ΣΥΡΙΖΑ: Πόσο ακόμη θα συνεχίσει να πατά σε δύο βάρκες ο Στ. Κασσελάκης; - Αντιδράσεις για τη μισή διαγραφή Πολάκη

 
κασσελακης πολακης

Ενημερώθηκε: 27/07/24 - 10:27

Με την απασφαλισμένη χειροβομβίδα (βλ. Πολάκης) στα χέρια του είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης καθώς καλείται να λάβει αποφάσεις τα αποτελέσματα των οποίων κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει.

Για παράδειγμα, τι θα συμβεί σε περίπτωση διαγραφής του Παύλου Πολλάκη από το κόμμα; Θα μιλάμε για συνήθεις αναταράξεις ή θα οδηγήσει και σε βύθιση του σκάφους; Πώς θα αντιδράσουν όσοι ζητούν τη διαγραφή Πολλάκη αν ο πρόεδρος «σφυρίξει αδιάφορα»; Σε κάθε περίπτωση Στ. Κασσελάκης πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Και πρέπει να αποφασίσει.

Οποιος πατάει σε δύο βάρκες συνήθως πέφτει στο νερό», σχολιάζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το βήμα πίσω που φέρεται να έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη δευτερολογία του στην κοινοβουλευτική ομάδα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, όταν κάμερες δεν υπήρχαν. «Αισθάνομαι άσχημα για την απόφαση που αναγκάστηκα να πάρω. Ηταν πολύ δύσκολη απόφαση γιατί πραγματικά τον αγαπώ κι έχει κάνει σπουδαία δουλειά στο υπουργείο Υγείας και στα νοσοκομεία της χώρας», φέρεται να είπε.

Η διαγραφή του Παύλου Πολάκη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αρκετή για την εσωκομματική αντιπολίτευση των «οκτώ» (Αλέκος Φλαμπουράρης, Ολγα Γεροβασίλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζωή Καρκούλια, Ελένη Συμεωνίδου), οι οποίοι μέσω παρεμβάσεων και κειμένων στην Πολιτική Γραμματεία έχουν ασκήσει σκληρή κριτική στις επιλογές του προέδρου.

Στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας φέρονται να σκέφτονται πρόταση και για απομάκρυνσή του από τα ηγετικά όργανα του κόμματος και παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη εκφράζουν τον φόβο πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αυτή τη στιγμή για εκφυλισμό και γελοιοποίηση.

Από την άλλη, εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με απόφαση του κ. Κασσελάκη, ο Παύλος Πολάκης θα κληθεί το επόμενο διάστημα να επιλέξει εκ των πραγμάτων ανάμεσα σε τρία ενδεχόμενα. Αφενός, να ζητήσει ταπεινά συγγνώμη, όπως είχε πράξει και στο παρελθόν με τον Αλέξη Τσίπρα, από τον σημερινό Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκφράζοντας και επιδεικνύοντας πλήρη μεταμέλεια. Και αφετέρου να κινηθεί σε μια πιο αυτόνομη λογική, είτε αναδιατάσσοντας τις εσωκομματικές δυνάμεις του ενόψει του Καταστατικού Συνεδρίου, είτε οδεύοντας προς τη δημιουργία νέου κόμματος.

Αν και ο κ. Πολάκης δεν έδειξε αποχώρησης από το κόμμα και ίδρυσης άλλου, δηλώνοντας επανειλημμένα τις τελευταίες ώρες «γνήσιος εκφραστής» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εντούτοις η απήχηση που είχε στα κοινωνικά δίκτυα η διαγραφή του εντυπωσίασε άπαντες (και της Κουμουνδούρου συμπεριλαμβανομένης).

Ο Παύλος Πολάκης είναι ο μόνος αυτή τη στιγμή που θα μπορούσε να κόψει σημαντικά ποσοστά από την Κουμουνδούρου και να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα. Δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί ένα τρίτο ενδεχόμενο που θα έφερνε τον Στέφανο Κασσελάκη απέναντι στον πρώην «στρατηγό» του, αν στο συνέδριο έμπαινε θέμα ανάδειξης νέας ηγεσίας και ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής έμπαινε στο παιχνίδι.

Από την κυβέρνηση σχολίαζαν για τα τεκταινόμενα στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Οι φράσεις “αισθάνομαι άσχημα για την απόφαση”, “πραγματικά τον αγαπώ” και “ο Παύλος ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ”, που χρησιμοποίησε ο κ. Κασσελάκης για τον Πολάκη, αποδεικνύουν ότι η διαγραφή του από την Κ.Ο. ήταν για τα μάτια του κόσμου και πως μέσα στο περιβάλλον πολιτικής αποσύνθεσης του ΣΥΡΙΖΑ ο ένας κρατάει τον άλλον».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ