Χάιφα, Τελ Αβίβ και εβραϊκά συμφέροντα ανά τον κόσμο στους πιθανούς στόχους του Ιραν

 
dd

Ενημερώθηκε: 02/08/24 - 19:30

Σε ύψιστο συναγερμό βρίσκεται το Ισραήλ, αναμένοντας αντίποινα από το Ιράν και τους συμμάχους του μετά τις κηδείες των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ σε Τεχεράνη και Βηρυτό.

Η Τεχεράνη δε θέλει ολοκληρωτικό πόλεμο – το έχει ξεκαθαρίσει τους τελευταίους εννέα μήνες – ούτε ο Λίβανος, ούτε η Χεζμπολάχ – το έχουν δηλώσει αξιωματούχοι τους.

Όμως, μετά το χτύπημα στην καρδιά του Ιράν, την ημέρα της ορκωμοσίας του νέου Προέδρου, η Τεχεράνη πρέπει να απαντήσει – και θα το κάνει.

Αν όντως δε θέλει να προκαλέσει κλιμάκωση θα χτυπήσει συγκεκριμένους στόχους για να αποκαταστήσει το κύρος της και την αποτρεπτική της ισχύ.

Παρακάτω παρουσιάζονται πιθανοί στόχοι της ενδεχώμενης επίθεσης.

Χάιφα
Η μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο Ισραήλ και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με πληθυσμό σχεδόν 300.000 κατοίκων – και άλλοι τόσοι στην μητροπολιτική περιοχή, αποτλεί πιθανό στόχο της ενδεχώμενης επίθεσης.

Έχει μεγάλο Πανεπιστήμιο, είναι σημαντικό λιμάνι και, κυρίως παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας.

Εκεί βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα πάρκα υψηλής τεχνολογίας στη χώρα, πολλές βαριές βιομηχανίες, διυλιστήρια και χημικές βιομηχανίες.

Τελ Αβίβ
Η πρωτεύουσα του Ισραήλ, με 460.000 κατοίκους και με ακόμα 3.850.000 κατοίκους η μητροπολιτική περιοχή, είναι επίσης πιθανός στόχος.

Αποτελεί έδρα της κυβέρνησης και παγκόσμιο οικονομικό κέντρο – πολύ σημαντικός τουριστικός προορισμός – κέντρο μεγάλων πανεπιστημίων

Δεδομένου ότι οι περισσότερες Δυτικές χώρες – πλην των ΗΠΑ – δε θεωρούν πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ, έχουν στο Τελ Αβίβ τις πρεσβείες τους.

Ήταν και μεταξύ των βασικών στόχων της προηγούμενης επίθεσης του Ιράν με 300 πυραύλους και ντρόουν και χρειάστηκε μία διεθνής συμμαχία – με επικεφαλής τις ΗΠΑ – για να την αποκρούσει

Τοποθεσία εβραϊκών συμφερόντων
Μία Ισραηλινή πρεσβεία στο εξωτερικό, ένα μουσείο του Ολοκαυτώματος, ένα εστιατόριο και οτιδήποτε θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στην εικόνα και το κύρος του Ισραήλ, αποτελέι επίσης κάποιο πιθανό στόχο.

Ενδεχόμενο χτύπημα θα μπορούσε να επηρεάσει τις Ιρανο-αμερικανικές σχέσεις σε μία στιγμή που ο νέος Πρόεδρος της χώρας εξελέγη με μία πολύ πιο μετριοπαθή προσέγγιση στην Ουάσιγκτον και σύνθημα για περισσότερο διάλογο με τις ΗΠΑ.

Ενδεικτικά της ανησυχίας, τα δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σκέφτεται να αυξήσει τις αμυντικές της δυνάμεις στη Μέση Ανατολή εν αναμονή αντιποίνων του Ιράν – θα μπορούσε η Τεχεράνη να χτυπήσει και αμερικανικούς στόχους.

Χθες ο Νετανιάχου είπε ότι, «οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ δύσκολες», αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα αντίποινα ίσως να μην περιοριστούν σε μία απλή επίθεση ή ακόμα χειρότερα ότι το Τελ Αβίβ θα απαντήσει ξανά.

Η ειρωνεία είναι ότι αυτή τη στιγμή ολόκληρη η Δύση, περιμένει από το Ιράν και τους Άραβες συμμάχους του να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ