Ο Μακρόν ελπίζει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να του προσφέρουν πολιτική "ανάσα"

 
δδ

Πηγή Φωτογραφίας: Arturo Holmes/Getty Images

Ενημερώθηκε: 26/07/24 - 09:19

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού υποτίθεται ότι θα ήταν μια κορυφαία, θριαμβευτική στιγμή για τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, μια γιορτή για το μεγαλείο της Γαλλίας που ξεκινά με μια τελετή έναρξης τόσο τολμηρή που τίποτα παρόμοιο δεν έχει δει από την εποχή του Λουδοβίκου XV .

Αλλά ακόμα κι αν η παρέλαση στον ποταμό Σηκουάνα και οι υπόλοιποι Αγώνες περάσουν χωρίς προβλήματα, ο Μακρόν δεν θα λάβει στέψη.

Αυτή τη στιγμή, ελπίζει απλώς σε μια ανάπαυλα από την εσωτερική πολιτική.

Η πολιτική τύχη του Μακρόν, αναμφισβήτητα, ποτέ δεν φάνηκε πιο ζοφερή. Ο Γάλλος πρόεδρος εξέπληξε το δικό του στρατόπεδο όταν ζήτησε πρόωρες εκλογές αφού ηττήθηκε βάναυσα από την ακροδεξιά, η οποία έκανε εκστρατεία με μια πλατφόρμα κατά του Μακρόν, στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Στον απόηχο του, ο συνασπισμός του Γάλλου προέδρου υπέστη μια δεύτερη συντριβή κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών και έχασε δεκάδες έδρες . Οι εντάσεις ήταν σε υψηλό πυρετό τις τελευταίες εβδομάδες, με κανένα κόμμα ή συνασπισμό να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και να σχηματίσει κυβέρνηση.

Αυτή την εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε «μια πολιτική εκεχειρία», ένα διάλειμμα από την πολιτική αναταραχή που εξαπέλυσε ο ίδιος.

Έχοντας όλα τα βλέμματα στραμμένα στο Παρίσι, ο Μακρόν θα μπορέσει να αφήσει για λίγο στην άκρη τα εγχώρια δεινά του καθώς φιλοξενεί τους υψηλά ιστάμενους και "δημοφιλείς" του κόσμου, όπως η τραγουδίστρια Céline Dion, ο ραπ καλλιτέχνης Snoop Dogg και ο δισεκατομμυριούχος αφεντικό της Tesla, Elon Musk. Η τελετή έναρξης την Παρασκευή αναμένεται να είναι μια καλλιτεχνική και υλικοτεχνική περιοδεία με πλωτή παρέλαση στον Σηκουάνα και θεατές στις όχθες του ποταμού.

Όμως ο Μακρόν θα αντιμετωπίσει τον κόσμο σε μια ασυνήθιστη θέση, χωρίς πρωθυπουργό στο πλευρό του και μια χώρα υπό την ηγεσία μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης που ξέρει ότι οι μέρες της είναι μετρημένες.

Ωστόσο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπέρ του, δήλωσε ο Mathieu Gallard, δημοσκόπος της Ipsos. «Όλη η προσοχή των μέσων ενημέρωσης και των Γάλλων θα είναι στα παιχνίδια», είπε.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι καλοκαιρινές διακοπές που τους ακολουθούν –κατά παράδοση ένα μακρύ διάλειμμα στη Γαλλία– θα μπορούσαν να προσφέρουν στον Μακρόν ένα «ντε φάκτο διάλειμμα», εξήγησε ο Γκαλάρ.

Αυτή η παύση θα μπορούσε να αποδειχθεί πολιτικά σκόπιμη.

«Η αλήθεια είναι ότι όταν αφήνουμε τα πράγματα να σιγοβράσουν, κερδίζουμε», είπε ο σύμμαχος του Μακρόν, δείχνοντας την πρόσφατη αιφνιδιαστική νίκη του κεντρώου να διατηρήσει βασικές θέσεις στην Εθνοσυνέλευση .

Ολυμπιακό όφελος για τον Μακρόν;
Ο Μακρόν ήταν πάντα πρόθυμος να εκμεταλλευτεί τη δύναμη του αθλητισμού, συχνά φορώντας τον εαυτό του ως πρώτος προπονητής της Γαλλίας, δίνοντας ομιλίες σε ποδοσφαιριστές και γιορτάζοντας με τους les Bleus . Έχει φωτογραφηθεί ιδρωμένος και πυγμαχεί , του αρέσει να παίζει ποδόσφαιρο για φιλανθρωπικό σκοπό και καλλιεργεί επιδεικτικά σχέσεις με τον Kylian Mbappé , τον σταρ της εθνικής ομάδας.

Ενόψει των Αγώνων του Παρισιού, ο Μακρόν κάλεσε τους συμπατριώτες του να αισθάνονται περήφανοι που είναι Γάλλοι παρά την τεταμένη πολιτική κατάσταση.

«Θα καλωσορίσουμε τον κόσμο, είναι τεράστια υπερηφάνεια. Η Γαλλία είναι ένα φιλόξενο [έθνος], είναι μια τολμηρή Γαλλία, είναι μια Γαλλία που είναι περήφανη για την ιστορία της», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη γαλλική τηλεόραση. Πρόσφερε ακόμη και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που διοργανώθηκαν από πολιτικούς διαφορετικών κομμάτων, ως «μια μεταφορά» για το πώς πρέπει να λειτουργεί η πολιτική .

Αλλά σύμφωνα με τον δημοσκόπο Bruno Jeanbart, είναι απίθανο ο Μακρόν να επωφεληθεί από οποιοδήποτε Ολυμπιακό όφελος, παρόμοιο με αυτό που συνέβη όταν η Γαλλία κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου το 1998 υπό τον πρώην πρόεδρο Ζακ Σιράκ.

«Ο Σιράκ έλαβε ώθηση επειδή η [αριστερή] αντιπολίτευση διοικούσε τη χώρα, θα μπορούσε να επωφεληθεί από τον παράγοντα ευφορίας ως αρχηγός κράτους», είπε ο Ζανμπαρτ, αναφερόμενος σε μια περίοδο που ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός προέρχονταν από διαφορετικά κόμματα. , όπως φαίνεται ότι θα συμβεί ξανά.

«Αλλά είναι διαφορετικά αυτή τη φορά, η πολιτική δεν είναι στο ίδιο σημείο, δεν έχουμε καν κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Πολιτική του Κύβου του Ρούμπικ
Η απαισιοδοξία είναι υψηλή στο κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν και αρκετοί γνώστες λένε ότι η προοπτική επίτευξης συμφωνίας στο κοινοβούλιο για τον σχηματισμό κυβέρνησης φαίνεται μακρινή.

«Χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα… αλλά αυτό δεν θα αλλάξει τίποτα. Κανείς δεν θέλει να δώσει στον Μακρόν μια νίκη», δήλωσε ο πρώην βουλευτής της Αναγέννησης Christophe Weissberg.

Ορισμένοι από τους υποστηρικτές του Μακρόν, ωστόσο, ελπίζουν ότι με τον καιρό, μπορεί να βρεθεί ένας δρόμος για να οικοδομηθεί ένας συνασπισμός πρόθυμος να συνεργαστεί με τον πρόεδρο.

Ωστόσο, ο Gallard, ο δημοσκόπος της Ipsos, δήλωσε ότι ήταν δύσπιστος ότι η Ολυμπιακή εκεχειρία θα μπορούσε να οδηγήσει σε οποιαδήποτε σημαντική ανακάλυψη στη γαλλική πολιτική, καθώς δεν αναδύεται συνασπισμός που θα μπορούσε να αποκτήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο Βάισμπεργκ είπε: «Όταν τελειώσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, θα έχουμε για άλλη μια φορά την αριστερά να ζητά από τον πρόεδρο να δεχτεί τον υποψήφιό τους για πρωθυπουργό και ένα παράλυτο κοινοβούλιο, εκτός αν ο Μακρόν καταφέρει να διαπραγματευτεί έναν συνασπισμό».

Αυτή την εβδομάδα, η παναριστερή συμμαχία, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις βουλευτικές εκλογές του καλοκαιριού, συμφώνησε τελικά να προτείνει τη Lucie Castets , μια ελάχιστα γνωστή παρισινή δημόσια υπάλληλο, ως υποψήφια για πρωθυπουργό μετά από εβδομάδες φιλονικία.

Ο Μακρόν, ο οποίος έχει τη συνταγματική εξουσία να διορίσει τον επόμενο αρχηγό της κυβέρνησης, αρνήθηκε κατηγορηματικά την πρόταση. Παραμέρισε κάθε πιθανότητα η Καστέτ να γίνει πρωθυπουργός πριν την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης αυτή την εβδομάδα, η οποία έλαβε χώρα λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της επιλογής της .

Ο Μακρόν υποστήριξε ότι η αριστερά δεν είχε επαρκή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να κυβερνήσει τη Γαλλία, να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να περάσει έναν προϋπολογισμό.

Αντίθετα, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τη Γαλλία να μάθει την κοινοβουλευτική πολιτική και την τέχνη της διαπραγμάτευσης που ασκείται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η αδυναμία του να κάνει ένα βήμα πίσω εμποδίζει την πρόοδο, είπε ο Βάισμπεργκ.

«Ο πρόεδρος πρέπει να δείξει ότι δεν έχει λύση. Δεν είναι ικανός να δείξει ότι η μπάλα δεν είναι στο γήπεδο του. Μόνο δείχνοντας ότι έχασε, ότι θα κερδίσει», είπε.

Οι φόβοι είναι υψηλοί μεταξύ των κεντρώων ότι το να αφήσουμε την αριστερά να σχηματίσει κυβέρνηση θα έδινε υπερβολική επιρροή στον επίδοξο εχθρό του Μακρόν, Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγέτη του αριστερού κόμματος Ανυπότακτη Αριστερά.

Θα σήμαινε επίσης την παράδοση της εξουσίας σε μια πολιτική ομάδα που έχει ορκιστεί να τορπιλίσει ένα από τα πιο σκληρά εγχώρια επιτεύγματα του Μακρόν, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος , και να εφαρμόσει άλλες δαπανηρές πολιτικές που θα αύξαναν το ήδη ανησυχητικά υψηλό επίπεδο χρέους της Γαλλίας και θα δημιουργήσουν μια αναμέτρηση με Βρυξέλλες για τους κανόνες δαπανών.

Όμως, η άρνηση της λευκής επιταγής για να δώσει στους αριστερούς έναν πυροβολισμό στη διακυβέρνηση της Γαλλίας θα μπορούσε να υπονομεύσει τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες του Μακρόν να οικοδομήσει έναν ευρύ συνασπισμό από την αριστερά προς τους συντηρητικούς.

Πηγή: politico

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ