Λιβύη: Ο Χαφτάρ εκβιάζει ισπανικό διυλιστήριο

 
κκ

Ενημερώθηκε: 08/08/24 - 10:22

Την περίπλοκη φύση της πετρελαιοβιομηχανίας στη Λιβύη αποκαλύπτει η προσπάθεια συμμάχων του πολεμάρχου Χαλίφα Χαφτάρ να διακόψουν τη λειτουργία ισπανικής ιδιοκτησίας πετρελαιοπηγής, σε αντίποινα της έκδοσης ισπανικού εντάλματος σύλληψης για τον γιο του Χαφτάρ για λαθρεμπόριο όπλων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.

Ο Σαντάμ Χαφτάρ, ανώτατο στέλεχος στον στρατό του πατέρα του, κρατήθηκε για μία ώρα στο αεροδρόμιο της Νάπολης στην Ιταλία, μετά την εμφάνιση του ονόματός του σε ευρωπαϊκή βάση δικαστικών δεδομένων. Ο Χαφτάρ ο νεότερος ανακρίθηκε από Ιταλούς αξιωματικούς της συνοριοφυλακής, αλλά δεν συνελήφθη και συνέχισε το ταξίδι του. Οι πετρελαιοπηγές της Ελ Σαράρα παράγουν 300.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα και είναι από τις μεγαλύτερες στη Λιβύη. Η υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης στην Τρίπολη χαρακτήρισε το περιστατικό «πολιτικό εκβιασμό».

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ, που ελέγχουν την ανατολική και νότια Λιβύη, όπου βρίσκεται η πλειονότητα των πετρελαϊκών αποθεμάτων, αρνήθηκαν ότι αποπειράθηκαν να κλείσουν την πετρελαιοπηγή ως αντίποινα της κράτησης του υιού Χαφτάρ, υποστηρίζοντας ότι οι εγκαταστάσεις αντιμετωπίζουν τεχνικά προβλήματα λόγω των συνθηκών εργασίας του προσωπικού. Ο επικεφαλής του κινήματος Φεζάν, τοπικής οργάνωσης διαμαρτυρίας κατά της άντλησης πετρελαίου, επέμενε πως η οργάνωση δεν είχε καμία σχέση με την απόπειρα διακοπής της ροής.

Οι πετρελαιοπηγές της Ελ Σαράρα βρίσκονται στην έρημο του Μουρζούκ στη νότια Λιβύη, οικονομικά υποβαθμισμένη περιοχή που βρίσκεται εδώ και χρόνια υπό τον έλεγχο του Χαφτάρ. Ο παραιτηθείς ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Αμπντουλάγε Μπατιλί, λέει ότι η χώρα μετατρέπεται σε μαφιόζικο κράτος, κυριαρχούμενο από συμμορίες λαθρεμπόρων, οι οποίοι μεταπωλούν στις ευρωπαϊκές αγορές το επιδοτούμενο από την Τρίπολη ή τη Μιζουράτα λιβυκό πετρέλαιο.

Ο Χαφτάρ έχει ενισχύσει τον τελευταίο καιρό τους δεσμούς του με τη Μόσχα, με τη Λιβύη να λειτουργεί σήμερα ως «κρίσιμο κόμβο για τις ρωσικές αποστολές στην Αφρική», σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο Atlantic Council.UnmuteRemaining Time -0:00 FullscreenAdvertisement

Ο πρώην βουλευτής των Βρετανών Συντηρητικών, Νίκολας Σόουμς, επισημαίνει: «Η νέα φιλία Χαφτάρ – Πούτιν επιτρέπει στο Λίβυο πολέμαρχο να διευκολύνει τη διέλευση μισθοφόρων μέσω της χώρας του, προσφέροντας πύλη προς το Σουδάν, το Τσαντ, τον Νίγηρα και άλλες χώρες της Αφρικής».

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ