Οι κολομβιανές ένοπλες δυνάμεις θα ξαναρχίσουν «επιθετικές» επιχειρήσεις εναντίον των γκεβαριστών ανταρτών της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), μετά τη λήξη το Σάββατο της ισχύος συμφωνίας αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός, που εφαρμοζόταν από το 2023, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας, ο Ιβάν Βελάσκες.
«Οι επιθετικές επιχειρήσεις ξαναρχίζουν. Αυτό προβλέπει διαταγή που διαβιβάστηκε από το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας» σε όλες τις μονάδες, συνόψισε ο κ. Βελάσκες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των τελευταίων ημερών από τον ΟΗΕ, την καθολική εκκλησία και την κυβέρνηση του προέδρου Γουστάβο Πέτρο η κατάπαυση του πυρός να ανανεωθεί, ο ELN άφησε την ισχύ της συμφωνίας να εκπνεύσει στα τέλη της εβδομάδας.
Το Σάββατο, η αντιπροσωπεία του ELN στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα μέσω X ανακοίνωση με την οποία κατήγγειλε την «αθέτηση» από πλευράς της κυβέρνησης, κατ’ αυτήν, των συμφωνιών που υπογράφτηκαν τους τελευταίους μήνες στους κύκλους των συνομιλιών στην Κούβα, στη Βενεζουέλα και στο Μεξικό.
Με την ανακοίνωσή του, ο ELN αξίωσε οι αρχές να αποσύρουν το όνομά του από τον κατάλογο των «οργανωμένων ένοπλων ομάδων», που περιλαμβάνει διάφορες άλλες παρατάξεις, ιδίως αντάρτες με διαφορετική πολιτική και ιδεολογική κατεύθυνση.
Αν η κυβέρνηση ικανοποιούσε την απαίτησή του, ο ELN υποσχέθηκε ότι θα φρόντιζε να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες «για να αποτιμηθεί η κατάπαυση του πυρός και να αποφασιστεί η συνέχισή της».
Ερωτηθείς για την απαίτηση του ELN, ο κ. Βελάσκες είπε χθες πως «το ζήτημα αυτό αποτελεί ακόμη αντικείμενο συζήτησης».
Τον Απρίλιο, ο ELN ανακοίνωσε το πάγωμα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, καταγγέλλοντας κυρίως τον διάλογο ανάμεσα στον νομάρχη της Ναρίνιο (νοτιοδυτικά) με μέτωπο διαφωνούντων της οργάνωσης, παράλληλα με τις συνομιλίες σε εξέλιξη.
Η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη κ. Πέτρο, του πρώτου προέδρου στην ιστορία της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά, φιλοδοξεί να τερματίσει τον εξαιρετικά περίπλοκο εμφύλιο πόλεμο, που διαρκεί έξι δεκαετίες κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε κάπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους, μέσω διαπραγματεύσεων με διάφορες ένοπλες οργανώσεις.
Διαπραγματευτές της κυβέρνησης και του ELN έχουν διεξαγάγει αρκετούς κύκλους συνομιλιών στην Αβάνα, στο Καράκας και στο Μεξικό, όμως ειδικοί επισημαίνουν ότι η προοπτική αφοπλισμού των περίπου 5.800 ανταρτών της οργάνωσης και η διαδικασίας κοινωνικής επανένταξης τους φαντάζει ακόμη μακρινή.
Η αμοιβαία κατάπαυση του πυρός είχε ήδη ανασταλεί επανειλημμένα, έπειτα από επιθέσεις ανταρτών εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας ή αμάχων.
Η ιδιαίτερα αποκεντρωμένη δομή διοίκησης του ELN, κινήματος της άκρας αριστεράς εμπνεόμενου από την επανάσταση στην Κούβα και τη θεολογία της απελευθέρωσης, θεωρείται πως έχει μετατραπεί σε μείζον εμπόδιο για να υπάρξει ταχεία πρόοδος στο εγχείρημα με σκοπό να συναφθεί συμφωνία ειρήνης.