Η ΕΕ ρίχνει στον "πάγο" την Ουγγαρία και τη Σλοβακία για τις κυρώσεις πετρελαίου στην Ουκρανία

 
φφ

Ενημερώθηκε: 01/08/24 - 18:37

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σκοπεύει να ξεκινήσει επίσημες συνομιλίες με την Ουκρανία αφότου το Κίεβο επέβαλε μερική απαγόρευση στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία, δήλωσε την Πέμπτη το στέλεχος της ΕΕ.

Τον Ιούνιο, η Ουκρανία υιοθέτησε κυρώσεις που εμποδίζουν τη διαμετακόμιση αργού πετρελαίου που πωλείται από τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία πετρελαίου της Μόσχας, Lukoil, στην Κεντρική Ευρώπη, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις εφοδιασμού στη Βουδαπέστη και την Μπρατισλάβα.

Τον περασμένο μήνα, οι δύο χώρες έστειλαν επιστολή στην εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, καλώντας την να ανοίξει έκτακτες διαβουλεύσεις με την Ουκρανία σχετικά με την κίνηση - προάγγελος για νομικές ενέργειες. Το Κίεβο, ισχυρίστηκαν, παραβίαζε μια ευρεία εμπορική συμφωνία του 2014 με τις Βρυξέλλες.

Αλλά την Πέμπτη, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ απέρριψε το αίτημα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Balazs Ujvari είπε ότι οι επείγουσες διαβουλεύσεις «δεν φαίνεται να είναι εγγυημένες», υποστηρίζοντας ότι στην προκαταρκτική αξιολόγηση της Επιτροπής, οι κυρώσεις δεν αποτελούν «άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια εφοδιασμού [και των δύο χωρών]».

Ο Ujvari είπε ότι η Επιτροπή εξακολουθεί να "ελέγχει τα γεγονότα" και απάντησε στην επιστολή της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας ζητώντας περισσότερες πληροφορίες.

Εν τω μεταξύ, μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ την Πέμπτη, ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε επίσης ότι οι εξαγωγές πετρελαίου προς την Ουγγαρία και τη Σλοβακία «δεν επηρεάστηκαν, εφόσον η Lukoil δεν είναι [ο] ιδιοκτήτης του πετρελαίου».

Μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022, η ΕΕ επέβαλε εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου αλλά εξαιρούσε τις προμήθειες αγωγών — συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έρχονται στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία μέσω του αγωγού Druzhba — για να δώσει σε αυτές τις χώρες χρόνο να βρουν εναλλακτικές πηγές, με την κατανόηση θα το έκαναν γρήγορα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ