Εύβοια: Ανεξέλεγκτη φωτιά κοντά σε σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί - Τραυματίστηκε πυροσβέστης (Βίντεο & Φώτο)

 
δδ

Πηγή Φωτογραφίας: Eviathema.gr / EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 29/07/24 - 20:40

Ανεξέλεγκτη εξακολουθεί να μαίνεται η φωτιά ανάμεσα στις περιοχές Πετριές, Κριεζά και Αλώνια στην Εύβοια, με την Πυροσβεστική να ενισχύει διαρκώς τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις της και την Πολιτική Προστασία να στέλνει τέσσερα μηνύματα 112. Το έργο της κατάσβεσης κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολο δεδομένου ότι οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ισχυροί.

Τραυματίστηκε πυροσβέστης και διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, ρίψεις κάνουν 26 εναέρια μέσα, 16 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, ενώ οι επίγειες δυνάμεις απαρτίζονται από 189 πυροσβέστες και 96 οχήματα.

«Οι ριπές των ισχυρών ανέμων καθορίζουν πλέον την πορεία και την ένταση της φωτιάς στην Εύβοια» σημείωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης θεωρώντας πως «είναι πολύ νωρίς ακόμη για την οποιαδήποτε εκτίμηση» σε σχέση με την πορεία της φωτιάς.

Όπως ο ίδιος διαπιστώνει «το ανατολικό μέτωπο δείχνει να είναι περισσότερο επικίνδυνο και εκεί δίνουν όλες οι δυνάμεις την μάχη τους», ενώ όπως σημειώνει «στο άλλο μέτωπο προς το Δύστο το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία σταθερότητα όμως παραμένει απολύτως κρίσιμη».

Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης είναι η δήλωση κατοίκου της περιοχής που είπε νωρίτερα στο evima.gr: «η φωτιά είναι μια ανάσα από τα σπίτια μας. Βλέπουμε τις φλόγες».

Ισχυροί άνεμοι δημιούργησαν νωρίτερα ένα ακόμη μέτωπο με κατεύθυνση προς τον κάμπο του Δύστου.

Πυροσβεστικές δυνάμεις προσπάθησαν να την σταματήσουν κατά μήκος της εθνικής οδού, όμως η φωτιά πέρασε και ανέπτυξε μεγάλο μέτωπο μέσα στον κάμπο του Δύστου.

Το άλλο μέτωπο της φωτιάς κινήθηκε με γρήγορους ρυθμούς από τις Πετριές προς Κριεζά.

6282729
6282730

Ήχησε ξανά το 112 στην Εύβοια όπου μαίνεται η μεγάλη φωτιά στον δήμο Κύμης Αλιβερίου, σε δασική περιοχή.

Αργά το απόγευμα σήμερα, στάλθηκε μήνυμα και στους κατοίκους του οικισμού Κοσκινά. Όσοι βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή καλούνται να μετακινηθούν προς τις Ζάρακες.

Για την κατάσβεσή της ενισχήθηκαν έσπευσαν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις οι οποίες έχουν πλέον ενισχυθεί και συγκεκριμένα επιχειρούν 90 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 30 οχήματα ενώ κινητοποιήθηκαν 11 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα τα οποία επιχειρούν από αέρος εκ περιτροπής εκ των οποίων το ένα για συντονισμό, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Ζημιές σε πυροσβεστική μονάδα
Σύμφωνα με πληροφορίες του evima.gr, νωρίτερα ζημιές υπέστη από τις φλόγες φορητή – κινητή πυροσβεστική μονάδα του Αλιβερίου, ενώ άμεσα έγιναν προσπάθειες να σβήσει η φωτιά στο πυροσβεστικό όχημα πριν καεί ολοσχερώς.

300db0c6-f7fe-43a1-91f1-160248f9f05a-1
Μεγάλη φωτιά στην Εύβοια: 112 για εκκένωση οικισμών - Οι φλόγες πέρασαν την Εθνική Οδό

Οι άνεμοι που πνέουν περιοχή είναι βόρειοι ισχυροί με ριπές 7 μποφόρ.

Έχει μεταβεί, την ίδια στιγμή, από Πειραιά πυροσβεστικό πλοιάριο στην περιοχή. Ενημερώθηκε για ανάλογες ενέργειες και το Λιμενικό Σώμα, Δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. κι έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να διευκολύνουν στην απομάκρυνση των κατοίκων.

Ακτοπλοϊκώς από την Αγία Μαρίνα, έχουν σπεύσει 53 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 10 οχήματα.

Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πραγματοποιείται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Οι διαστάσεις που έχει πάρει η φωτιά είναι τέτοιες που οι καπνοί γίνονται ορατοί ακόμη και από το λιμάνι της Ραφήνας.

Εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής: Δίνουμε πραγματική μάχη για τον περιορισμό της πυρκαγιάς στην Εύβοια

Αναφορικά με την πυρκαγιά στην Εύβοια ο κ. Βαθρακογιάννης σημείωσε ότι εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι στις 3 και 17 λεπτά σε δασική έκταση πλησίον του οικισμού Πετριές, προσθέτοντας ότι έλαβε άμεσα επικίνδυνες διαστάσεις κυρίως εξαιτίας των ισχυρών βόρειων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Γι' αυτό το λόγο, όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, χρειάστηκε να εκδοθούν 4 μηνύματα από το 112, αρχικά για την ενημέρωση των κατοίκων πλησίον της περιοχής που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και στη συνέχεια για την απομάκρυνσή τους από τους οικισμούς, Κριεζά, Κοσκινά και Πετριές.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 189 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 56 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 26 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 16 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους.

Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και μηχανήματα έργου.

Προληπτικά έχει μεταβεί στην περιοχή, πυροσβεστικό πλοιάριο και το Λιμενικό Σώμα έχει κινητοποιηθεί με πλωτά μέσα πλησίον της ακτογραμμής.

Επίσης, δυνάμεις της ΕΛΑΣ έχουν αναπτυχθεί για να διευκολύνουν στην απομάκρυνση των κατοίκων.

Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης, πραγματοποιείται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος αυτή τη στιγμή το κυρίως μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται εσωτερικά του τριγώνου που σχηματίζουν οι οικισμοί Πετριές, Κριεζά και Αλώνια.

Επιπρόσθετα τόνισε ότι εξ αρχής δόθηκε προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και των οικισμών, προστατεύθηκε ο υδροβιότοπος της Λίμνης του Δύστου και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, δίνουν πραγματική μάχη για τον περιορισμό της πυρκαγιάς στην Εύβοια. Βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και οι συνθήκες το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα είναι δυσκολότερες. Μεγάλη προσοχή από όλους μας. Για οτιδήποτε νεότερο θα ακολουθήσει επόμενη ενημέρωση» κατέληξε ο κ. Βαθρακογιάννης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ