Βενεζουέλα: Τουλάχιστον ένας νεκρός σε διαδηλώσεις κατά της επανεκλογής Μαδούρο - Δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα η αντιπολίτευση

 
Βενεζουέλα: Τουλάχιστον ένας νεκρός στις διαδηλώσεις κατά της επανεκλογής Μαδούρο - Δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα η αντιπολίτευση

Πηγή Φωτογραφίας: Fernando Vergara / AP

Ενημερώθηκε: 30/07/24 - 09:07

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ξέσπασαν την Δευτέρα σε διάφορες περιοχές της Βενεζουέλας έπειτα από την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές, αποτέλεσμα που απορρίπτει η αντιπολίτευση, έκανε γνωστό η μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal, ειδικευμένη στη υπεράσπιση πολιτικών κρατουμένων.

«Τουλάχιστον ένας άνθρωπος δολοφονήθηκε στην (πολιτεία) Γιαρακούι (βορειοδυτικά) και (άλλοι) 46 συνελήφθησαν» κατά τη διάρκεια των μετεκλογικών διαδηλώσεων και επεισοδίων σε διάφορες πολιτείες, ανέφερε η ΜΚΟ μέσω X.

Όπως αναφέρει το RFI, χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους πολλών γειτονιών της πρωτεύουσας, φωνάζοντας «Ελευθερία, ελευθερία!» και «Αυτή η κυβέρνηση θα πέσει!». Ορισμένοι ξήλωσαν αφίσες της προεκλογικής εκστρατείας του Μαδούρο από τις κολώνες των δρόμων και τις έκαψαν.

Οι εκλογές στη Βενεζουέλα διεξήχθησαν εν μέσω φόβων για ενδεχόμενη νοθεία από την κυβέρνηση και μιας προεκλογικής εκστρατείας που στιγματίστηκε από κατηγορίες για πολιτικό εκφοβισμό. Οι δημοσκόποι είχαν προβλέψει μια συντριπτική νίκη της αντιπολίτευσης.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, το CNE ανακοίνωσε ότι ο Μαδούρο κέρδισε το 51,2% των ψήφων έναντι 44,2% του Γκονζάλες Ουρούτια.

Η αντιπολίτευση, όπως και μια σειρά ξένων κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών, έχουν ζητήσει να δοθούν στην δημοσιότητα αναλυτικά τα στοιχεία της ψηφοφορίας για να διαπιστωθεί αν υπήρξε νοθεία ή όχι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ