Τι αναφέρει η τελική δήλωση των G20 - Aνησυχία για την παγκόσμια ανάπτυξη

 
dd

Ενημερώθηκε: 27/07/24 - 17:16

Σύννεφα συγκεντρώνονται πάνω από την παγκόσμια οικονομία, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της G20 και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών ανέφεραν ότι η πιθανότητα μιας «ήπιας προσγείωσης» στην παγκόσμια οικονομία αυξάνεται, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκλήσεις.

Η τελική δήλωση δημοσιεύτηκε μετά τη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών της Κεντρικής Τράπεζας της G20 που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο στις 25-26 Ιουλίου κατά τη διάρκεια της βραζιλιάνικης προεδρίας.

Αναφορικά με τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, η δήλωση αναφέρει: «Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκλήσεις, μας ενθαρρύνει η αυξανόμενη πιθανότητα μιας ήπιας προσγείωσης στην παγκόσμια οικονομία».

Στη δήλωση αναφέρεται ότι ο πληθωρισμός συνέχισε να υποχωρεί από υψηλά επίπεδα χάρη στην καλά προσαρμοσμένη νομισματική πολιτική και τη μείωση των κραδασμών της προσφοράς. Η δήλωση σημειώνει ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν σε πολλά μέρη του κόσμου, αλλά ότι η ανάκαμψη ήταν εξαιρετικά άνιση μεταξύ των χωρών, συμβάλλοντας στον κίνδυνο οικονομικής απόκλισης.

Στη δήλωση, εκφράστηκε επίσης η ανησυχία ότι οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προσδοκίες για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους.

Η δήλωση τόνισε επίσης ότι είναι αποφασισμένη να αντισταθεί στον προστατευτισμό και να προωθήσει τις κοινές προσπάθειες για την υποστήριξη ενός βασισμένου σε κανόνες, χωρίς διακρίσεις, δίκαιο, ανοιχτό, χωρίς αποκλεισμούς, δίκαιο, βιώσιμο και διαφανές πολυμερές εμπορικό σύστημα.

Η δήλωση ανέφερε ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές παραμένουν γενικά ισορροπημένοι, συμπεριλαμβανομένων των πολέμων και των αυξανόμενων συγκρούσεων, της οικονομικής απόκλισης, του πιο επίμονου πληθωρισμού από το αναμενόμενο που οδηγεί σε υψηλότερα επιτόκια μακροπρόθεσμα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, το υπερβολικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και τα περιορισμένα δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας στον ιδιωτικό τομέα πολλών χωρών.

Από την άλλη πλευρά, μετά τη συνάντηση δημοσιεύτηκε και η Υπουργική Διακήρυξη G20 του Ρίο ντε Τζανέιρο για τη διεθνή φορολογική συνεργασία.

Στη δήλωση αναφέρθηκε: «Θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα με εξαιρετικά υψηλή καθαρή θέση φορολογούνται αποτελεσματικά, με πλήρη σεβασμό της φορολογικής κυριαρχίας».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ