενθυμίσω ότι είμαστε ακόμα εδώ και ότι δεν χρειάζεται να τα παρατήσουμε», είπε ο Πουτζντεμόν στο πλήθος. «Ζήτω η Ελεύθερη Καταλονία!»

Αφού ολοκλήρωσε τη σύντομη ομιλία του, ο πολιτικός κατέβηκε από το βήμα, προφανώς για να λάβει μέρος σε πορεία προς τη βουλή. Όμως μέσα σε λίγα λεπτά, εξαφανίστηκε μέσα στο πλήθος και δεν ήταν ανάμεσα σε μια ομάδα βουλευτών που τελικά μπήκε στο κτίριο, το οποίο σφραγίστηκε και περικυκλώθηκε από αστυνομικούς.

Αν και οι προσδοκίες ανέβηκαν σε πυρετό εντός του κοινοβουλίου, η συνεδρίαση ξεκίνησε όπως είχε προγραμματιστεί στις 10 π.μ., όταν ο σοσιαλιστής Σαλβαδόρ Ίλα ξεκίνησε την ομιλία του πριν από την ψηφοφορία για την προσπάθειά του να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Καταλονίας. Ο Ίλα ξεκίνησε την ομιλία του υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο αμνηστίας της ισπανικής κυβέρνησης, το οποίο το δικαστικό σώμα της χώρας αρνείται να εφαρμόσει στον Πουτζντεμόν, και επέμεινε ότι όλα τα μέλη που εκλέγονται στο νομοθετικό σώμα θα πρέπει να μπορούν να παρίστανται στις συνεδριάσεις του.

Επειδή ο Πουτζντεμόν, ο οποίος εξελέγη στο κοινοβούλιο τον περασμένο Μάιο, δεν ζήτησε να ψηφίσει εξ αποστάσεως, πολλοί περίμεναν ότι θα εμφανιζόταν στο ημίκυκλο κάποια στιγμή — αλλά παραμένει ασαφές πώς θα έμπαινε στο κτίριο χωρίς να κρατηθεί. Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, η καταλανική περιφερειακή αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο Πουτζντεμόν δεν είχε τεθεί υπό κράτηση.

Μια πολυαναμενόμενη επιστροφή

Ο πρώην Πρόεδρος της Καταλονίας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επιστρέψει στη Βαρκελώνη την Τετάρτη, λέγοντας ότι σκόπευε να επιστρέψει στη Βαρκελώνη για ψηφοφορία για να γίνει ο Illa περιφερειακός πρόεδρος, κάτι που θα έδινε τέλος σε 14 χρόνια αυτονομιστικών κυβερνήσεων.

Οι προσδοκίες ήταν υψηλές πριν από την εμφάνιση που είχε υποσχεθεί ο Πουτζντεμόν. Μια ώρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της εκδήλωσης στις 9 π.μ., η μουσική και οι μεγάλες οθόνες αφηγήθηκαν τα τελευταία επτά χρόνια των πολιτικών δοκιμών και δοκιμασιών του Καταλανού ηγέτη.

Οι παρευρισκόμενοι φώναζαν «Puigdemont, ο πρόεδρός μας!» και «ανεξαρτησία!» ενώ περίμεναν την άφιξή του, με κάποιους να φορούν μάσκες που απεικονίζουν το πρόσωπο του πρώην καταλανού προέδρου.

Σε περίπτωση σύλληψης του Πουτζντεμόν, πιθανότατα θα μεταφερθεί στη Μαδρίτη για να εμφανιστεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όταν ένας δικαστής θα αποφασίσει αν θα τον στείλει στη φυλακή μέχρι τη δίκη ή αν θα τον αφήσει ελεύθερο με εγγύηση.  

Ο Πουτζντεμόν δεν είχε πατήσει το πόδι του σε ισπανικό έδαφος από το 2017, όταν οι αρχές διέταξαν τη σύλληψή του για την οργάνωση του παράνομου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής . Ένα ένταλμα σύλληψης στο όνομά του παρέμεινε σε ισχύ – αφήνοντας τη μόνη του επιλογή να επιστρέψει κρυφά στην Ισπανία.

Το 2017,  απέφυγε τις ισπανικές αρχές  βγαίνοντας κρυφά από την Ισπανία πέρα ​​από τα σύνορα, βρίσκοντας καταφύγιο στο Βατερλό, λίγο έξω από τις Βρυξέλλες. Από εκεί ηγήθηκε της παρουσίας του καταλανικού κινήματος ανεξαρτησίας στη διεθνή σκηνή, με το να γίνει μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2019.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ