Βενεζουέλα: Μεγαλύτερη διαφάνεια ζητεί η ΕΕ - «Πρόωρη» η επιβολή κυρώσεων

 
δδδ

Ενημερώθηκε: 30/07/24 - 20:53

Περισσότερη διαφάνεια για να διαπιστωθεί ο νόμιμος νικητής των προεδρικών εκλογών της Βενεζουέλας ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι η εκλογική αναμέτρηση «αμαυρώθηκε από πολυάριθμες ατέλειες και παρατυπίες».

Ωστόσο, οι εκκλήσεις για νέες κυρώσεις είναι «πρόωρες» επί του παρόντος, δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπός της, επιμένοντας στην ανάγκη «να βρεθεί μια διέξοδος από την πολιτική κρίση».

«Οι συζητήσεις μεταξύ των κρατών μελών συνεχίζονται. Επίσης, συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας τόσο σε εθνικό και περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο για να αξιολογήσουμε την όλη διαδικασία και να αποφασίσουμε πιθανά επόμενα βήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Αλλά οποιαδήποτε συζήτηση, οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με κυρώσεις λαμβάνεται με εμπιστευτικότητα μεταξύ των κρατών μελών, οπότε αυτό είναι πολύ πρόωρο».

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE), το οποίο ελέγχεται από κυβερνητικούς συμμάχους, ανακήρυξε νικητή της εκλογικής κούρσας τον εν ενεργεία πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο με ποσοστό 51,2% των ψήφων, ενώ ακολουθεί ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εντμούντο Γκονζάλες με ποσοστό 44,2%.

Όμως ο Γκονζάλες και η πολιτική του συμμαχία «Ενωτική Πλατφόρμα» αμφισβήτησαν έντονα τα αποτελέσματα, υποστηρίζοντας ότι τα νούμερα που έδωσε στη δημοσιότητα η CNE δεν ανταποκρίνονται στις δημοσκοπήσεις και τις στατιστικές εκτιμήσεις. Η αντιπολίτευση λέει ότι έχει λάβει το 73% των καταμετρητικών φύλλων που δείχνουν ότι ο Γκονζάλες έλαβε 3,5 εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από τον Μαδούρο.

«Έχουμε στα χέρια μας τα φύλλα καταμέτρησης που αποδεικνύουν την κατηγορηματική και μαθηματικά μη αναστρέψιμη νίκη μας», δήλωσε ο Γκονζάλες στους υποστηρικτές του.

Ενώ οι εκλογές χαιρετίστηκαν ως μία από τις πιο ειρηνικές στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, η συνέχεια έγινε όλο και πιο τεταμένη, με τους διαδηλωτές να βγαίνουν στους δρόμους και να συγκρούονται με την αστυνομία. Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης είδαν την ψηφοφορία της Κυριακής ως την πιο αξιόπιστη ευκαιρία να τερματιστούν 25 χρόνια μονοκομματικής διακυβέρνησης.

Ο Μαδούρο καταδίκασε την εκδήλωση δυσαρέσκειας, δείχνοντας με το δάχτυλο τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί ξανά πραξικόπημα στη Βενεζουέλα φασιστικού και αντεπαναστατικού χαρακτήρα», δήλωσε ο πρόεδρος. «Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί».

Ουγγρικό βέτο
Σημείο διαφωνίας αποτέλεσε η άρνηση του CNE να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομερή αποτελέσματα από κάθε εκλογικό τμήμα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διασταύρωση των εθνικών αριθμών.

Σε δήλωσή του το βράδυ της Δευτέρας, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ κάλεσε την CNE να «ασκήσει τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια στη διαδικασία της καταγραφής των αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένης της παροχής άμεσης πρόσβασης στα αρχεία ψηφοφορίας κάθε εκλογικού τμήματος και της δημοσίευσης αναλυτικών εκλογικών αποτελεσμάτων».

Η δήλωση απαριθμεί μια σειρά από «εμπόδια» και «άνισες συνθήκες» στην εκλογική διαδικασία, όπως αυθαίρετες συλλήψεις και εκφοβισμό μελών της αντιπολίτευσης, ελλείψεις στην καταγραφή των ψηφοφόρων και άνιση πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης.

Το κείμενο επρόκειτο αρχικά να υπογραφεί από τα 27 κράτη μέλη, αλλά η Ουγγαρία μπλόκαρε την πρωτοβουλία, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ με γνώση των συζητήσεων. Αυτό οδήγησε τον Μπορέλ να εκδώσει μόνος του τη δήλωση, μιλώντας εξ ονόματος του μπλοκ.

Μια σχεδόν πανομοιότυπη κατάσταση συνέβη τον περασμένο μήνα, όταν η Ουγγαρία εμπόδισε τη δημοσίευση κοινής δήλωσης που κατήγγειλε την απαγόρευση των μέσων ενημέρωσης από το Κρεμλίνο.

Το βέτο σημαίνει άσχημα νέα για κάθε μελλοντική προσπάθεια ενίσχυσης των κυρώσεων κατά του καθεστώτος Μαδούρο. Οι τρέχουσες κυρώσεις της ΕΕ χρονολογούνται από το 2017 και περιλαμβάνουν την απαγόρευση εξαγωγής όπλων και εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται για την καταστολή των διαδηλώσεων στους δρόμους και τη μαύρη λίστα 54 ατόμων που κατηγορούνται ότι υπονομεύουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Βενεζουέλα.

Πηγή: euronews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ